Predstavljamo autoricu: Tatjana Barat

Priče o neustrašivim hrvatskim ženama

 

Prije nekoliko godina, točnije u travnju 2019.g., svjetlo dana je ugledala dugoočekivana knjiga za djecu Priče o neustrašivim hrvatskim ženama autorice Tatjane Barat i 16 ponajboljih hrvatskih ilustratorica. Baš kao što smo željno i nestrpljivo očekivali prijevod Priča za laku noć za mlade buntovnice, tako smo i tada jedva dočekali pročitati kojih je 50 neustrašivih hrvatskih žena predstavila Tatjana Barat u svojoj knjizi. A na pitanje kako se uopće odlučila napisati jednu ovakvu dječju knjigu, Tatjana odgovara:  

Sama ideja o knjizi nastala je kao spoj više čimbenika. Dakako, čitala sam „Priče za laku noć za mlade buntovnice“, napisala književnu kritiku o njima te u jednoj rečenici spomenula i kako mislim da će ta knjiga promijeniti tijek razvoja dječje književnosti. I tako je zaista bilo. Slične knjige počele su se javljati diljem svijeta, a ženama i ženskim likovima općenito počela se davati veća pozornost u dječjoj književnosti. Osim toga, tijekom svog rada u školi još sam jednom vidjela kako su žene slabo zastupljene u čitankama i udžbenicima, posebno kada se uzmu u obzir prirodne znanosti. S treće strane, kao novinarka intervjuirala sam vrlo veliki broj uspješnih, visokoobrazovanih Hrvatica koje su me oduševile. I tako sam u bilo kojem trenutku znala nabrojiti nekoliko uspješnih suvremenih žena iz raznih područja, no kada bih se osvrnula na prošlost ili pitala bilo koga drugoga o tome, odgovor je nerijetko izostao. Čak su mi i nakon objave knjige neki rekli da nisu znali za 80 posto tih žena.  

I jednog dana sam odlučila – ja ću napisati knjigu o našim ženama. Nisam imala pojma što me sve čeka na tom putu.

Moram priznati da i ja za većinu ovih neustrašivih žena nisam nikada čula i vrijeme je da se to ispravi. Žene koje su se istaknule u svojim poljima djelovanja ili bile pionirke određenog područja, a našle su svoje mjesto u ovoj knjizi, su: Alma pl. Balley, Ana Katarina Zrinski, Anđela Horvat, Antonija Kulčar Tonka, Dika Marjanović Radica, Dora Pejačević, Dragojla Jarnević, Duška Blažević, Emica Vrelić, Feđa Fischer Sartorius, Helga Vlahović, Inga Kostinčer Bregovec, Ivana Brlić-Mažuranić, Ivana Fišer, Jagoda Truhelka, Jelena Slavna, Jelena Zrinski, Katarina Kranjc, Katarina Matanović, Lea Deutsch, Lidija Colombo, Maja Bošković Stulli, Mara Matočec, Maria Selebam de Cattani, Marica Cimperman, Marija Alačević, Marija Jambrišak, Marija Jurić Zagorka, Marija Ružička Strozzi, Marijana Fišer Herman, Mia Čorak Slavenska, Milica Šviglin Čavov, Milka Trnina, Mira Alinčić, Mira Zore-Armanda, Nina Selak, Nives Kavurić-Kurtović, Slava Raškaj, Srebrenka Sekulić-Gvozdanović, Sunčana Škrinjarić, Štefanija Puretić, Vesna Parun, Višnja Stahuljak, Zdenka Munk, Zinka Kunc Milovan, Zlata Barti, Zlata pl. Šufflay, Zora Barlović Vuksan, Zrinka Tamburašev i Zulejka Tućan-Stefanini.  


O svakoj od ovih neustrašivih hrvatskih žena, Tatjana Barat je napisala kratku priču, a na kraju svake priče nalaze se po tri pitanja kroz koja djeca aktualiziraju i razvijaju kritičko mišljenje. Kako kaže sama autorica, smisao knjige nije samo da djeca čitaju ili čuju priče o znamenitim i posebnim ženama i da tu sve stane, već da povežu te priče sa svojim životom.  

Kako je knjiga namijenjena čitavom osnovnoškolskom uzrastu, kombinacijom priča i pitanja zadovoljavaju se potrebe i mlađih i starijih. Dok će možda nekome od 7 godina biti dovoljno čuti priču, netko od 13 će možda željeti istražiti i čitavu povijesnu podlogu. Zato su tu pitanja poput onih koja navode na istraživanje holokausta, zrinsko-frankopanske urote i slično. S druge strane, imaju i odgojnu notu pa potiču na razmišljanje o mentalnom zdravlju, važnosti prijateljstva, djeci s teškoćama u razvoju i brojnim drugim temama.

Iako mnogi Priče o neustrašivim hrvatskim ženama uspoređuju s Buntovnicama, meni su se ipak više svidjele naše domaće Buntovnice. Priče su mrvicu kraće i ljepše ispričane, a ilustracije naših divnih ilustratorica pokazuju lica svih ovih neustrašivih žena što uopće nije bio lak posao jer je potraga za fotografijama nekih od njih vodila u mračne arhive i davno zaboravljene dokumente.


Ilustratorice koje su uljepšale Priče o neustrašivim hrvatskim ženama su: Andrea Peterlik Huseinović, Marsela Hajdinjak, Branka Hollingsworth, Vanda Čižmek, Željka Mezić, Sanja Pribić, Helena Klakočar, Irena Pranjić Jukić, Ana Kadoić, Mirela Ivanković Bielen, Margareta Peršić, Nataša Rašović Bodiš, Helena Janečić, Sonja Gašperov, Irena Sophia i Hana Lukas Midžić. 

O svakoj ilustratorici možete pronaći i kratku bilješku na kraju knjige te sve portrete na jednom mjestu. Ostavit će vas bez daha, sigurno.  

Kako je već prošlo dosta vremena od promocije knjige te se ona može pronaći u većini hrvatskih knjižara, evo kako je autorica, kojoj je ovo prva objavljena knjiga, to doživjela:

Svakako je bilo vrlo neobično vidjeti svoju knjigu u izlozima najvećih i najuglednijih knjižara u samom centru Zagreba. Razveselilo me i kada sam je vidjela u Čakovcu, svome rodnom kraju. Nikada nisam mislila da mi se takvo što može dogoditi. Povremeno mi netko pošalje fotografije iz knjižara diljem zemlje, a veseli me i čuti kako na knjigu reagiraju članovi obitelji žena iz knjige. Primjerice, Norman Sartorius, jedan od naših najuglednijih psihijatara, također je dobio knjigu na poklon od mog prijatelja i oduševio se kada je u njoj vidio svoju pokojnu majku Feđu Fišer Sartorius, osnivačicu Dječje bolnice u Klaićevoj. Slično je bilo i s rođacima Dike Marjanović Radice, Marice Cimperman, Štefanije Puretić itd. Sve u svemu, osjećaj je svakako lijep i ponekad se pitam kako se to uspjelo dogoditi baš meni, koja inače nemam sreće u životu.


Zahvaljujući velikom broju žena koje su radile na ovoj knjizi, a posebno autorici koja se upustila u težak i opsežan posao istraživanja i pisanja Priča o neustrašivim hrvatskim ženama, imamo priliku čitati o davno zaboravljenim heroinama, jedinstvenim i snažnim ženama čije životne priče zaslužuju da se nađu na policama svih hrvatskih knjižnica. I ne samo na policama, već u rukama neustrašivih djevojčica i dječaka koji će čitajući retke ovih priča shvatiti da se vrijedi svim snagama boriti za ono u što vjeruju. 

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes