Oblak u žutom kaputu

Napisala: Nikolina Manojlović Vračar
Ilustrirala: Jelena Brezovec
22 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Evenio
Preporučena dob: 4+

Oblak u žutom kaputu. Nismo znali što očekivati u slikovnici ovakvog naslova, a na kraju smo dobili jednu od najdražih slikovnica izdanih u 2019.g. i meni osobno, jednu od najdražih uopće. Došla je u najljepše moguće vrijeme, pred blagdane, kad smo svi u strci, kad se sve vrti oko darova, jela i pića. Došla je da nas podsjeti na one koji nemaju ili imaju vrlo malo, na one koji se svakodnevno žrtvuju, na one koji su zahvalni i na najmanjoj sitnici pa makar to bio i samo zagrljaj, osmijeh ili lijepa riječ. 


Čudo jedno na što vas sve može podsjetiti jedna slikovnica. Ali ovo nije obična slikovnica, ovo je slikovnica zbog koje ćete se naježiti, koja će vam ispuniti srce i zbog koje ćete se zapitati možemo li se žrtvovati za nešto ili nekoga tko nam je važan i jesmo li zahvalni na svemu onome što već imamo.
A kako je uopće jedan oblak završio u žutom kaputu?
Dok se jedan padobranac spremao za skok, kroz okno aviona ispao mu je nov, žut kaput i završio je na jednom malom oblaku. Oblak je poželio da vjetar puhne malo jače i otpuhne kaput s njega, no oblak je znao da je tom oblaku i tom kaputu namijenjena drukčija sudbina. 


Tako je oblak putujući nebom gledao djecu kako se igraju i željno iščekuju prvi dan škole. A u jednoj skromnoj kućici živjela je djevojčica Vanja sa svojom majkom. Sutradan je Vanja trebala krenuti u prvi razred, a majka je, nakon što ju je ušuškala u krevet, sjela kako bi joj od zimske odjeće sašila kaput. Nije imala novca da kupi novi jer je sav potrošila na ogrjev. Kad je ugledao taj prizor, oblak je znao što mu je činiti. Pozvao je svog starog prijatelja i on je zapuhao. Oblačić se rasplinuo u mnoštvo nevidljivih niti, a mali žuti kaput je kroz dimnjak stigao baš tamo gdje je trebao. 


Vanjina majka ostala je u čudu i te je večeri zaspala "s osmijehom, jednom rukom zagrlivši Vanju, a drugom žuti kaput, da ne bi nekim čudom do jutra nestao."


Nikolinu Manojlović Vračar ste možda već upoznali kao autoricu zbirke pjesama za djecu Kako misli jure jednog malog Jure ili Što sve, ilustriranoj enciklopediji glagola, ili Kuku i Riku. Diplomirala je slikarstvo, multimedijalna je umjetnica, a s rođenjem troje djece počinje se sve više baviti radom s djecom i za djecu. Tako nastaju zbirke pjesama, slikovnice, ilustracije i tekstovi.
U ovoj slikovnici oduševit će vas Nikolinina dirljiva priča s prekrasnom porukom i divne ilustracije Jelene Brezovec koje prate tekst i dočaravaju atmosferu na jedan poseban način. Na zadnjim koricama nalazi se predivan odgovor na ona pitanja s početka, možemo li se žrtvovati za nešto ili nekoga tko nam je važan i jesmo li zahvalni na svemu onome što već imamo.:
"Možemo, ako su nam misli lagane kao oblak, namjere snažne kao vjetar, a srce poput žutog kaputa - toplo kao sunce, žuće od najzrelijeg limuna."
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes