Jesenske slikovnice

Kako se bliži jesen, svi nekako posežemo za slikovnicama takve tematike. Bundeve, crveno i zlatno lišće, kestenje, ptice selice, kiša, sve su to motivi sljedećih slikovnica kroz koje mališani mogu proučiti jesen i jesenske pojave, ali i osjetiti jesen samu. Ušuškajte se negdje pod toplu dekicu, napravite vrući čaj i bacite se na čitanje ovih divnih slikovnica!



1. Juha od bundeve, Helen Cooper, Golden marketing-Tehnička knjiga

Priča prožeta jesenskim ugođajem i atmosferom iako joj to nije primarna tema jer ovo je priča o pobjedi prijateljstva. Klasik dječje književnosti u pravom smislu te riječi, nitko neće ostati imun na ovu priču i majstorske ilustracije.


2. Boje jeseni, Josipa Franjić Radulović i Gordana Ivković, vlastita naklada

U knjizi se nalaze sadržaji vezani za jesensko razdoblje, od početka rujna do kraja studenog. Uz razne prigodne priče, igrokaze i zagonetke, tu su i zanimljive kreacije od papira i drugih materijala. 
Na poklon dobivate CD s pjesmama iz knjige i prigodnim instrumentalima koje možete slušati dok čitate priče.

3. Priča o jabukama, Marijan Sinković i Darko Jakić, Hum naklada

Eko priča o jabukama, o razlici između života u asfaltiranom i betoniziranom gradu te na slobodnom selu. Ivica i njegov djed naučit će mališane mnogo toga o jabukama i zdravom načinu života. Lijepa priča i prekrasne ilustracije kao da dozivaju čarobnu jesen.


4. Zaboravljeni patuljci, Kašmir Huseinović i Andrea Petrlik, Dječja knjiga

Iako ovo nije priča baš o jeseni, već o svim godišnjim dobima, svidjet će vam se sigurno. Patuljci koji žive kako se nekad živjelo, uživajući u svom životu bez stresa i problema. Polako. Baš kao i svi mi za vrijeme korone. Prekrasna priča i ilustracije već su poznata činjenica o ovom autorsko-ilustratorskom paru.


5. Četiri godišnja doba, Pika Vončina, Mozaik knjiga

Moji klinci ja pročitali smo već nekoliko slikovnica Pike Vončine i mogu slobodno reći da nam je (i meni i njima) jedna od najdražih domaćih autorica i ilustratorica. Njene slikovnice uvijek nas iznenade maštovitim i neobičnim likovima te zanimljivom radnjom. Pika Vončina, osim što piše, sama ilustrira svoje slikovnice. Odnosno, ona je prvo, kao što sama kaže, ilustratorica.


6. Četiri priče iz Zečje zemlje, Pika Vončina, Mala zvona

Zanimljiva slikovnica koja donosi avanture zečića Ferde, Huga i Euzebija Zimogroznog, a kroz koju će klinci upoznati izmjenu i karakteristike godišnjih doba, ali i razne zanimljivosti iz svijeta prirode te izvući pouke o obiteljskim vrijednostima, povjerenju, međuljudskim odnosima i različitostima koje trebamo poštovati.


7. Četiri godišnja doba, Katie Cotton i Jessica Courtney-Tickle

Ovo je slikovnica iz serijala glazbenih slikovnica Orkestar priča priču. Glazbeni predložak je djelo velikog Antonija Vivaldija, a sve vas poziva na odlazak u avanturu s djevojčicom Izabelom i njenim psom Flokijem koji će u jednom danu, od odlaska iz kuće u zoru do povratka u suton, doživjeti čaroliju izmjene svih godišnjih doba.


8. Pustolovine bundevice Šarenkice, Josip Janković i Mia Janković, Etcetera

Jedna obiteljska priča u svakom smislu. Ovo je priča koju je autor pričao svojim kćerima dok su bile djeca i pronašla je svoje mjesto u slikovnici nakon što su one odrasle. To je i priča o odrastanju jedne bundevine sjemenke čiji je san postati bundevom od koje se izrađuju svjetleće glave. Razvojem bundeve od sjemenke do sazrijevanja djeca upoznaju etnološke zanimljivosti našeg sela, uče o vrijednostima i važnosti ostvarenja životnog sna.


9. Jesenske čarolije u lišću lotosa, Vlasta Pokrivka, Lutkarski studio Kvak i Znanje

Ovu slikovnicu krase ilustracije lutaka Tikvića snimljenih u prirodnom ambijentu, jednostavne priče koje govore o pojavama u prirodi, potiču djecu na kreativnost i spoznaju da žive u svijetu dragocjenom po svojoj raznolikosti i ljepoti.


10. Ježica Vici u šumskoj češljaonici, Sonja Zubović i Petra V. Rundek, Tekston umjetnička radionica

Priča je ovo o ježici Vici koja se odlučila uljepšavati u češljarskom salonu lisice Cice. Poučna je to priča pomoću koje će djeca naučiti da pogreške na životnom putu treba sam sebi oprostiti.




11. Mano i Dado, Erwin Moser, Planet Zoe

Mano i Dado su klasik koji čitamo već godinama. Divne priče o dva mišića koji proživljavaju razne avanture upotpunjene su prekrasnim ilustracijama austrijskog autora i ilustratora Erwina Mosera.


12. Četiri godišnja doba, Valerie Guidoux et.al., Profil

Proljeće, ljeto, jesen, zima - četiri godišnja doba izmjenjuju se neprestano. Ovo je zanimljiva i edukativna slikovnica s preklopima, krugovima, rupicama kroz koje ćete otkriti koje su sve karakteristike pojedinog godišnjeg doba, što se događa u biljnom i životinjskome svijetu, kako izgleda okoliš, kako se odijevamo i zabavljamo u prirodi, koji sve plodovi dozrijevaju ljeti, a koji ujesen. 


13. Šumske životinje, Dario Bernik i Boško Hitrec, Profil

Najmlađi će uživati u slikovnici otkrivalici i veselim stihovima o šumskim životinjama. Uz pomoć obrisa životinja i stihova koji ju opisuju, potrebno je pogoditi o kojoj se životinji radi.


14. Jesen u šumi, Saro de la Iglesia i Sally Cutting, Prosvjeta 

Predivna kartonka za najmlađe koju odlikuju divne i bogate ilustracije, a u središtu priče su tri mala kunića koja izlaze iz svoje jazbine i upoznaju nove i nepoznate životinje.


15. Djed i repa, Aleksej Tolstoj i Niamh Sharkey, Golden marketing-Tehnička knjiga

Mnogo je različitih slikovnica u kojima je ispričana ova već svima poznata priča, ali nama je najdraža ona Alekseja Tolstoja i ovog dragog nam nakladnika. I svojim bojama baš priziva jesen, zar ne?


16. Lav i ptica, Marianne Dubuc, Harfa

Prekrasna slikovnica o prijateljstvu i uzajamnoj pomoći. Ranjena ptica s dolaskom jeseni ne može otići sa svojim jatom i pronalazi je lav koji isto ima svoju tužnu priču. No njih dvoje pomoći će jedno drugome svojim iskrenim prijateljstvom i ljubavlju.


17. Čudesno drveće, Jen Green i Claire McElfatrick, Planetopija

Čudesna knjiga o čudesnom drveću. U njoj ćete saznati zaista mnogo toga što još niste znali o drveću, a sve je popraćeno prekrasnim i detaljnim ilustracijama. Jesen stiže, a ova knjiga baš prigodno opisuje drveće u jesenskim danima.


18. Ježeva kućica, Branko Ćopić

Kod mene nema slikovnice koja više asocira na jesen od Ježeve kućice. Svaka stranica, svaki stih nose tu čarobnu atmosferu jesenskih boja i mirisa. Klasik dječje književnosti, već ga svi napamet znamo, a opet ga često čitamo i slušamo. Slikovnica za sva vremena, rekli bi.



19. Mala kišna kap, grupa autora, Znanje

Prekrasno ilustrirana rimovana slikovnica pomoću koje će djeca naučiti što se događa nakon što kišna kap padne na zemlju. Kruženje vode u prirodi opisano na jednostavan i djeci razumljiv način.


20. Mali žir, grupa autora, Znanje

Životni krug jednog malog žira opisan na veseo i zanimljiv način. Što se događa kada mali žir izraste u veliko drvo hrasta? Saznajte u ovoj čudesnoj slikovnici.



21. Tebi već se sniva, Haddy Njie i Lisa Aisato, Hibou publishing

Ako tražite savršenu slikovnicu za laku noć, ovo je sigurno pravi izbor. Tebi već se sniva - Laku noć za cijelu godinu provest će vas kroz jednu cijelu godinu počevši godišnjim dobom koje simbolizira početak i buđenje. Proljećem. 



22. Čarobni kalendar, Marijana Križanović i Vanda Čižmek, Ibis grafika

Zbirka je to pjesama za djecu koja se sastoji od 14 pjesama pisanih rimovanim osmercem koje su kao stvorene za čitanje naglas. Klinci će uživati u pjesmama i ilustracijama ovih divnih žena. 

23. Vjeverice svađalice, Rachel Bright i Jim Field, Profil

Slikovnica Vjeverice svađalice prati dvije vjeverice ili, bolje rečeno, dva vjeverića - Spontanog Ivicu i Spremnog Brunu. Ivica je, kao što mu sam nadimak kaže, spontan pa je valjda mislio da će se njegova smočnica sama napuniti prije zime. Za to vrijeme on se zabavljao, a smočnica je ostala sasvim prazna. Dok je Bruno u potpunosti spreman za zimu. Naporno i marljivo je sakupljao hranu i punio svoju smočnicu, napravio pravu planinu, ali je uvjeren da mu treba još samo jedan jedini češerić.


24. Ježeva kućica 2, Ljiljana Babac i Nikolina Zanetti, GK Pakrac

"Ježurko Ježić tu je s nama,
zašto je tako, pričat ću vama.
Vremena, eto, puno je prošlo
i nešto ježu na pamet došlo.
Nekoć je bio kod lisice Mice
i slasno jeo iz prepune žlice.
Red je da ponovi njezino djelo:
srdačan doček i ukusno jelo."
Pa mi smo oduševljeni Ljiljaninim nastavkom Ježeve kućice i imamo novi ritual. Prvo na Book&zvook - audio knjige aplikaciji poslušamo Ježevu kućicu, a onda pročitamo Ježevu kućicu 2 🦔❤️
I uživamo u stihovima Ljiljane Babac i prekrasnim ilustracijama Nikoline Zanetti.



25. Jesen male guske, Elli Woollard i Briony May Smith, Planet Zoe

Slikovnica koja nam se jako svidjela, ne samo zbog priče, već i zbog predivnih ilustracija koje pršte jesenskom paletom boja je Jesen male guske. Rujan je stigao, a mala guščica osjeća nespokoj. Kao da nešto mora učiniti, ali ne zna što. Zato obilazi šumske životinje oponašajući ih u njihovim jesensko-zimskim pripremama, uglavnom bezuspješno. No ubrzo začuje vjetar koji ju doziva, ugleda jato gusaka i odmah shvati što treba učiniti.

🍁I odleti, dok zvijezde su žmirkale, bjelkaste i nježne, a nebom su nestašno plesale prve pahuljice snježne.🍁











 


































Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes