Predstavljamo ilustratoricu: Branka Hollingsworth Nara


(PO)MALO O MENI ☺

Ja sam Branka, zovu me Nara, ilustratorica sam dječjih knjiga i slikovnica. Povremeno i pišem, a često pomažem budućim autorima savjetima kako napraviti slikovnicu jer imam poprilično iskustvo u tome. Iz toga se upravo sad rađa jedna nova priča kojoj se jako veselim, a to je tečaj-program NAPRAVI SLIKOVNICU za odrasle, koji će krenuti po prvi put ove godine. To je dio onog što radim.

Kao osoba, ja sam poput ptice - stalno na nekoj novoj ideji za rad, znatiželjna za novim znanjima koja me ispunjavaju, brza u izvedbi ako znam što hoću, fokusirana kad imam cilj, nestrpljiva, uzbuđena, ali i puna sumnji, straha od nepoznatog, oprezna, razbacanog uma kojeg uvijek treba ukrotiti. Brzo gubim energiju, pa se moram čuvati, što znači da se ne družim često s ljudima (to bi se zvalo introvertnost:). U slobodno vrijeme volim čitati, maštati, šetati s psom, družiti se s prijateljima u malim dozama. Volim istraživati teme koje me zanimaju pa dosta vremena provodim slušajući intervjue i podcaste, i surfajući po Internetu.

Jako volim svoj posao. To je zato jer je kreativan i zato što radim na projektima koji imaju početak i kraj pa sam sa svakim projektom u novoj priči s drugim ljudima. Zato mi nikad mi nije dosadno. Iako, baš u svakom poslu ima teških i dosadnih ili napornih perioda, ali moj posao je takav da su ti periodi prolazni pa mi ne predstavljaju istinski napor, više su kao izazov:). 


ILUSTRACIJE

Odmalena sam voljela crtati i to mi je bila omiljena aktivnost. U školi sam nekako prestala i vratila mu se tek na fakultetu. Tad sam i shvatila da će mi život bez crtanja biti težak i da pristajem i na lošiju plaću samo da se mogu izražavati na taj način. Nikad plaća nije došla u pitanje:), a ja sam definitivno sretnija osoba otkad se bavim crtanjem. Slikovnice su bile logičan izbor jer ja volim slikovnice i čitanje, a i u Hrvatskoj ilustratori poput mene se mogu izraziti najčešće kroz takvu formu. 

Ilustracijom se bavim i zato jer je to vrsta umjetnosti koja je primijenjena. Volim vidjeti ilustracije na raznim proizvodima, ne samo u knjigama. Tako mi se čini da je ilustracija uvijek nova, živi svoj život i nakon što je otišla od mene, što je uzbudljivo meni kao autoru.

Kad radim na naručenim knjigama, ilustriram digitalnom olovkom. Brza sam i velike su mogućnosti promjene slike ako je potrebno. Ali volim vodenu boju i njezinu lepršavost. Njome radim za sebe. Pri tom volim i kombinirati olovku, tanki flomić , tekstil, čak i vezanje ili šivanje. 

Nemam najdražih radova, imam ih jako puno koji su mi dragi:)

Najčešće radim s urednicima. Jako rijetko komuniciram sa samim autorom teksta. Najviše volim kad mi urednica da tekst, a ja napravim svoju viziju priče. To se pokazalo i najbolje jer je teško ilustrirati nečija očekivanja i vizije. Najgore je kad mi pristupe s tekstom i nečijim ilustracijama: "Evo, ovako nekako smo to zamislili..." To ne voli nijedan ilustrator - da se od njega traži kopiranje nekog drugog. 

Volim raditi s tekstovima koji u sebi imaju notu zdravog humora. Tekstovi koji mi pašu imaju priču koja nije prvenstveno edukativna i imaju zanimljive likove. Volim i malu dozu magije u tekstu!



INSPIRACIJA

Nemam neku posebnu metodu crpljenja inspiracije. Dovoljno mi je otići u prirodu, naći dovoljno vremena za odmor i dokoličarenje. Gledanje što drugi ilustratori rade može biti isto tako inspirativno. Ponekad radim projekte koji nemaju veze s ilustriranjem: s grupom osnovnoškolaca radim na njihovom časopisu, povremeno nešto sašijem za potrebe sinovljeve škole... Ali i moje djetinjstvo mi je veliki izvor nadahnuća, pa u sjećanja odlazim da se prisjetim kako je biti dijete.


MOJA POLICA 

Dosad sam radila na preko pedeset knjiga za djecu i slikovnica, ali njihovo nabrajanje bi bilo podugačko:) Ali mnoge od njih su knjige za lektiru pa ih djeca poznaju iz škole. Neke od slikovnica koje sam radila zadnjih godina su: Žinko u školi Željke Horvat - Vukelja, Park u oblacima Snježane Babić Višnjić, Pijanist Mago Drago Marijane Križanović, Cmoljac traži Bobicu Željke Vrbančić, Bob, bobić mahuna Mirjane Mrkela, Bontončić za sedam patuljaka Ivanke Borovac. A ove godine sam nacrtala Viktora Velikoglavog Ane Galant i prvu svoju autorsku slikovnicu u izdanju Kreativne mreže koja se zove San o šumi koja je namijenjena starijoj djeci.

Osim slikovnica, ilustriram i knjige za djecu. Jedna će uskoro izaći iz tiska i zove se Tajni vrt. To je  klasik dječje literature spisateljice Frances Hodgson Burnett. 

A ne smijem zaboraviti ni na Dadu i Čmička scenarista Ivana Prlića, stripove za djecu koji su ovo ljeto ukoričeni već u četvrtom albumu. Tu dvojicu djeca posebno vole, a hvale mi se i da su uz njih naučili čitati:)


 





NOVOSTI

Trenutno sam završila dvije velike knjige i u periodu sam pauze od slikovnica. Pripremam online program Napravi slikovnicu, koji je namijenjen ljudima koji žele napraviti svoju slikovnicu i ostvariti svoju želju da postanu autori slikovnice. To je projekt koji kuham već neko vrijeme i drago mi je da uspješno sazrijeva. Detalji o tome mogu se naći na mojoj stranici napravislikovnicu.com i istoimenoj fb stranici. 

Što se slikovnica tiče, imam i svojih priča koje čekaju da ih ilustriram, pa kad se nađe vremena za njih krenut ću i s njima. 


PORUKA RODITELJIMA

Čitajte djeci, ali im prvenstveno PRIČAJTE priče - izmišljate ili prepričavajte - dok se vozite u autu, dok čekate kod doktora, umjesto da gledaju u mobitel ili tv, pričajte priče. Tako će im se razviti pažnja i memorija, naučit će stvarati svoje unutarnje svjetove i tako postati snažne osobe. Smišljajte zajedničke pričice - neka budu budalaste i nemoguće, ne trudite se unijeti neki razum u sve to, samo se zabavljajte, igrajte se riječima. Predlažem da slikovnice budu vrijeme kad se družite s djetetom, kad se upoznajete, stvarate neraskidive veze stvaranjem lijepih sjećanja. Ne ljutite se ponavljajući jednu te istu priču koju dijete želi čuti već stoti put, tako dijete uči jezik i kulturu. Klasične bajke ostavite za kasniju dob, jer one ni nisu namijenjene djeci (možda samo neke, kao Palčić ili Bremenski svirači). Također, pažljivo birajte slikovnice, neka su i lijepe i ugodne za djetetovu dušu, ne samo edukativne ili zabavne. I na kraju, dajte djetetu (voštane) boje da crta svoje priče i zajedno napravite njegovu prvu slikovnicu!

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes