Tratinčica i čudesna vrtićka krema

Napisala: Jelena Premec

Dizajn lutaka: Mira Krčmar

Fotografije: Darko Šostarec

meki uvez, 20 str.

Nakladnik: Kreativni studio Luxfabula

Preporučena dob: 2+


Svi mi roditelji znamo koliko je stresan polazak u vrtić. I djeci, a bome i nama roditeljima. I ne samo polazak. Često se period adaptacije razvuče kao žvakaća guma pa traje i traje. Ili početak bude nadnaravno sjajan, a onda se taj balončić sreće raspukne i ostanemo iznenađeni tugom i suzama. I sve je to normalno i uobičajeno. Jer svako je dijete drugačije. I svaki je roditelj drugačiji. Mi smo ti koji trebamo biti sigurni kako bi tu sigurnost prelili na našu djecu. Strah od nepoznatog je sasvim normalna pojava. A jaslice ili vrtić su nepoznati. Nepoznati nama i našoj djeci. Sve dok ne krenu u njih. Zato je važna dobra priprema. I djece i roditelja. Pozitivne priče o polasku u jaslice/vrtić, razmjena iskustva s prijateljima koji već idu, čitanje slikovnica. A nama je u ruke dospjela sjajna slikovnica baš s takvom temom. 


I iako smo od iduće pedagoške godine vrtićki maturanti po treći put, s veseljem smo ju pročitali baš kao da krećemo prvi put. Tratinčica i čudesna vrtićka krema je slikovnica odgajateljice i pripovjedačice Jelene Premec koja je, uglavnom u stihovima, ispričala priču o Tratinčici koja baš i nije voljela ići u vrtić.

Tratinčica jedna bijela

nikako u vrtić nije htjela.

Na sam spomen vrtića gorko bi plakala,

cendrala i svima po glavi skakala.

Roditelji su bili očajni jer nisu znali na koji način pomoći Tratinčici. 


U vrtić se moralo, ali oni su se umorili od neprestane tuge.

Ali jednog dana prestala je drama,

Tratinčica je u vrtiću ostala sama.

Svi su se u čudu toj promjeni čudili,

Tratinčicu hvalili i ponosno ljubili. 

Za sve je bila zaslužna vrtićka krema. Posebna krema s posebnim sastojcima. 


Ali kako nas je razveselio i nasmijao kraj:

Čiča miča gotova je priča,

ni duža ni kraća od mačkovih gaća!

Ova odlična i zanimljiva priča nema klasične ilustracije koje ju prate, već fotografije heklanih lutkica koje se baš lijepo uklapaju u cijelu priču. Mi smo sa slikovnicom dobili divan heklani straničnik u obliku tratinčice i pažljivo ga čuvamo. Na samom kraju slikovnice pronaći ćete neke zanimljive informacije o biljci Tratinčici i kako se može koristiti te savjete stručnjakinje za adaptaciju pri polasku u jaslice/vrtić.

Jako nam se svidjela ova slikovnica koja bi nam možda prošla i ispod radara da mi moja draga kolegica i spisateljica Ivanka Ferenčić-Martinčić, koja je i urednica ovog izdanja, nije skrenula pažnju na nju. Hvala Ivanka i hvala svima koji su sudjelovali u stvaranju ove lijepe slikovnice!

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes