Priča o Plavom stablu

Napisala: Anita Kojundžić Smolčić

Ilustrirala: Hana Lukas Midžić

Korišteni motivi autorskih djela Vaska Lipovca

Tvrdi uvez, 44 str.

Preporučena dob: 4+

Nakladnik: Iris Illyrica


Mislili ste da je nemoguće na samo četrdesetak stranica ispričati štoriju o jednom velikom umjetniku i njegovom djelu te o jednom gradu, onom najboljem i najgorem u njemu, pa sve to još predočiti u formi slikovnice namijenjene najmlađima (iako ne samo njima)? Moja malenkost nije mislila, bio sam uvjeren da je to nemoguće. A onda su me Anita Kojundžić Smolčić i Hana Lukas Midžić majstorski razuvjerile.

Tako kaže Ivica Ivanišević na samom kraju ove slikovnice. I moram reći da se u potpunosti slažem s njim. Jer je Priča o Plavom stablu predivna i edukativna slikovnica. I pričom i ilustracijama. 


Priča je to o djevojčici Matei koja živi u jednoj splitskoj ulici, u kojoj jednoga dana, baš nasuprot Mateinog prozora nikne stablo. Ne obično, kakva znamo, već Plavo stablo. 

Deblo mu je tanko, glatko i sjajno, a na njemu se šire gole plave grane s rijetkim plavim listovima...Pogled kroz moj prozor sobe više nije obični pogled na zgradu i prometnu ulicu. Sada moj prozor gleda na Plavo stablo...Nitko nema takav pogled. Nigdje!

Ne samo da nitko nije imao takav pogled, već je Plavo stablo postalo dio njihovih života. 


Svi su, kad bi se spomenulo Plavo stablo, znali o kojem se dijelu grada i kojoj ulici radi. Ali onda je stigla tužna vijest. 

Joj, zaboravila sam ti reći! Sutra ruše Plavo stablo! Mama je pročitala u novinama!

Matea je bila tužna. Nedostajao joj je pogled na Plavo stablo, razmišljala je gdje je ono sad, sanjala ga je. 


Mnogo mjeseci poslije, prijatelj iz razreda joj je rekao radosnu vijest. Plavo stablo se vraća. Ne na svoje staro mjesto, ali ipak u grad, nasred lijepe livade. Kada je u školi dobila zadatak napisati sastavak s naslovom "Zašto volim svoj grad?", Matea nije razmišljala niti sekunde.


Sve je više slikovnica s temom umjetnosti, poznatih i nepoznatih umjetnika i umjetnina. I veseli me vidjeti ih i čitati. Tako se najmlađi upoznaju s umjetnošću. Vjerojatno, do čitanja ove slikovnice, većina mališana nije čula za Vaska Lipovca (nisu ni moji). Kako su u ovoj slikovnici korišteni motivi njegovih autorskih djela, a i sama slikovnica je o njegovoj poznatoj skulpturi, ovo je odličan način da se djeca upoznaju s tim iznimnim umjetnikom i njegovim djelima. I da saznaju što je uopće skulptura ili atelje. Ali osim ove edukativne note, ovu slikovnicu krasi dirljiva priča o djetinjstvu koje je obilježeno Plavim stablom. I misao kako stablo ne mora imati korijenje da bi se čvrsto vezalo za mjesto i ljude koji tamo žive. 

Ilustracije i fotografije likovne umjetnice Hane Lukas Midžić, uz motive djela Vaska Lipovca, nenametljivo i osjećajno prate priču o Plavom stablu. Neobične i zanimljive, donose jednu novu dimenziju same priče i pravo je uživanje gledati ih. 

Od nas velika preporuka za ovu lijepu slikovnicu koju možete pronaći na web shopu Iris Illyrice, a mi se od srca zahvaljujemo na recenzentskom primjerku.

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes