Medo, klavir i koncert malene medvjedice

Napisao i ilustrirao: David Litchfield

Prevela s engleskog: Aleksandra Barlović

Tvrdi uvez, 32 str.

Nakladnik: Mozaik knjiga

Preporučena dob: 4+


Konačno je stigao i treći, ujedno i posljednji, nastavak priče o medi i klaviru. 


Vjerujem da se svi sjećate prekrasne priče o medi i njegovom klaviru koji ga je doveo na najveće svjetske pozornice. Svi njegovi snovi su se ostvarili. 

No, kako je vrijeme prolazilo, a medo bivao sve stariji, ponešto se promijenilo.

Medo se osjećao nepromijenjenim, ali su klaviri bili sve manje veličanstveni,

pozornice su bile sve manje,

a pljesak je zamirao.


I medo je odlučio vratiti se kući, u šumu, zauvijek. Bilo mu je teško, ali nakon što je stigla mala medvjedica, medo je uživao istraživati i uživati zajedno s njom. No onda je medvjedica jednoga dana pronašla u šumi medin klavir. 


On joj je ispričao sve o životu i slavi u gradu, a kada ga je upitala zašto više ne svira, medo je odgovorio:

Nitko ne želi slušati bedastoga starog medu poput mene 

Malena medvjedica bila je jako ponosna na tatu i odlučila je pozvati Huga u šumu kako bi ga razveselila. Prolazili su dani i tjedni, a onda su jednog jutra  začuli glazbu duboko iz šume. Slijedili su zvuk i pronašli Huga i prijatelje kako sviraju. Medo je sjeo za klavir i bio je to najbolji koncert koji je šuma vidjela i čula. 



Još jedna divna obiteljska priča iz pera Davida Litchfielda s kojim smo objavili intervju koji možete pronaći na blogu. Priča o medi, malenoj medvjedici i klaviru priča je o ljubavi i obitelji. Znate onaj video koji je svojedobno kružio društvenim mrežama kako jedna mama vidi svoj dan i smatra se neuspješnom i lošim roditeljem, a dijete koje je taj isti dan provelo s mamom vidi ga sasvim drukčije. Vidi igru i zabavu, ljubav i nježnost svog roditelja. E upravo je takva i ova slikovnica. Medo je u svoje vrijeme bio slavan i poznat, a sada je kao tata, samo tata i misli da nikoga više ne zanima glazba koju je stvarao. No mala medvjedica u njemu vidi puno više, a vidi i koliko mu nedostaje glazba. I dokazat će mu da ga njegovi glazbeni prijatelji jako vole i da im nedostaje upravo on. Koncert koji će organizirati u šumi bit će medin oproštaj od slave, ali ne i od glazbe. Jer slava možda jest prolazna, ali ljubav i obitelj nisu.

Ilustracije Davida Litchfielda su, baš kao i u svim njegovim slikovnicama, nevjerojatne i čarobne. Boje, detalji i nevjerojatna snaga koju nose u sebi, čine ih djeci dragima. Jednostavnost i sposobnost da se s malo riječi kaže puno i važno, odlika je samo vrhunskih autora i ilustratora. A David Litchfield to sigurno jest. Šaljemo veliku preporuku za ovu prekrasnoću.

Slikovnicu možete pronaći na web shopu Mozaik knjige, a mi se od srca zahvaljujemo na recenzentskom primjerku.

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes