Jedrenjak na kraju ulice

Napisala: Tamara Bakran

Ilustrirala: Vendi Vernić

Tvrdi uvez, 24 str.

Nakladnik: Školska knjiga

Preporučena dob: 4+


Još dok smo čitali zbirku priča Tamare Bakran "Rosica i fazan" fasciniralo me s kakvom lakoćom čudesno i bajkovito isprepliće sa stvarnim svijetom. A onda nam se dogodio "Jedrenjak na kraju ulice". Slobodno mogu reći ljubav na prvi pogled. I prvo čitanje. Nekad se zapitam pa kako je moguće u 24 stranice smjestiti jedan sasvim čudesan svijet i priču. Moguće je, svim našim divnim spisateljicama i spisateljima za djecu.  


Slikovnica "Jedrenjak na kraju ulice" već samom svojom pojavom plijeni pažnju. Veliki format, predivan platneni oker žuti (ako ta boja uopće službeno postoji, osim u mojoj glavi) hrbat, srebrna utisnuta slova i ilustracije kao iz bajke. Malo kasnije ću se vratiti na njih.

Priča je ovo o jednoj djevojčici Inji (da imam još koju djevojčicu, zvala bi se Inja, sigurno) koja se vraćala iz škole jednog tmurnog, kišovitog i vjetrovitog dana. 


Podigla je ruku i dohvatila jedan oblak natopljen poput spužve. Odnijet će ga kući i iscijediti na žedne sobne biljke.

Jedan pisak, onaj s brodova prene tužnu Inju. Na kraju njene slijepe ulice, uz nasip, stajao je jedrenjak, a na njegovoj palubi kapetan koji ju je dozivao. I to ne bilo koji kapetan, već Marko Polo, glavom i bradom. 


-Moraš doći vidjeti koga tu imam! - govorio joj je uzbuđeno dok je hitala preko mostića i dočekao je u topli zagrljaj. Mirisao je na daljinu i začine. 

Na palubi je ležao ogroman kineski tigar, i Marko ga pokloni Inji. Naleti snažan vjetar i Marko odluči nastaviti ploviti, a Inja i tigar kojemu je dala ime Romeo pozdrave ga.


Sjela je zahvalno na tigrova leđa, a on je brz kao vjetar potrčao po nasipu pa niz nasip u grad, njegovim praznim, uspavanim ulicama... 

Inju probudi sunčana zraka i mijaukanje koje se čulo iz vrta. Tamo je sjedilo mače, mokro i narančasto. Inja ga uzme i unese u kuću. Majka se iznenadi, ali dopusti Inji da ga zadrži.


-Divno! Imam mače, svoje mače, slatko mače!- vrtjela se Inja od radosti, a onda je potrčala majci u zagrljaj. 

Što se sve može dogoditi u dječjoj mašti? Susret s Markom Polom, jedrenjak usred grada, jurnjava ulicama na leđima kineskog tigra. Predivna je ovo priča Tamare Bakran koju su savršeno upotpunile ilustracije mlade ilustratorice Vendi Vernić iza koje su brojne nagrade i priznanja.  Dobitnica je prestižne IX. međunarodne nagrade za ilustraciju na Sajmu dječje knjige u Bologni - Fundación SM (2018.). Za svoje je ilustracije dobila i nekoliko drugih nagrada, među kojima je nagrada „Grigor Vitez” za dječju ilustraciju u Hrvatskoj (2020.) i nagrada na Festivalu ilustracija Mors u Moskvi (2017). Njezin je rad prikazan na brojnim skupnim izložbama te samostalnim izložbama u Seulu, Bologni, Moskvi, Tokiju i Zagrebu. Ilustracije u "Jedrenjaku na kraju ulice" su čarobne i bajkovite, baš kao i sama priča i dopuštaju vam da meko utonete u jedan drugi, nevjerojatni svijet. Od nas jedna velika preporuka za ovu posebnu slikovnicu.

Možete ju pronaći na web shopu Školske knjige, a mi se od srca zahvaljujemo na recenzentskom primjerku.


Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes