Kako je Danko postao stablo

Napisala: Ivana Francišković

Ilustrirala: Sanja Kolenko

36 stranica, meki uvez

Nakladnik: Naklada Šumek

Preporučena dob: 3+


Nedavno nam je u ruke došla prekrasna slikovnica iz radionice Šumeka, a evo što oni sami kažu o njoj:

Slikovnica koju držite u ruci posvećena je bićima koja Zemlju nastanjuju puno, puno duže od nas. Bez njih, ovaj bi planet bio vrlo surovo, a možda i nemoguće mjesto za život. Stabla možda ne govore, ne trče i ne pjevaju, ali brinu o nama daleko više nego što mi brinemo o njima. Stoga, promatrajmo ih, grlimo ih, čuvajmo ih i budimo im prijatelji.

Puno smo u posljednje vrijeme naučili o stablima. Čitajući o njima i šetajući među njima.  A slikovnica Kako je Danko postao stablo nas je uvela u svijet stabala na jedan sasvim drukčiji način. Iz perspektive jednog stabla. Danko je stablo i slavi svoj poseban dan. Dan kad je postao stablo. I to na jedan neobičan način. 


Danko se nalazio u dvorištu jedne kuće i drhtao je od hladnoće i straha. Vedranov tata baš je krenuo u pohod s kosilicom. Do tada je Danko bio dovoljno malen da ga kosilica ne dohvati, no toga dana je bio već visok, ali nedovoljno visok da izbjegne kosilicu. Pojavio se Vedran koji je na vrijeme zaustavio tatu i nazvao Danka svojim "eskerimentom". Želio je znati koje je vrste i hoće li biti veći od njega. I odlučili su da Danko ostane s njima. 

Danko je puno puta izgubio i dobio lišće. Tata je stario, a Vedran rastao. No, nikako nije mogao narasti više od Danka. I bilo je to sasvim u redu.



Stigao je već i Vedran mlađi, a Danko je i dalje stajao usred dvorišta. 

Više to nije onako ravno dvorište kao nekad. Sad ima jezerce i povrtnjak i trava je uvijek viša nego što bi možda trebala biti. Vedranovi mama i tata vole da je tako. Ni djed se više ne buni. Svi skupa najviše vole sjediti na klupi ispod raskošne Dankove krošnje.

Stabla su zaista vrlo slična ljudima. Treba im hrana, voda, društvo. i zasigurno nam daju puno više nego mi njima. Ova je slikovnica na jedan maštovit i divan način svojevrsna oda tim drvenim divovima te poziv na brigu i zaštitu svijeta koji nas okružuje.


Ilustracije Sanje Kolenko, ilustratorice i grafičke dizajnerice, prava su mala poslastica za sve ljubitelje ilustracija koje naginju tradiciji. Predivni oblici, boje i pejzaži izmjenjuju se kroz ovu slikovnicu i produbljuju priču o Danku. Najviše nas je iznenadila duplerica na kraju slikovnice s vrstama listopadnog i vazdazelenog drveća. Uživali smo prepoznajući pojedine vrste u šumici preko puta našeg doma, a koje smo uočili u slikovnici. Od nas velika preporuka za ovu predivnu slikovnicu!

S obzirom na to da je tisak slikovnice financiran kroz kampanju, ona se može pročitati i u digitalnom obliku https://issuu.com/smotanci/docs/kako-je-danko-postao-stablo-issuu

Svoj tiskani primjerak možete pronaći na Facebook i Instagram stranici Šumeka, a mi se od srca zahvaljujemo na recenzentskom primjerku.

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes