Vitez Akul i kralj koji se preigrao

Napisala: Andrijana Martić

Ilustrirala: Ivana Guljašević Kuman

28 str., tvrdi uvez

Nakladnik: Evenio

Preporučena dob: 4+


Svi mi imamo neku sliku o tome kako bi vitezovi trebali izgledati, zar ne? No, vitez Akul bio je malo drukčiji vitez. Ali i kralj Franc, kojeg je vitez Akul čuvao, bio je malo drukčiji kralj. 

Kraljeva najdraža stvar na svijetu bile su igrice! Toliko ih je volio da bi dan i noć gdje god da je krenuo morao uz sebe imati svu opremu za igranje. Bilo je tu mobitela, punjača, laptopa, tableta, raznih konzola i televizora.

Za takvog kralja, priznajte, još niste čuli. Iako, možda takvih kraljeva imate kod kuće? 



Svi znamo koliko su digitalna tehnologija, računala, pametni mobiteli i računalne igrice promijenili svijet i djetinjstvo. Teško se oduprijeti toj navali ekrana i instant zabave i nama odraslima, a kamoli djeci. Upravo bi ova slikovnica mogla pružiti materijal za razgovor o toj prevažnoj temi. Koliko ekrana i igrica je previše? Vječna dilema i česta tema rasprava u našoj kući. U zadnje vrijeme sve češće primam prigovore na ograničenja postavljena na mobitelima naše djece. Ali drugi uopće nemaju to na svom mobitelima, zašto ja nemam TikTok, zašto ja ne mogu gledati Instagram, zašto mi imamo Kids YouTube, a ne pravi? To su neki od najčešćih prigovora i pitanja. Pa onda opet krenu jedna te ista objašnjenja. I znam da njima nije lako shvatiti zašto drugi mogu, a oni ne, ali stvarno se trudim naše odluke dobro argumentirati. To je jednostavno prevažna stvar da bi bilo popuštanja. Tako nam je slikovnica Vitez Akul i kralj koji se preigrao došla baš u pravo vrijeme. 


Kralj Franc je toliko volio igrice da bi često na kraju dana zaspao usred igranja pa bi ga morali prenositi u njegove odaje na spavanje. Vitez Akul je vodio brigu i o kralju i o cijelom kraljevstvu, no jedna stvar ga je jako mučila i nije joj nalazio rješenje. Kralj se nije planirao ženiti. Zapravo, što je još važnije, nije planirao imati nasljednika ili nasljednicu. I Akul je morao riješiti taj veliki problem. Pokušao je s velikim balom, no bez uspjeha. Sjetio se hakerice Mije koja je živjela u kolibi usred šume. Njena je ideja bila da na neko vrijeme isključe internet u cijelom kraljevstvu. I tako su učinili. Kralj je poludio i zatražio da mu dovedu tu bezobraznu hakericu. A kad ju je ugledao, kao da ga je grom pogodio. Mia se jako svidjela kralju, a on joj je, kao način da izbjegne kaznu, ponudio da izađe s njim na tri večere. 


Kralj i Mia su se zbližili i počeli izlaziti zajedno, a internet mu je služio samo za važne kraljevske poslove koje je počeo obavljati sam pa je vitez Akul imao previše slobodnog vremena koje je počeo trošiti na pogađate što? Igranje igrica.

Kad je kralj za to saznao, što je učinio? Isključio je internet u cijelome kraljevstvu. Jer previše je volio svog viteza da bi ga izgubio.

Kažu iz Evenia da ovakav luckasti i otkačeni tekst autorice kojoj je ovo prva slikovnica nisu mogli ne objaviti, a mi se definitivno slažemo. Jedna superaktualna tema prikazana je na humorističan i originalan način uz odlične ilustracije jedne od najpoznatijih i najnagrađivanijih hrvatskih ilustratorica Ivane Guljašević Kuman. 

Slikovnicu možete nabaviti na web shopu Evenia, a mi se od srca zahvaljujemo na recenzentskom primjerku.

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes