Bilješke dječjeg knjižničara

Napisale: Ivanka Ferenčić Martinčić i Maja Lesinger
79 str., meki uvez
Nakladnik: Narodna knjižnica Virje

Često čujemo kako knjižnice žele biti dnevni boravak za građane, onaj treći prostor u koji dolazimo nakon posla, škole, doma. Postoje i one koje su u tome i uspjele, a među njima se ističu Narodna knjižnica Virje, što nije ni čudno jer ju vodi moja kolegica entuzijastica Ivanka, i Knjižnica i čitaonica grada Preloga u kojoj je ravnateljica Maja Lesinger. One u suradnji s ostalim zaposlenicima, ali i brojnim odgojno-obrazovnim i drugim ustanovama provode razne inovativne i zanimljive projekte i programe, a sve kako bi osigurale da njihove knjižnice služe svrsi koja im je namijenjena. Da su otvorene ljudima svih dobnih, socijalnih i drugih karakteristika, bez predrasuda i diskriminacije. Kako bi pomogle ostalim knjižničarima diljem Lijepe naše, odlučile su neke svoje najzanimljivije aktivnosti koje provode s djecom opisati u priručniku Bilješke dječjeg knjižničara. 



Ovaj priručnik namijenjen je svim knjižničarima koji rade s djecom, bilo u gradskim ili školskim knjižnicama, odgojno-obrazovnim djelatnicima te roditeljima jer se brojne od ovih aktivnosti mogu odraditi i kod kuće. A i na kraju priručnika imate i divan popis slikovnica koje se koriste u aktivnostima, sve odlične što vam mogu potvrditi iz prve ruke.
Aktivnosti u priručniku su podijeljene u dvije skupine: Priče o knjižnici i Priče o knjizi.
U dijelu Priče o knjižnici cilj je kroz igrifikaciju najmlađe upoznati s knjižnicom kao prostorom namijenjenog njima sa sadržajima koji su njima zanimljivi. Tako se tu nalaze aktivnosti Dom knjiga i priča, Lov na knjižnično blago, Safari u knjižnici, Knjige za cijelu obitelj, Važna vijest, Doktor Knjigić, Ulaz u knjižnicu zabranjen!, Mi(ni) knjižničari, Da ili ne kviz u knjižnici i Desiderata.
U dijelu Priče o knjizi predstavljene su aktivnosti kojima su teme knjige i priče. Kakve su, kako nastaju, tko su autori i ilustratori, a sve s ciljem da djeca nauče što su knjige i kakav je njihov sadržaj. Tu se nalaze aktivnosti: Najvažnija priča, Nezaboravak, Kako nastaje knjiga, Slovo po slovo, Personalizirane slikovnice, Storybird digitalne slikovnice, Stvari-priče, Kako nastaje priča, Naopake bajke i Mali znanstvenici.
Ovo je odličan priručnik koji pomaže svima koji rade s djecom i pruža nove informacije i ideje o aktivnostima koje svatko može prilagoditi svojoj knjižnici, razredu, obitelji, djeci i izvući iz njih maksimum transformirajući ih i koristeći onako kako nam odgovara. On će motivirati odgojitelje, učitelje, roditelje i sve koji rade s djecom na suradnju s knjižnicom, bilo školskom, bilo gradskom.
Knjižnice su veliko blago, kao i ljudi i koji rade u njima, iskoristite to.
Share:

1 komentar :

  1. Odlično! Najbolji priručnici su oni iz prakse. Rado bih podijelila vaša iskustva u svojoj praksi.
    Čestitke autoricama!
    Školska knjižnica OŠ Marija Bistrica

    OdgovoriIzbriši

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes