Djevojčica koja je htjela spasiti knjige

Napisao: Klaus Hagerup
Ilustrirala: Lisa Aisato
S engleskoga prevela: Irena Kršinić
61 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Hibou Publishing
Preporučena dob: 6+

Ima već neko vrijeme da nam je stigla knjiga Djevojčica koja je htjela spasiti knjige, pročitala sam ju nekoliko puta, sama i s djecom. I već neko vrijeme želim napisati nekoliko riječi o njoj, samo vremena je malo, a obaveza puno. 


Nikad prije nisam čula za Klausa Hagerupa pa nisam znala ni što mogu očekivati od ove priče. Zato su mi ilustracije Lise Aisato već otprije poznate iz Snježne sestre i još uvijek me ne prestaju oduševljavati. Ona je jedna od najpoznatijih norveških ilustratorica, osvojila je brojne nagrade, a više puta je bila nominirana za Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren. Svakome tko je vidio njene ilustracije, jasno je zašto. One su nevjerojatne, realistične i fantastične u isto vrijeme. Teško ih je riječima opisati, a kao zaista posebne bih izdvojila one na 19. i 21.stranici. One uistinu pokazuju što nam čitanje čini i kako utječe na nas. I na glavnu junakinju Annu. 


Uskoro desetogodišnja djevojčica obožava čitati. Ali postoji nešto i čega se boji. Zapravo užasava. A to je starenje. Anna se boji da će starenjem izblijedjeti kao list u jesen, smežurati se i pretvoriti u prašinu, a vjetar će ju otpuhati. I upravo zato se uopće nije veselila odrastanju. Ali utjeha su joj bile knjige i razgovori s knjižničarkom, gospođicom Monsen.  Od nje će Ana saznati za zaboravljene knjige koje nitko ne čita i koje se moraju uništiti. Pokušat će ih sve pročitati kako bi ih spasila nesretne sudbine, a među njima i knjigu zanimljiva naslova Začarana šuma


Ona će ju toliko opčiniti zbog nedovršenog kraja da će Anna svoju opsesiju tom knjigom prenijeti na prijatelje u razredu, školi, a na koncu i čitav grad i zemlju. Svi su željeli znati kako završava Začarana šuma. A Anna je odlučila pronaći autora te nevjerojatne knjige bez obzira što je pisao pod pseudonimom i nitko nije znao tko je on. Nitko osim gospođice Monsen. A Anna ga je mogla upoznati samo ako sama shvati kakav je kraj Začarane šume. I uspjela je u svom naumu. Dirljiva i zanimljiva priča Klausa Hagerupa o ljubavi prema čitanju i knjigama oduševit će i malene i velike, dotaknuti srca svakoga tko voli čitanje, upoznavanje nekih novih likova i putovanja u neke druge svjetove. Jer onaj koji čita proživjet će tisuću života prije nego umre. Onaj koji ne čita, proživjet će samo jedan. Tako nekako je rekao George Martin, i bio je u pravu. 
Hibou Publishing, hvala na recenzentskom primjerku!
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes