Orkestar priča priču

Ilustrirala: Jessica Courtney-Tickle
Prevela: Marija Ott Franolić
Tvrdi uvez
Nakladnik: Školska knjiga
Preporučena dob: 3+

Obožavamo slikovnice iz serijala Orkestar priča priču. Mislim da je to odličan način za spojiti tri umjetnosti-književnu, glazbenu i likovnu u jedan divan projekt za najmlađe.


Još nisam susrela niti jedno dijete koje nije bilo oduševljeno ovim slikovnicama. I ne samo zato što "sviraju", već zato što su priče u njima divno ispričane, a ilustracije talentirane Jessice Courtney-Tickle toliko divne i detaljne da se njima možete danima diviti i pri svakom novom čitanju primijetiti neku novu sitnicu. 
Nakon Orašara i Četiri godišnja doba, ove je godine Školska knjiga izdala još dva nova naslova: Trnoružicu i Labuđe jezero.
Priča o Trnoružici u ovoj slikovnici temeljena je na baletu Petra Iljiča Čajkovskog koji je prvi put izveden 1890.g. Ta je baletna predstava nastala prema bajci Charlesa Perraulta Uspavana šumska ljepotica, no priča koja je inspirirala Perraulta nastala je još u 14.stoljeću. U slikovnici se nalaze glazbeni isječci koji će vas očarati i uz pomoć kojih ćete se osjećati kao da ste u kazalištu i upravo gledate Trnoružicu.


Labuđe jezero jedan je od najpoznatijih i najizvođenijih baleta Petra Iljiča Čajkovskog, a prvi put je izveden 1877.g. Iako nije dočekan s oduševljenjem kod kritike, publika je do danas potvrdila da se radi o izuzetnom djelu. Ako ne znate priču, iako ju vjerojatno svi znaju, radi se o velikoj ljubavi između mladog Siegfrieda i Odette, djevojke koja je danju labudica, a noću djevojka, zbog kletve zlog čarobnjaka Rotbarta, Samo ju obećanje iskrene ljubavi može spasiti kletve. Siegfried se zaljubljuje u Odette, no da bi ih rastavio, Rotbart šalje svoju kćer Odiliju prerušenu u Odette na kraljevski bal. Siegfried, ne znajući za zamjenu, obećava Odiliji brak i vječnu ljubav. Kada sazna da to nije Odette, Siegfried odlazi za njom i zaklinje joj se na ljubav. Zajedno, uz pomoć labudica, uspiju pobijediti Robarta koji zauvijek ostaje sova, a njegova kći labudica. Divni, čarobni glazbeni isječci podsjetit će vas na ovaj prekrasan balet.


I nemojte misliti da klinci neće zapamtiti ove glazbene isječke. Prošle smo godine Tea i ja pogledale Orašara u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku i točno je znala koji su dijelovi baleta u našoj slikovnici. Zato ovoga prosinca idemo u punoj postavi kako bi i ostatak uživao u čarobnoj moći glazbe.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes