Što sve Ana zna...; Ana i Filip istražuju...

Vjerujem da ste već imali prilike čitati s vašim mališanima slikovnice o Ani Naklade Nika. Mi smo ih pročitali mnogo, a nedavno nam je stigao paketić sa slikovnicama koje još nismo čitali. Autor svih slikovnica o Ani te Ani i Filipu je Simeon Marković koji je u prosvjeti i obrazovanju cijeli svoj život, kao učitelj, prosvjetni savjetnik, profesor na fakultetu, a od kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća urednik srpske izdavačke kuće Kreativni centar. Ilustrator ovih zanimljivih slikovnica je Dušan Pavlić, ilustrator, likovni urednik i dizajner knjiga u izdavačkoj kući Kreativni centar. Ilustrirao je mnoge slikovnice, knjige i udžbenike za domaće i strane nakladnike, dobitnik je mnogih nagrada, a njegove su ilustracije bile predstavljene i na poznatom Međunarodnom sajmu dječje knjige u talijanskoj Bologni. Odličan intervju s ovim poznatim ilustratorom možete pročitati na Loncu slikovnica.


Sve slikovnice iz serije Što sve Ana zna... su slikovnice preklapalice i namijenjene su najmlađim čitateljima. Osim što služe za čitanje, ove slikovnice zapravo na neki način služe i kao igračke jer klinci trebaju otvoriti preklopljene stranice kako bi mogli vidjeti ilustracije i tekst ispod preklopljenog dijela pa tako igrajući se, uče i čitaju. Same slikovnice nakon čitanja pružaju mnogo mogućnosti, od razgovora do glume i likovnog izražavanja. U svim su slikovnicama obrađene svakodnevne teme: prijateljstvo, promet, očuvanje prirode, zdrav život, vrtić, lijepo ponašanje, zdrava hrana, sport, osjećaji...i to na zanimljiv i djeci prilagođen način. Zapravo svojim temama ove slikovnice pomalo podsjećaju na seriju slikovnica o Petri, barem mene.

Što sve Ana zna...
Ana i Filip istražuju...
Nakladnik: Naklada Nika
Preporučena dob: 3+

S obzirom da u zadnje vrijeme imamo nekih sitnih problemčića s Majinim odlascima u vrtić, prvo smo se uhvatili slikovnice U vrtiću. Kroz vesele stihove i duhovite ilustracije opisan je jedan Anin dan u vrtiću. Od njenog dolaska s mamom, preobuvanja, učenja, igre, jela, do odlaska kući. Sve na djeci poznat i zanimljiv način. Maja je uživala listajući slikovnicu i objašnjavajući što sve ona radi u vrtiću i kako je to slično onome što Ana radi. Obećala je da se više neće ljutiti kad se ujutro sprema za vrtić, a hoće li održati obećanje, vidjet ćemo.



Slikovnica Dobri savjeti pruža djeci niz savjeta kroz Aninu priču pa tako Ana objašnjava zašto je važno ići na vrijeme spavati, zašto ne valja previše vremena provoditi pred ekranima, zašto je važno štedjeti, zašto je važno biti ljubazan i dijeliti, zašto se uvijek moramo javiti starijima ako hoćemo negdje otići i još mnogo drugih važnih stvari. Sve to Ana čini kroz vesele i pamtljive rime što moji klinci obožavaju. 

"Kada ti netko tko voli te jako
savjete daje od srca i lako,
otvori oči, naćuli uši,
pouke spremi u svojoj duši.
Dobro ih usvoji i mudar budi,
za sretniji život malo se potrudi."



Kako smo upravo u fazi odabira ljetne destinacije, taman nam je super došla slikovnica iz serije Ana i Filip istražuju... Na moru. Pao je dogovor da ju svakako nosimo i na more jer će tamo iz prve ruke moći vidjeti sve ono što se spominje u slikovnici. Ne znam samo tko će im upecati sve te ribe i morske nemani, ali dobro. Nek se djeca vesele. Ova slikovnice je također slikovnica preklapalica sa stihovima u rimi, a opisuje Anino i Filipovo ljetovanje na moru. Klinci će, čitajući ju, moći naučiti o ribljim vrstama u moru, voću koje raste u priobalju te prometalima koja se kreću po vodi. Ili ispod nje. A na kraju slikovnice, pronaći će i zadatak. Potražiti sve nabrojane životinje, ptice, ribe, školjke u slikovnici. Bit će zanimljivo, vjerujte!

"More je važno
svim živim bićima
školjkama, ribama,
djeci i ljudima.
Čuvajmo more
da bude čisto,
zdravo i lijepo,
plavo i bistro!"



Sve slikovnice možete kupiti u internetskoj trgovini Naklade Nika.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes