Potraga

Napisao i ilustrirao: Manuel Šumberac
44 stranice, tvrdi uvez
Nakladnik: Profil
Preporučena dob: 4+

Prvo što je Tea rekla kad je izvadila Potragu iz paketa koji je stigao je bilo: Jel to nacrtao isti čovjek kao i onu slikovnicu koju nam je Kikiriki izgrickao (mislila je na slikovnicu Jura i kuckalo protiv dosade)? Mislim da sam ja ostala s upitnikom iznad glave. Pa kako je dijete od 7 godina uspjelo povezati te dvije slikovnice? Ne znam bih li ih ja povezala s istim ilustratorom (Manuel Šumberac) odmah u prvoj sekundi, ne znajući o kome se radi. 


A nije da je na prvi pogledi naslovnice lako povezati te dvije slikovnice, barem meni. Nakon mog iščuđavanja kako je to znala, bacili smo se na čitanje ove dražesne slikovnice i krenuli u potragu. Mene je očarala već sama naslovnica, nekako pročišćena, skandinavski minimalistička. I sam format slikovnice. Volim slikovnice neuobičajenih formata, a ova pripada takvoj skupini. Priča je također minimalistička, nema tu puno teksta. Na nekim stranicama čak samo po jedna jedina riječ. Ilustracije su te koje pričaju priču, komuniciraju sa čitateljem na način da pružaju uvid u likove i njihovu potragu. Iako su jednostavne i minimalističke, ipak ćete na njima naići na mnoštvo detalja koji će oslikati likove, njihove karakteristike i osjećaje. A likovi su psi. Teško smo se složili oko toga. Nekima su, naime, ovi zanimljivi likovi izgledali poput krtica, a nekima poput dabrova. No nakon ukazivanja na neke sitne detalje, uspjeli smo se (demokratski, većinom glasova) složiti da su to psi. I to ne bilo kakvi psi. Svi su u potrazi. Počevši od prvog koji je krenuo s potragom, do posljednjih koji su došli sa svih strana kako bi pomogli u ovoj velikoj potrazi. 


A kako to obično i biva u životu, tražeći nešto uvijek usput dobijemo još nešto što nismo tražili, ali što nas obogati. Tako će i likovi ove priče iz svoje potrage izaći bogatiji za nešto što nisu niti znali da će pronaći, a to je prijateljstvo. Jer prijateljstvo je takvo. Obično nastaje slučajno, nesvjesno, čak i ako ga ne tražimo. A vrijedno je i obogaćuje nas. Ova slikovnica je toliko dražesna i jednostavna, a uči nas tako vrijednu lekciju. 


Meni je jedna od najljepših koje smo pročitali u zadnje vrijeme i jako mi je drago što se na našoj domaćoj dječjoj književnoj sceni pojavljuje sve više ovakvih divnih slikovnica. Klinci su oduševljeni detaljima. Zabavljali su se brojeći korake (zaista ih je 44, naravno da smo morali prebrojati) i pregledavajući što su sve akteri ove priče iskopali dok je uzbuđenje raslo u iščekivanju konačnog raspleta potrage. 


S obzirom da smo veliki ljubitelji pasa i mačaka, pokušali smo odgonetnuti i o kojim se vrstama radi. Nakon što smo postigli dogovor da se zaista radi o psima.
Malo su ostali iznenađeni krajem. Oni su valjda očekivali da će ekipa na kraju iskopati neku divovsku kost ili skriveno piratsko blago, a ne prijateljstvo. Ali nakon razgovora o pročitanom, njihov dojam se poprilično približio mome pa smo sretni i ispunjeni nastavili svoj dan. Ovo je jedna od slikovnica koju zaista vrijedi imati u kućnoj biblioteci, bilo da ćete ju čitati s vašim mališanima ili ćete ju sami prolistati s vremena na vrijeme. Nekome je lako, a nekome teško pronaći prijatelja, sklopiti prijateljstvo. Ova prekrasna slikovnica na jedan novi i zanimljiv način prikazuje potragu u kojoj se neki nalaze svakoga dana. I sretan kraj te potrage.
Slikovnicu Potraga možete pronaći u knjižarama po cijeni od 69 kn.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes