A što će biti sutra?

Napisala: Renata Piątkowska
Ilustrirala: Katarzyna Bajerowicz
Preveo: Adam Agičić
Nakaldnik: Srednja Europa
Preporučena dob: 3+

Otkad smo otkrili Tomicu i njegove avanture u Pričama za predškolce, Pričama iz pješčanika i Pjegastim pričama, naš život je zabavniji i veseliji. Ne znam jeste li ih čitali s vašim klincima, ali mi im se neprestano vraćamo i postale su nam klasici u rangu Mrljeka i Prljeka, Sretnog srca i mnogih drugih. To su priče koje vam nikada neće prestati biti smiješne i zanimljive. I ovdje namjerno pišem "vam" jer osim što ih klinci vole, ja sam oduševljena. Jest da sam dijete u duši, ali vjerujem da bi se svaka odrasla osoba pošteno nasmijala čitajući ih. Pa čak i ako ih čitate po 26. put.



A onda nam je nedavno stigao paketić od nakladnika Srednja Europa. Tea ga je otvorila, okrenula stražnje korice i ugledala majušne fotografije naslovnica već navedenih obožavanih priča i lampica se upalila. Shvatila je da je ista gospođa napisala i ovu knjigu. Naravno da smo se odmah bacili na čitanje i pročitali smo ju cijelu tu istu večer. Ljudi moji, koliko smo se mi nasmijali. U jednom trenu smo se nas troje valjali po krevetu i gotovo upiškili u gaće. Skoro smo Maju probudili. Ne znam kako autorica s takvom lakoćom piše, ali sretni smo što postoji. U Poljskoj doduše, ali zato je tu Srednja Europa da nam donosi njene fantastične i nevjerojatne priče. I u Poljskoj je ona voljena i nagrađivana, piše knjige za predškolce i nešto stariju djecu, jako voli dobro slikarstvo i jahanje.
Ali da vam nakon ovog ogromnog uvoda napokon kažem nešto o knjizi A što će biti sutra?

Glavni lik je djevojčica Rozalija i u 14 kratkih priča, saznat ćete sve o njoj. Da su joj najbolji prijatelji Jan i Maja, da se jako voli igrati vani, da joj je najveća želja imati psa, i to jazavčara, da voli raditi nepodopštine kao i svi predškolci. Nama se najviše svidjela priča Dan skrivača, iako su sve odlične. Rozalija se obožava igrati skrivača s tatom jer ju on uvijek svugdje traži, pa i u pećnici. No prilikom jedne igre skrivača, Rozalija je čekala i čekala, a tate nije bilo pa ga je otišla potražiti. Našla ga je u vrtu, kako spava i hrče na ležaljci. Rozalija je, naravno, iskoristila pruženu priliku i izlijepila tatu tetovažama, odrezala mu malo šiške i nokte na nožnim prstima obojila u crveno. Tad se oglasilo zvono na ulaznim vratima, a tata je skočio i otvorio vrata ne znajući da ga je Rozalija "uredila". E to je bio prizor za goste. Neću vam pisati o ostalim pričama, sve su jednako zanimljive i humoristične i sigurno će se svi klinci predškolskog uzrasta poistovjetiti s glavnom junakinjom. Sve priče su kratke, do 3 stranice uz mnogo divnih ilustracija. U usporedbi s pričama o Tomici, ilustracije Katarzyne Bajerowicze su u ovoj zbirci na jednom višem nivou.  Prekrasni crteži koji točno prikazuju osjećaje i raspoloženje predškolke Rozalije, djevojčice duge plave kose i velikih smeđih očiju. A i unutrašnjost korica je zanimljiva. Rozalijina najveća želja i čežnja, jazavčar koji će biti samo njen, cijeli, a ne samo pola. 



Shvatit ćete kad pročitate ovu odličnu zbirku koju možete nabaviti kod nakladnika Srednja Europa 
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes