Predstavljamo autoricu: Tamara Vučković

Nedavno smo pročitali Ovdjezemsku i oduševili se ovom zanimljivom i pomalo neobičnom slikovnicom. Zato sam poželjela da saznamo nešto više o autorici. Donosim vam razgovor s Tamarom Vučković, novom autoricom u čijim ćemo slikovnicama uživati u budućnosti, i to vrlo bliskoj!


(PO)MALO O MENI 😊

Ja sam Tamara Vučković. Supruga, mama dvojice dječaka, učiteljica engleskog jezika u Osnovnoj školi bana Josipa Jelačića u Zagrebu, autorica prvih dječjih meditacija na hrvatskom jeziku objavljenih na You Tube kanalu “Vježbaonica sreće”, autorica slikovnice “Ovdjezemska”. Ali, prije svega, ja sam samo ja, baš kao i ti - posebna, svoja, hrabra, vesela i znatiželjna.
Volim jednoroge, slučajnosti, smijeh djece, prava sam zaljubljenica u slikovnice, a najviše od svega volim ljubazne i vesele ljude. Vjerujem u moć koju ima ljubazna riječ i osmijeh, vjerujem u čaroliju pozitivnih misli i najviše od svega vjerujem kako je sreća vještina koju možemo vježbati. Iz tog razloga, sa svojom dugogodišnjom prijateljicom i profesoricom Tihanom Lipovec Fraculj, vodim “Vježbaonicu sreće”, gdje organiziramo radionice sreće za djecu, ali i osnažujuća predavanja za roditelje, učitelje i odgojitelje na temu kvalitetnog odgoja i obrazovanja djece.
Ne volim moranja i trebanja. Volim da narastemo toliko da shvatimo kako smo došli na ovaj svijet da se igramo i da budemo slobodni.

ZAŠTO VOLIM ČITATI I ŠTO ČITAM


Obožavam čitati jer to je doslovno poput čarolije koju držiš rukama, kako je netko lijepo rekao.  Dok čitaš pravu knjigu, ne postoji ništa oko tebe, postojiš samo ti i... knjiga. A iz knjiga toliko toga lijepoga možeš naučiti, saznati, odgonetnuti i otkriti prvenstveno o sebi... Jako volim čitati dječju poeziju i slikovnice, dobre psihološke trilere i romane, a posebno volim čitati knjige iz područja pozitivne psihologije te odgoja i obrazovanja djece.
Kao mala, obožavala sam listati slikovnice i slušati priču na kaseti koja je išla uz slikovnicu. Sjećam se onog čarobnog zvuka koji je označavao da okrenem stranicu. Zavoljela sam taj zvuk i miris knjige. U kući je uvijek bilo slikovnica, a mama je pazila da imamo svaku knjigu iz serije Andresenovih bajki. Najdraže priče su mi bile “Stoliću, prostri se”, “Olovni vojnik”, “Snježna kraljica”, “Slonić Dumbo” i “Djevojčica sa šibicama”.
Moram priznati da nisam baš bila entuzijastična oko čitanja lektira, ali sam obožavala slušati tatu koji bi meni i bratu prije spavanje pričao priče.  Danas mi je žao što tata nije zapisao neke svoje priče jer smo brat i ja ponekad ostali zapanjeni čarolijom njegovih priča.
Svojim dječacima čitam još od kada su bili u trbuhu. Danas postoje tolike divne slikovnice, a mi kod kuće imamo pravo bogatstvo. Nemoguće ih je sve spomenuti, ali evo nekih koje nam uljepšavaju svaku večer i koje nam nikada ne mogu dosaditi. “Juha od bundeve” definitivno je moja najdraža dječja slikovnica. Čarobna Helen Cooper napisala je i ilustririrala ovo remek - djelo od slikovnice i, kad god ne znam koju bih knjigu čitala djeci, “Juha od bundeve” je sveprisutna i bezvremenska. Tu su i:  “Najotmjeniji div u gradu” (najljepša priča koja djecu uči najvažniju vještinu- empatiju, Evenio slikovnice o emocijama (sreća posebno), “Pogodi koliko te volim” (priča o beskrajnoj roditeljskoj ljubavi) , “Lav i ptica” (priča koja se priča tišinom i prisutnošću), Zen Panda (zen učenje za najmlađe), “Sretan put” (priča o pobjedi hrabrosti nad strahom), “Riba duginih boja” (uči nas  što je u životu uistinu važno), “Moć Henryjeve mašte” (čarobno ilustrirana knjiga o umijeću otpuštanja i čaroliji naših misli), sve slikovnice s čarobnom ilustracijom o emocijama izdavača Golden Marketinga. Tu je još i fantastični Grubzon i druge priče odlične Julie Donaldson, uvijek zanimljiva “Suli u avanturi”, čarobna “Krijesnica koja se zove baš kao ti”,  “Žirafe plesati ne znaju” i sasvim posebna “Crna ribica”. Ne smijem zaboraviti niti svevremenskog “Antuntuna”, “Macu Papučaricu”, i “Grgu Čvarka” kojeg toliko volim da sam mlađeg sina nazvala Grga. Ovo sasvim sigurno nije konačan popis, ali negdje se moram  zaustaviti. ;))

 

 


Ipak, moji dečki najviše vole “Prljeka i Mrljeka” Jelene Pervan i maminu “Ovdjezemsku”.
Roditeljima svakako preporučam i fantastične knjige o roditeljstvu i shvaćanju funkcioniranja dječjeg mozga autora Jespera Juula i Daniela Siegela u izdanju Harfe.

 


INSPIRACIJA

Iako sam do sada objavila tek jednu slikovnicu, pisati volim oduvijek. Inspiracija je posvuda. Ne pronalazim je, ona pronalazi mene. Sada je samo primjećujem više nego prije. Dok šećem, dok spavam, dok se družim sa svojom djecom. Inspiracija je u emociji, u sreći, u tuzi, u ukusnom zalogaju ili u prelijepoj dugi na nebu. Ipak, najveća su mi inspiracija moja djeca i moji učenici jer im želim dati alate za život, želim im pomoći da osvijeste kolika je čarolija u njima samima i kako se svi odgovori, koji će im ikada zatrebati, kriju upravo u njima. Zato su i teme kojima se bavim uvijek vezane uz razvoj emocionalnih kompetencija djece jer mislim da se upravo tu kriju najvažnije vještine koja će im ikada zatrebati.


Inspiraciju za Ovdjezemsku pronašla sam upravo u imenu Ovdjezemska koje mi je jednog dana zaiskrilo u mislima. Znala sam da je to savršeno ime za jednu mindfulness slikovnicu koja je potrebna i djeci i roditeljima. Na hrvatskom gotovo da i nema takvih priča koje govore kako je najvažnije vrijeme koje imamo ovo koje je OVDJE i SADA. S druge strane na engleskom postoje brojne slikovnice sa sličnom tematikom i vjerujem da vrijeme takvih slikovnica kod nas tek dolazi. Dvije divne mindfulness slikovnice na engleskom svakako želim spomenuti, to su: “A Handful of Quiet” divnog autora Thich Nhat Hanha i “Take the Time” Maud Roegiersa.
Inspiraciju za motiv u priči “Ovdjezemska” pronašla sam u jednorogu jer su me u tom periodu jednorozi “pratili” gdje god sam krenula. U šetnji bih ugledala oblak u obliku jednoroga, djeca su mi počela poklanjati olovke ili naljepnice s jednorozima, a kad mi je muž jedno jutro skuhao kavu u čijoj je pjeni bio jednorog, shatila sam da će to sasvim sigurno biti lik u mojoj “Ovdjezemskoj”. Nježnu i nenametljivu čaroliju priče prepoznala je i naša fantastična ilustratorica Dubravka Kolanvić koja je oživjela jednoroga Zema i čarobnu zemlju Ovdjezemsku. Čim sam vidjela Dubravkin rad, poželjela sam da upravo ona ilustrira ovu slikovnicu i neizmjerno mi je drago što je kao ilustratorica nominirana za Andersenovu nagradu 2020.

MOJA POLICA

Ja sam posve novi autor i “Ovdjezemska” je moja prva objavljena slikovnica, ali sasvim sigurno nije i posljednja. U zadnje vrijeme puno pišem i veselim se i drugim slikovnicama koje tek dolaze.
Osim priča pišem i dječje meditacije i vježbe opuštanja koje su besplatno dostupne na You Tube kanalu Vježbaonica sreće.
S Tihanom Lipovec Fraculj vodim i uređujem i istoimenu Facebook stranicu na kojoj pišemo savjete, smjernice i inspiracijske misli vezane uz roditeljstvo i sretniji i zadovoljniji život.
Kad uhvatim vremena, rado pišem kolumne vezane uz osobni razvoj za razne portale.



NOVOSTI

Ove godine najviše se veselim suradnji s izdavačkom kućom “Evenio” jer njihove slikovnice i njihov rad posebno cijenim i volim.
Jedna priča već je gotova i upravo ju svojom ilustracijom oživljava divna Jelena Brezovec, a jednu priču upravo pišem i uživam u tome. Neka bude iznenađenje o čemu su priče, ali mogu otkriti da će razvijati emocionalne kompetencije djece i vjerujem da će ih djeca, ali i roditelji te odgojitelji i učitelji obožavati.

PORUKA RODITELJIMA

Mogu podijeliti kako se ja osjećam dok čitam svojoj djeci, a ako to nekoga motivira, bit će to prava čarolija.
Ne znam ljepši način za povezivanje sa svojom djecom i ljepši odlazak na spavanje od onog kad roditelj zagrli dijete i čita mu slikovnicu ili mu priča priču. Tada osjetim da sam učinila nešto što vrijedi, nešto što se broji i nešto što će moji dječaci ponijeti sa sobom i nastaviti sa svojom djecom. Mislim da se tako mijenja svijet.  Da, knjiga je definitivno čarolija koja mijenja svijet!


Share:

1 komentar :

  1. Predivno predstavljena predivna osoba i autorica predivne djecje slikovnice. Toliko pozitivne energije u liku i djelu nase Tamare. S odusevljenjem iscekujemo da nas povede u sljedecu avanturu.

    OdgovoriIzbriši

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes