Maša i medvjed ; Zlatni ključić

Ruske bajke i priče za mene oduvijek imaju neku posebnu draž. Kad su nam stigle slikovnice iz Znanja, klinci su zbog naslova bili uvjereni da znaju o čemu se radi. Ali su se prevarili, a ove slikovnice su im se jako svidjele. Uživali smo čitajući ih i vjerujem da ćemo uživati u njima još mnogo puta.

Maša i medvjed 
Prema ruskoj narodnoj bajci prepričala Svetlana Kurćubić Ružić
Ilustrirala: Ana Grigorjev
64 stranice, tvrdi uvez
Nakladnik: Znanje
Preporučena dob: 4+



Čim sam pročitala naslov ove slikovnice, klinci su oduševljeno uzviknuli da znaju o čemu se radi i da su to oni Maša i medvjed s RTL Kockice 😀. Ali nisu. Ovo bi mogli biti neki daljnji, vrlo stari rođaci televizijskih zvijezda. Sigurno su bili inspiracija za crtani film i imaju nekih sličnosti. 
Ova Maša iz slikovnice živjela je s bakom i djedom u kućici nadomak šume. Bila je vesela i pametna djevojčica i jednog je dana s prijateljicama pošla u šumu brati jagode i gljive. U veseloj igri, Maša se malo pomalo udaljavala od prijateljica i na koncu završila sama u gustoj šumi. Hodala je i dozivala ih, ali nije ih uspjela pronaći. Došla je do jedne kolibice misleći da je pronašla spas i da će ju netko vratiti do bake i djeda, no koliba je bila prazna. Maša je odlučila čekati, a predvečer se pojavio stanovnik kolibe-medvjed. Medvjed je bio presretan što više ne mora živjeti sam, a Maša je bila tužna jer joj neće pomoći da dođe kući. Živjela je s medvjedom i pomagala mu s kućanskim poslovima, a onda joj je sinula ideja kako bi se ipak mogla vratiti kući. Ispekla je mirisne kolače koje je medvjed trebao odnijeti njenoj baki i djedu, a ona se uvukla u košaru ispod kolača. Kako je bila mudra, uspjela je u svom naumu da medo ne odmori niti na sekundu i da ne otvara košaru. Donio je i spustio košaru pred vrata, a tada ga je Mašin pas otjerao iz dvorišta. Medo je pobjegao glavom bez obzira, a Maša je iskočivši iz košare iznenadila baku i djeda. 


Prekrasna ruska bajka oslikana vještim rukama Ane Grigorjev, srpske ilustratorice koja je dosad dobila mnoštvo nagrada za svoj rad. Njene ilustracije kao da su žive, Ana ima izvrsno oko za detalje i boje. U Beogradu je završila Školu za dizajn, a potom i Likovnu akademiju, odsjek slikarstvo. Do sad je ilustrirala preko 180 visokotiražnih knjiga za djecu, oko 50 slikovnica i 20 udžbenika za srpske i strane izdavačke kuće. Dovoljno je samo gledati njene ilustracije pa da utonete u neki drugi svijet, svijet iz mašte.

Zlatni ključić
Prema izvornoj priči Alekseja Nikolajeviča Tolstoja prepričala Gordana Maletić
Ilustrirala: Ana Grigorjev
64 stranice, tvrdi uvez
Nakladnik: Znanje
Preporučena dob: 4+


Sigurno je da će vas i ova slikovnica podsjetiti na jednog svima poznatog dječaka. Već i sama naslovnica koja prikazuje dječaka napravljenog od drveta s dugačkim nosom. Moji klinci su odmah uzviknuli: to je Pinokio! No nije. To je Buratino, a slikovnica se zove Zlatni ključić. Kako je Pinocchio Carla Collodija iznjedrio brojne adaptacije i prijevode, tako je inspirirao i Alekseja Nikolajeviča Tolstoja da napiše svoju verziju pa je nastao Zlatni ključić ili Pustolovine Buratina. Priča prepuna avantura, prevrata, likova i iznenađenja. A sve počinje tako da je stolar Giuseppe svom starom prijatelju Karlu dao komad drveta da iz njega načini lutka. On je to i učinio, lutak je oživio, no bio je vrlo nestašan. Umjesto u školu, otišao je u kazalište i tu počinju njegove avanture s Karabasom Barabasom, mačkom Bazilijemi lisicom Alisom, Malvinom, Artemonom i brojnim drugim likovima, a cijela se priča vrti oko zlatnog ključića koji završi kod Buratina, ali on ne zna što taj ključić otvara. Nakon svih peripetija, ispostavi se da Karabas Barabas zna što otvara taj ključ i Buratino pomoću varke sazna da su to vrata kod njegovog tate Karla. Sa svojim se prijateljima iz kazališta lutaka uputi tamo, otključaju vrata te otkriju majušno kazalište lutaka koje oni iskoriste za otvaranje novog kazališta nazvanog Munja. 


Zanimljiva i poprilično komplicirana priča oslikana je ilustracijama Ane Grigorjev, nadnaravno lijepima. Možda mlađi klinci neće pohvatati sve likove, ali će uživati u brzoj i dinamičnoj radnji ove svevremenske priče.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes