Majmunčić Mumi

Privatni detektiv
Tekst: Brian Selznick i David Serlin
Ilustracije: Brian Selznick
Prevela i uredila: Nataša Ozmec
191 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Planetopija
Preporučena dob: 3+

Znate ono kako mlađa djeca uvijek žele biti kao velika, imati sve slično onome što imaju velika djeca? Kod nas je uvijek tako. Maja često želi čitati 'prave' knjige kao velika jer stariji sad već imaju i lektire pa su one nekad u 'pravoj' knjizi tvrdih korica s puno stranica. Onda iskopa neku s naših polica pa shvati da je tu puno teksta, a malo ilustracija i onda se, naravno, ljuti. Ali sad konačno ima 'pravu' knjigu za velike, a ipak primjerenu malima. I sva je važna. A koja je to knjiga za velike male?


Majmunčić Mumi - privatni detektiv, kombinacija stripa, slikovnice i knjige za učenje samostalnog čitanja. Što bi rekli, 3 u 1. Čak ima i 5 poglavlja, kazalo i bibliografiju. Meni je super jer se sviđa svima, i najmlađoj (3) i srednjoj (7) i najstarijem (9). Knjiga je objavljena prošle godine i od samog izlaska kritičari ju jako hvale. Na listi je bestselera New York Timesa, Amazonovoj listi najboljih knjiga 2018., a Parents Magazine proglasio ju je najboljom knjigom za čitatelje početnike. Pitate se zašto? Pa jednostavno je nemoguće da se vama i mališanima ne svidi majmunčić Mumi. On je beba majmun i privatni detektiv. Rješava zagonetne slučajeve nestalog nakita, pizze, nosa, svemirskog broda i bebe. 



I to sve uvijek na isti način. Prvo istražuje, pravi bilješke, jede grickalice, oblači hlače (na super zanimljiv i smiješan način) i na koncu s lakoćom pronalazi nestalu stvar. 



Mnogo je stranica, 191, ali vrlo malo jednostavnog teksta pisanog velikim fontom što ga čini odličnim za malene te za početnike u samostalnom čitanju. Ono što oduševljava su ilustracije. Crno-bijele, raskošne, u stilu chiaroscuro ili film noira, načinjene olovkom, prepune detalja i tragova (tu vam može pripomoći kazalo na kraju knjige) i sa crvenim sitnicama kojima je cilj naglasiti nešto. Ma odlične su, a Mumi je presladak i odmah poželite imati jednog malog majmunčića. A kraj će sve rastopiti, čak i one tvrdog srca.



Brian Selznick je američki autor i ilustrator koji je ilustrirao mnoge dječje knjige, a za knjigu The Invention of Hugo Cabret nagrađen je s prestižnom Caldecott Medal, dok je David Serlin profesor na University of California u San Diegu i autor brojnih publikacija. Brian Selznick kaže da mu je jedan od uzora u radu Maurice Sendak, a ako ste s vašim mališanima čitali Tamo gdje su divlji stvori, bit će vam jasno i zašto. 
Majmunčića Mumija trebalo bi upoznati svako dijete jer je ovo jedna od knjiga koja će biti zanimljiva djeci kroz mnoga razdoblja života. Od najmlađih, kojima će se svidjeti ogroman font i ilustracije, preko školaraca koji će moći vježbati čitanje do odraslih koji će se uvijek vraćati majstorskim ilustracijama i toploj priči. 
Majmunčića Mumija možete nabaviti na web-shopu Planetopije.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes