Orianne Lallemand: Vuk koji je htio biti druge boje

Ilustrirala: Eleonore Thuillier
Prevela s francuskog: Petra Matić
meki uvez, 31 stranica
Nakladnik: Algoritam

Vuk koji je htio biti druge boje fracuske autorice Orianne Lallemand, samo je jedna od slikovnica iz zbirke s pričama koje na duhovit i zanimljiv način pokušavaju djecu naučiti važne životne lekcije. A zanimljivo je i tko je glavni lik svih tih priča. Jedan crni, pomalo mrzovoljan vuk.
U izdanju Algoritma objavljene su još slikovnice Vuk koji je tražio ljubav i Vuk koji je htio obići svijet. Mali čitači su naravno pročitali sva tri naslova,  a danas vam donosimo osvrt na Vuka koji je htio biti druge boje. Sama činjenica da je serijal o Vuku preveden na preko 15 jezika u preko 20 zemalja svijeta i da se čita u više od 650 školi govori o kvaliteti slikovnica.
Pronaći podatke o Orianne Lallemand, a da nisu na francuskom jeziku, je bio neuspješan pokušaj. Tako da ću vam samo prepričati ono što sam sa svojim oskudnim znanjem francuskoga uspjela pohvatati s weba. Orianne Lallemand živi i radi u Francuskoj, u Bretanji, na jednoj farmi. Majka je petero djece pa tako svakodnevno balansira između njih, pisanja, sastanaka i radionica za pisanje. Voli svoju obitelj, pisanje, more, šume, čokoladu, a kako živi blizu mora i stalno šeta, inspiraciju pronalazi upravo u svom okruženju.



"Bio jednom jedan veliki crni vuk
kojemu se nije sviđala njegova boja."

I tada je taj vuk odlučio da će promijeniti boju. Svakog bi dana isprobao drugu boju.


Zelenu, pa je izgledao kao velika žaba. Crvenu, koja ga je podsjećala na Djeda Mraza. Ružičastu, ali je izgledao poput princeze. Plavu, u kojoj je izgledao jako loše. Narančastu, koja ga je podsjetila na divovsku mrkvu. Smeđu, koja mu nikako nije sjela. A onda je otišao do pauna i počupao mu njegovo krasno perje. Stavio ga je na sebe i bio oduševljen rezultatom. Ali, naišao je na problem. Vučice su isto kao i on bile oduševljene i nisu mu dale mira.


Kako je Vuk razriješio ovu zavrzlamu pročitajte u slikovnici sa svojim mališanima. Svu mudrost i pouku koje se provlače kroz slikovnicu, autorica je iskreno i jednostavno sažela u posveti: "Za vučiće koji misle da nisu lijepi, a jesu, itekako."
Slikovnica je predviđena za djecu od 3 do 6 godina, lako se prati jer nema mnogo teksta, a ilustracije poznate franscuske ilustratorice Eleonore Thuillier su jednostavne i zanimljive. 
Posudite slikovnice o ovom neobičnom Vuku u svojoj knjižnici i razveselite svoje mališane zanimljivim i poučnim pričama o životnim vrijednostima kroz jednostavan i njima jasan tekst.
Share:

2 komentara :

  1. Moram pohvaliti blog :-) Sin od 4 god je citac i clan knjiznice od prvog rockasa (moj poklon za rodjendan). Komentirat cu ovu knjigu koja nam je zadala glavobolju nedavno. Otkako ju imamo maleni nece jesti mrkvu niti ista narancasto pa se nakon nekog vremena ispostavilo da se boji da ce postati narancast kao vuk :-) Jos ga drzi strah tako da ovo nije za izbirljivu djecu koja bi mogla dobiti ideju za izbjegavanje namirnica.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na komentaru! Ne bi mi uopće palo na pamet takvo nešto :-)
      Drago mi je da ste to podijelili s nama pa da i ostali roditelji pripaze ;-)

      Izbriši

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes