Becky Bloom: Mačak Keks

Ilustrirao: Pascal Biet
Preveo: Ivan Ott
tvrdi uvez, 28 stranica
Nakladnik: Školska knjiga

Mačak Keks je slikovnica malo starijeg datuma izdanja, ali klincima i dalje jednako zanimljiva 😊. Dio je vrlo kvalitetne serije slikovnica Pričam ti priču nakladnika Školske knjige.
A zadatak saznati nešto o autorici Mačka Keksa, Becky Bloom, može se svrstati u prave detektivske pothvate. Nakon ne baš kratkog istraživanja, saznala sam da je rođena u Grčkoj, da je živjela u mnogim zemljama, a trenutno s mužem i njihovo troje djece živi u Ujedinjenom Kraljevstvu. Njezine su slikovnice za djecu prevedene na preko 25 jezika, a vama i nama je možda najpoznatija njena slikovnica Uljuđeni vuk. Moji klinci i ja smo ju već prije pročitali, a jednom će i ona doći na red za osvrt.



Mačak Keks je jedan sasvim običan mačak koji ujutro trči, doručkuje, čita novine i sve ono što mačke obično rade. Jednoga dana, odlučio je potražiti posao. Pa je prvo pogledao što se nudi u oglasima za zapošljavanje. Oglas u kojem se traži zaštitar za skladište mu se učinio baš kao stvoren za njega. Tako je mačak Keks postao zaštitar, međutim šef Buldog nije bio zadovoljan te mu je dao otkaz.


Nakon zaštitarskog posla, Keks se odlučio okušati kao pomoćnik na izletničkim brodicama i konobar u novootvorenom restoranu, ali ni ti pokušaji nisu prošli najbolje. Naime, mačak Keks ipak nije bio baš sasvim običan mačak. On je, za razliku od ostalih mačaka, volio miševe. I to ga je koštalo svakoga posla.


Šetajući, mačak Keks je u izlogu trgovine sirom spazio oglas za posao u kojem traže pomoćnika. Pomislio je kako nema šanse da dobije posao u trgovini koju drži miš. Ipak se dosjetio što bi mu moglo pomoći te je zamolio svoje prijatelje miševe da mu pomognu. A oni su se rado odazvali njegovom pozivu...



Ovu veselu slikovnicu ilustrirao je francuski ilustrator Pascal Biet, koji je studirao vizualne komunikacije i dizajn, i za kojeg je iščeprkati informacije gotovo jednako teško kao i za samu autoricu slikovnice. Ilustracije su zanimljive, prate priču pa su i djeci privlačne.
Slikovnica je namijenjena djeci vrtićkog uzrasta, od 3 do 6 godina, zbog svog jednostavnog jezika i humorističnih elemenata. Sama činjenica da se radi o mačku koji ne voli loviti miševe moje je klince zaintrigirala i nasmijala, a meni se svidjela poruka slikovnice jer dobro se dobrim vraća.
Veselo vam čitanje želimo!
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes