Povijest slika za djecu

Napisali: David Hockney i Martin Gayford
Ilustracije: Rose Blake
Preveo: Vedran Pavlić
128 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Školska knjiga

"Povijest slika počinje u špiljama, a završava, barem zasad, s iPadom. Tko zna u kojem će smjeru krenuti u budućnosti?" kaže umjetnik David Hockney na ovom putovanju kroz Povijest slika za djecu na koje je krenuo s publicistom i likovnim kritičarem Martinom Gayfordom i ilustratoricom Rose Blake.


Kroz 8 poglavlja (Razmišljamo o slikama, Ostavljanje tragova, Svjetlo i sjene, Pogledajte ovaj prostor, Zrcala i odrazi, Slikanje i fotografija, Pokretne slike i Priča se nastavlja) saznajemo mnogo informacija o umjetničkim djelima, od onih naslikanih u špiljama do slika stvorenih pametnim mobitelima. I sve to na zabavan i zanimljiv način. Knjiga koja je dobitnik nagrade Novi horizonti, posebne nagrade žirija na Sajmu dječje knjige u Bologni za 2019.g., je koncipirana tako da David i Martin pričaju o određenim temama, uz njihove riječi nalaze se i njihova imena pa uvijek znate tko što govori, a osim toga za njihove su riječi korištene različite  vrste fontova kako bi nam bilo lakše. Ilustratorica Rose odlično je nadopunila svojim živopisnim ilustracijama knjigu koja vrvi umjetničkim djelima.


O kojima se radi, možete uvijek pročitati, osim u tekstu, i na kraju knjige u Popisu ilustracija. Na kraju knjige nalaze se i Kronologija izuma važnih za povijest slika i slikarstva te Pojmovnik.


Ako ste, kao i ja, ne baš prevelik poznavatelj umjetnosti i umjetničkih djela, mnoge će vas informacije u ovoj knjizi potaknuti na razmišljanje i daljnje istraživanje. Da vam ne otkrivam sve, svakako pokušajte doći do ove knjige prepune zanimljivih informacija, prekrasnih umjetničkih djela te šarenih i veselih ilustracija. Uživat ćete, a i likovnu umjetnost ćete početi gledati drugim očima, zasigurno!
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes