Divovsko skakutalo

Napisala: Julia Donaldson
Ilustrirala: Helen Oxenbury
Preveo: Krešimir Krnic
30 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Ibis grafika
Preporučena dob: 3+

Ne znam postoji li savršenija slikovnica za čitanje naglas od Divovskog skakutala Julije Donaldson i Helen Oxenbury. 


Ovo je prva suradnja na slikovnici ovih dviju neponovljivih umjetnica. Julije Donaldson, koja je dosad napisala mnoštvo slikovnica za djecu i bila nagrađena nebrojeno puta i Helen Oxenbury, jedne od najcjenjenijih britanskih ilustratorica koja je dosad bila ovjenčana najprestižnijim britanskim i svjetskim nagradama za ilustraciju.
Jednostavna radnja i tekst s nekoliko zanimljivih životinjskih likova najmlađima će se svidjeti u trenu. I iako će odrasli vjerojatno slutiti kraj, maleni će ga dočekati s iznenađenjem i osmijehom na licu.


Jednoga dana Zec je doskakutao do svoje jazbine kad mu se iz nje javilo Divovsko Skakutalo. Zec u strahu potraži pomoć svojih prijatelja. Najprije Mačke, a zatim Medvjeda i Slona. No, svi u strahu od Divovskog Skakutala pobjegnu od zečje jazbine. Hrabrost pokaže jedino Mama Žaba koja neustrašivo uđe u zečju jazbinu otkrivajući da Divovsko Skakutalo nije niti približno strašno kao što zvuči. S krajem priče, jasno je i zašto.


S tek nekoliko rečenica na stranici, velikim ilustracijama preko cijele stranice i rečenicama koje se ponavljaju, ovo je prava priča za čitanje naglas u vrtićkim grupama ili malenima za laku noć i pravi dokaz da je manje, zapravo više.
Prekrasne ilustracije poznate Helen Oxenbury načinjene vodenim bojama detaljno pokazuju osjećaje i strah životinja koje se boje suprotstaviti Divovskom Skakutalu kao i svim mamama dobro poznat stav Mame Žabe kad Divovsko Skakutalo napokon izađe iz zečje jazbine.
Ovo je jedna od slikovnica za koje će se često tražiti da se čitaju opet i opet i koja bi mogla postati pravi hit baš poput Grubzona ili Najotmjenijeg diva u gradu.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes