Terapeutske slikovnice o sreći

Autorice: Tatjana Gjurković i Tea Knežević 
Ilustratorica: Jelena Brezovec
20 stranica, meki uvez
Nakladnik: Evenio
Preporučena dob: 2-6 godina


Vjerojatno ste već svi čuli za terapeutske priče, no znate li što su one točno? Priče koje nekako pomažu djeci, ali u čemu?
Terapeutske priče obrađuju dječje osjećaje. Kad postoji neki problem kod djeteta, obično je on uzrokovan nekim neprerađenim osjećajem. Ako malo pročačkate, u razgovoru s djetetom shvatit ćete o čemu se radi i koji je uzrok problema. Ali kako djeca ne znaju uvijek verbalno pravilno izraziti svoje osjećaje, potrebna im je nekakva pomoć. Ako ste kao i mi, čitatelji od najranije dobi, onda ste mogli primijetiti da je djeci vrlo lako poistovjetiti se s nekim likom u slikovnici ili dječjoj knjizi jer su mu slični, jer se slično osjećaju. I zato su terapeutske priče, priče koje znaju put. Znaju put do djetetovih osjećaja, razmišljanja, situacija. Jer put do djeteta  najlakše nađe priča.  Dotičući njegovu nutrinu i mijenjajući njegov odnos prema sebi samome i prema svijetu.
Ono što je važno kod terapeutskih priča jest da su one pisane jednostavnim i djeci razumljivim jezikom, prilagođenim dobi djece koja će ju čitati ili slušati. Svrha takve priče je da se dijete prepozna u nekoj situaciji u kojoj se nalazi i glavni lik (ali ne doslovno, već s odmakom, zato se najčešće kao likovi u takvim pričama pojavljuju životinje) te da osjeti pozitivne osjećaje-olakšanje, sreću kad shvati kako je glavni lik riješio problem.
Terapeutske priče vam mogu pomoći u rješavanju nekih problema. Ili ne nužno problema. Mogu pomoći djeci da shvate i neke lijepe osjećaje, poput sreće.


Nedavno smo moji mališani i ja dobili priliku pročitati terapeutske slikovnice o sreći nakladničke kuće Evenio, autorica Tatjane Gjurković i Tee Knežević te ilustratorice Jelene Brezovec. Tatjana Gjurković magistra je psihologije, psihoterapeutkinja, privremena učiteljica i supervizorica transakcijske analize te registrirana terapeutkinja igrom i praktičarka transakcijske analize, dok je Tea Knežević magistra psihologije, registrirana terapeutkinja igrom i praktičarka transakcijske analize. Zajedno od 2009.g. razvijaju Centar Proventus  gdje obavljaju psihoterapijski rad s djecom po principima terapije igrom i transakcijske analize te održavaju uvodnu i naprednu edukaciju iz transakcijske analize. Njihova stručnost očituje se u svakoj rečenici slikovnica o sreći, a na kraju svake nalaze se korisni savjeti za roditelje u kojima ćete saznati da je sreća jedna od osnovnih emocija, što treba učiniti, a što ne kad je dijete sretno, što učiniti kada dijete stalno traži nove stvari, kada potražiti pomoć te još neki dodatni savjeti.
O ilustratorici Jeleni Brezovec, mladoj varaždinskoj umjetnici, mogli ste već čitati na našem blogu u rubrici Predstavljamo ilustratoricu. Vjerojatno vam je najpoznatija kao ilustratorica slikovnica o medvjediću Hrkalu, a uskoro s istom autoricom-Jelenom Pervan, najavljuje izlazak novih slikovnica o Mrljeku i Prljeku koje će se baviti higijenom kod najmlađih. U seriji terapeutskih slikovnica o sreći, divno je osmislila životinjske likove lisicu, lavicu, konjića i hrčka koji uz predivnu paletu boja donose priče o sreći u kojima će svaki mališan prepoznati i saznati ponešto o toj osnovnoj ljudskoj emociji.
U slikovnici Hrčak osjeća da postoji tiha i smirena sreća, djeca će naučiti da osim motorički nemirne i glasne sreće postoji i tiha i smirena sreća. Mama Hrčak će svom mališanu Hrčku pokazati kako takva „nježna sreća“ nije nimalo dosadna, a uravnotežuje nemir uzrokovan snažnim podražajima iz okoline i jakom stimulacijom osjetilnog sustava.
Slikovnica Konjić sreću dijelit zna nakon truda i uspjeha donosi priču o Konjiću kojemu je bilo jako važno savladati skakanje preko prepona, a nakon što su ga sestra, tata i mama ohrabrili, uspio je u svom podvigu te osjetio sreću zbog uspješno obavljenog zadatka, ali i zbog podrške obitelji s kojom je svoju sreću mogao podijeliti.
Jedna mala Lavica naučit će mališane da je sreća zarazna. Jako zarazna i širi se poput krugova u vodi na svakoga tko je otvorenog srca. Nakon što je u šetnji susrela svoje prijatelje noja, krokodila i nosoroga koji su bili sretni zbog nekih svojih uspjeha, Lavica je bila jako sretna zbog njih. Zarazila se srećom. Slikovnica Lavica može i zna biti sretna zbog drugoga bavi se osjećajem sreće koja na nas prelazi od drugih i izaziva sreću kod nas što je vrlo važno za naše emocionalno zdravlje.
U slikovnici Lisica je naučila da sreća stanuje u srcima, mala Lisica uz djedovu pomoć saznaje i shvaća da osim sreće zbog materijalnih stvari, postoji i drukčija vrsta sreće koja proizlazi iz dijeljenja iskustava s drugima, iz igre s mamom i tatom, iz razgovora s prijateljima, iz nečega što je izvan nas samih.
Slikovnice iz serijala o sreći prikladne su za čitanje djeci od najranije dobi pa tako već dvogodišnjaci mogu uživati u ovim divnim pričama kroz koje će prepoznati vlastite situacije i razmišljanja te osjećaj sreće koji se zbog njih pojavljuje.
Osim slikovnica o sreći, nakladnička kuća Evenio izdala je i serije slikovnica o tuzi, strahu i ljutnji. Pročitajte ove slikovnice s vašim mališanima, neka vam budu pomoć u rješavanju problema na koje naiđete tijekom njihova djetinjstva, a oni neka uživaju u zanimljivim pričama i ilustracijama.
Netko od vas dobit će priliku udomiti paketić slikovnica o sreći, a zaigrati se možete na Facebook stranici Malih čitača. Sretno svima!

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes