Andrea Debak: Kako je Jabuka otkrila proljeće

Ilustrirala: Karin Tancel
31 stranica, tvrdi uvez
Nakladnik: Naklada Bošković
Preporučena dob: 3-6 godina

Baš prvoga dana proljeća, nama je stigla ova zanimljiva slikovnica spisateljice Andree Debak i ilustratorice Karin Tancel. Kako moji klinci obožavaju pakete, dok sam se ja potpisala poštaru da sam primila paket, oni su ga već stručno raskupusili i bacili se na čitanje slikovnice.




Pa sam im se pridružila, što drugo.
A odmah na početku, umjesto posvete, jedna predivna autoričina misao:

"Proljeće nikad ne prestaje za one koji ga žele vidjeti."

I zaista, ne prestaje. Samo ovisi o kutu promatranja. 
Slikovnica započinje opisom jednog zimskog dana na livadi. Sve je pod snijegom, drveće je tužno, mali zečići skakuću okolo, potočić je zaleđen i sve je tiho.


No, već nakon nekoliko dana, snijeg  se otopio, potočić žubori, a livada i šuma se počnu buditi iz zimskoga sna. Sve je oživjelo, i biljni i životinjski svijet.

"Sada u redu iz
zemljanih rupica
izlazi cijela
kolona bubica:
gospodin Bumbar,
šumski zubar,
bubamare, točkaste veselice,
i u roju združene pčelice.

Pod hrastom, pak,
gospodin Kos
naočale nataknuo
na nos!"

Probudilo se i jedno malo stablo jabuke, još pospano od dugog zimskog sna.

Najveće i najstarije stablo u šumi-velika dama Trešnja odluči pomoći maloj Jabuci, tužnoj jer je bez ijednog listića. Objasni joj da mora još malo sačekati, učiti o prirodi pa će onda i ona dobiti lijepe, zelene listove. Jednog jutra, nakon što se mala Jabuka probudila, nije se mogla načuditi.  Mali, zeleni stošci pojavili su se na njenim granama. Iako je očekivala pravo lišće, Jabuka se razveseli i zajedno sa životinjama i biljkama slavi povratak proljeća. No, u jednom trenutku, i Jabuka se iznenadi.

"I gle čuda:
oni stošci
postadoše lišća
najljepši izlošci."

Svi se zajedno vesele proljeću i novom životu prirode.

"Proljeće, proljeće
je stiglo,
i na noge baš
sve je diglo!"


Poučnu i maštovitu priču o malenom stablu jabuke kroz koju će mališani naučiti ponešto o proljeću, životinjskom i biljnom svijetu, ilustrirala je Karin Tancel. Ilustratorica koja se specijalizirala za dječju i naturalističku ilustraciju, a u svom radu koristi se digitalnom tehnikom, temperama, pastelama, bojicama i akrilom. Bogat životinjski i biljni svijet pretočen u zanimljive ilustracije, privući će mališane da istražuju livadu i šumu i sami pronađu likove iz veselih rima autorice Andree Debak.
A upravo ovu slikovnicu možete udomiti i pročitati zajedno s vašim mališanima. Zato požurite na Facebook stranicu Mali čitači i sudjelujte u nagradnom darivanju!


Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes