Jakov i Ana ostvaruju snove

U ruke nam je došla jedna zanimljiva i vrlo aktualna slikovnica nastala u sklopu projekta Ravnopravnost kroz sliku i stih, a s ciljem odbacivanja rodnih stereotipa pri odabiru zanimanja i zapošljavanja. 


Mislim da nije potrebno naglašavati kako živimo u patrijarhalnom društvu gdje mnogi još uvijek sve vide kroz muško-žensku podjelu. Bilo da se radi o zanimanju, kućnim poslovima, bojama, igračkama, izvanškolskim aktivnostima...Ova slikovnica prilagođena dječjem svijetu pokušava ukazati na to da možemo ostvariti svoje snove čak i ako se oni ne uklapaju u naše rodno podijeljeno društvo. Mi smo ti koji odlučujemo kojim ćemo putem krenuti. Neki će možda donijeti teže borbe, ali ništa nam ne treba biti nedostižno samo zato što smo se rodili određenog spola. Kroz zanimljive rime autorice Anje Mihajlović i nevjerojatno lijepe ilustracije Sare Maksimović saznajemo što sve Ana i Jakov žele biti, baš kao i što su u odrasloj dobi postali. Rade poslove koji ih ispunjavaju i koje vole ❤️

Jedina zamjerka ovoj slikovnici je što je tiskana u maloj nakladi samo za osnovne škole grada Zagreba pa tako djeca u ostalim mjestima neće imati priliku pročitati ju. No, možda neki drugi put!



📚Granica nema, uvijek to pamti!

Sigurnim hodom dalje se kreći.

Prikupi znanje, čuvaj ga čvrsto

neka te ono vodi ka sreći.📚

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes