Ribe na drveću

Napisala: Lana Roje Miličević

Ilustrirala: Hana Lukas Midžić

80 str., meki uvez

Nakladnik: Iris Illyrica

Preporučena dob: 6+


"Tko nije naučio gledati nebo u potoku, ne zna što su ribe na drveću."


Kad smo pročitali ovaj dječji roman, dugo smo razmišljali i raspravljali o tome što znači ova rečenica. Zajedničkim snagama smo došli do zaključka da znamo što su ribe na drveću jer smo naučili gledati u potok. Uživamo u sitnicama koje nam život svakodnevno pruža, veselimo se suncu, oblacima, kiši i zvijezdama i u svakoj sitnici pronalazimo sreću i radost. Ono što mene najviše razveseli je kad me klinci oduševljeno pozovu da vidim kakav je mjesec na nebu, neku pticu u letu ili bubu u našem vrtu, a ne igračku u izlogu neke trgovine. Onda mi se čini da smo na pravom putu bez obzira na sve. Samo da tako i ostane. 

A o čemu je roman Ribe na drveću? O jednom dječaku Juri i jednom neobičnom danu u njegovom životu. Čim se Jure probudio, iznenadio ga je njegov jastuk. I to, ni manje ni više nego pričom. Jastuk koji priča. 


Izvijestio je dječaka da su on i ostali predmeti u kući malo razgovarali i odlučili jednom tjedno popričati s Jurom i istresti mu svoje probleme jer ne mogu više šutjeti. Teško im je ne dijeliti svoje osjećaje i misle da će im biti bolje ako ih podijele, pa makar s njim. Jure je ostao iznenađen, ali sretan jer su mu se obratili. Nakon Jastuka, isto su učinile i Dječja Četkica, Kiseli Krastavac, Sa Slike Curica, Čaša, Mliječna Čokolada i Zavjesa.


Svatko od njih imao je neku svoju želju ili je samo želio malo popričati s Jurom. A u međuvremenu, iz novina koje su bile na stolu, ispala je jedna rečenica i nikako se nije htjela vratiti na svoje mjesto. 

"Tko nije naučio gledati nebo u potoku, ne zna što su ribe na drveću." I Jure je, nakon nekog vremena osjetio što ta rečenica znači. Samo nije to mogao riječima opisati. 


Lijepa je ovo priča o tome kako svakodnevno trebamo obraćati pažnju na male, jednostavne stvari i pronaći sreću u njima. Jer nije sretan tko puno ima, sretan je onaj tko malo treba. Klincima i meni se jako svidjela i vrlo brzo ćete ju pročitati, čak i u jednom večernjem čitanju, kao mi. 

Autorica Lana Roje Miličević, možda ćete se iznenaditi, je pravnica po struci. Ima desetogodišnje novinarsko iskustvo - novine, radio, televizija, web i teletekst te sedmogodišnje pravno iskustvo u zaštiti prava djece u elektroničkim medijima. I evo što kaže o pisanju:

"Kad se Mašta probudi i pozove me na putovanje, na meni je samo da uzmem olovku u ruke i zapisujem sve što se događa."

Ilustracije Hane Lukas Midžić, akademske kiparice, pravo su kolorističko osvježenje. Pune boja, vesele i zanimljive i divno upotpunjuju cijelu priču. 

Uz ovaj dječji roman nastala je i video priča koju možete pogledati na sljedećoj poveznici:

https://www.facebook.com/400125493500869/videos/661350841105323/

Od nas samo preporuke, roman možete nabaviti na web shopu Iris Illyrice, a mi se od srca zahvaljujemo na recenzentskom primjerku.

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes