5 Tinovih savršenih rješenja

Napisala: Chiara Pirrodi

Ilustrirale: Frederica Nuccio i Roberta Vottero

Prevela: Ana Badurina

Tvrdi uvez, 20 str.

Nakladnik: Profil

Preporučena dob: 2+


Često roditelji posežu za slikovnicama kada naiđu na neki problem ili novu situaciju u roditeljstvu. Zna se da se djeca poistovjećuju s likovima u slikovnicama i dječjim knjigama pa onda nije ni čudno kako roditelji baš u njima traže rješenje. A problemi su svakojaki. Ali zato postoji i niz sjajnih problemskih slikovnica koje svakodnevno pomažu mnogim obiteljima prevladati krizna vremena. Nedavno su nam na čitanje stigle nove slikovnice u kojima je glavni lik dječačić Tin. 


Tin je maleni dječak koji ima psa Buhu s kojim sve radi zajedno. No, Tin se zna naći u pomalo škakljivim situacijama. Ali uvijek pronađe najbolje rješenje problema koji ga je zatekao. I to ne jedno, već pet. Pet vrlo maštovitih i domišljatih rješenja zbog kojih ćete se možda malo i nasmijati. 


Prvi dan u vrtiću svima je stresan, djeci, a o roditeljima da ni ne pričamo. Novi prostor, nove osobe, nema mame i tate. No, Tin je smislio i neka rješenja. Možda da se smanji na veličinu gumba i sakrije se u maminu torbu, da sagradi most od kockica do tatina ureda, da se vunom poveže za maminu ruku ili da tati pošalje hrpu papirnatih aviona. 


Ipak, ništa mu od toga nije trebalo. Pronašao je nove simpatične prijatelje i uživao družeći se s njima.


Strah od mraka česta je pojava u nekom razdoblju dječjeg razvoja. Pa tako i kod Tina. Ali on je smislio genijalne ideje kako da se riješi tog straha. Isprobao je upaljeno svjetlo, pidžamu sa znakom superjunaka, set protiv čudovišta, tatine zagrljaje i vitešku priču.
 

I znate što, nešto je upalilo. A što, nije toliko ni važno.


Većina djece jednom uđe u onu super fazu tantruma kada ih i najmanja sitnica (koja nama roditeljima izgleda kao glupost) izbaci iz takta i umjesto svog milog i dragog djeteta dobijemo zmaja koji riga vatru, baca se po podu i gleda u nas bijesnim pogledom. Dogodilo se to i Tinu jer nije želio ići na spavanje. Taman se fino zaigrao, a tata je uletio s idejom kako je vrijeme za krevet. Pomislio je Tin kako bi se mogao pretvoriti u zmaja, plakati dok ne nastane poplava u stanu, sakriti se u ormar, izraditi pješčani sat  ili slušati omiljenu priču za laku noć. 


I pomoglo je. Još uvijek se zna naljutiti, ali više ne urliče kao gorila.


Ono što često plaši roditelje jednog djeteta je kako će njihov/a dotadašnji/a jedinac/ca reagirati na dolazak prinove (plaši i one roditelje više djece, ali oni su to sve barem jednom prošli pa je ipak mrvicu lakše). Moram priznati da su preporuke za slikovnice ove teme najčešće tražene u inboksu, uz one za skidanje pelena :-) Priprema djeteta za dolazak novog člana obitelji svakako bi trebala uključivati i čitanje slikovnica o tom važnom događaju. I u Tinovu obitelj stiže beba, no on ne želi dijeliti svoje roditelje s tamo nekim smotuljkom. I zato ima plan. Možda da lansira kolica u svemir, ili da zamoli rode da uzmu smotuljak nazad, ili da mamino i tatino srce spremi u sef, ili da odsvira najljepšu uspavanku kako bi smotuljak što brže zaspao ili da nauči što brže mijenjati pelene kako bi tata imao vremena igrati se s njim. 


Ali kad mu smotuljak uputi svoj prvi osmijeh, osvojit će njegovo srce i svi planovi će pasti u vodu. 

Na kraju svake slikovnice nalazi se pet SOS savjeta psihologinje, mrvicu drukčijih od Tinovih. Ne toliko smiješnih, ali divnih i edukativnih koji će, vjerujem, pomoći svakom roditelju da se osjeća bolje kad pomisli da ne vlada situacijom i kako je najgori roditelj na svijetu. 

Odlične pričice, super savjeti i vesele ilustracije čine ovaj serijal jednom zaokruženom pričom koja dobro dođe u svakom domu. Slikovnice možete nabaviti kod Profila, a mi se od srca zahvaljujemo na recenzentskom primjerku.

 


Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes