Slovuljci

Već sigurno znate koliko mi volimo razne vježbenice i zanimljive zadatke. Nedavno nam je stigao paket iz Alka scripta pun raznih vježbenica. Pa smo se bacili na posao, razgledavanje i rješavanje. 


Radi se o 4 vježbenice: Slikopričalica, Čitalica, Pripovijedalica i Pisalica. Svakom od njih potiče se razvoj neke ili više vještina. Autorice vježbenica su Ivana Đurić-Katanić, prof. logoped i Vlatka Mijić, prof.razredne nastave koje su svoje dugogodišnje iskustvo rada s djecom odlučile pretočiti u ove vježbenice. One su sve terapeutske sadržaje i metode koje su im se pokazale učinkovitima, prenijele na stranice vježbenica. 


Mi smo, naravno, krenuli s Pripovijedalicom, svijetom priča i slova. Kako i same autorice kažu na početku, danas djeca imaju sve oskudniji vokabular, sve se jednostavnije i kraće izražavaju te je potrebno poraditi na vještinama čitanja, učenja i razvoja mišljenja. Ova vježbenica je alat za poticanje narativnih vještina, razvija sve komponente jezičnog sustava i sposobnosti u predškolskoj i mlađoj školskoj dobi. Nama se odmah prva vježbica svidjela, a za nju vam je potreban samo vaš dlan i mašta. A dalje, kroz sva slova abecede, klinci će ispričati kratke i zanimljive pričice te se pokušati dosjetiti što više riječi koja počinju određenim glasom. Uz svaki zadatak i aktivnost, nalazi se i po jedna zanimljivost.



Sljedeća vježbenica nosi naslov Čitalica.


Namijenjena je za usvajanje i unapređenje tehnike čitanja, naprednim predškolskim čitačima i učenicima početnih razreda kod kojih su prisutne poteškoće u usvajanju čitanja i pisanja. Zadaci pružaju mogućnost obogaćivanja rječnika kod djece, razvoja vizualnog opažanja, vizuomotorne koordinacije, usmjerene pažnje te ranog razvoja čitanja s razumijevanjem, logičkog mišljenja i zaključivanja. Na prvoj stranici djeca trebaju ispuniti, napisati ili nacrtati neke sitnice o sebi, kako se zovu, koliko godina imaju i slično. A onda slijede zadaci vezani za svako slovo abecede, križaljke, odgonetalice, dovršavanje nizova, zaokruživanje točnih odgovora...mnogo zanimljivih zadataka, a sve s ciljem da djeca lakše savladaju čitanje.



Slikopričalica je vježbenica koja pomaže u usvajanju globalnog čitanja pomoću sličica, razvoju ljubavi prema čitanju i čitalačkog samopouzdanja. 


Započinje kratkim pričicama od svega nekoliko redaka s mnogo sličica i tek nekoliko kratkih riječi, priče se dalje proširuju s većim brojem riječi, a na vrhu svake stranice na lentici abecede možete pratiti koja su sve slova iskorištena u pričicama. Posljednji dio vježbenice se sastoji od zadataka metakognitivnog razumijevanja da riječi imaju unutrašnju strukturu. Njima se razvija posljednji stupanj fonološke svjesnosti koji uključuje sposobnost supstitucije, zamjene jednog fonema drugim i tako stvaranja nove riječi.



I na kraju Pisalica, vježbenica koju krase slatke rime pomoću kojih će klinci naučiti pravilno pisati slova. 


Kao mama dvaju školaraca koji su sami naučili pisati slova prije škole, moram reći da je vrlo teško kasnije ispraviti taj njihov stil pisanja. Odnosno redoslijed povlačenja crta. Ova vježbenica bi nam mogla puno pomoći kod treće, buduće školarke jer vidim da je i ona već razvila neki svoj stil pisanja slova, nepravilan naravno. Uz zadatak pravilnog pisanja slova, tu se nalaze i kratke rimovane pjesmice o određenom slovu, pitalice, šaljivi zadatak Ispravi pogrešku te aktivnost u kojoj je sadržan izgovor glasa povezan s praktičnom tjelesnom aktivnošću temeljenoj na igri. Pravo multisenzoričko učenje. I na kraju, prazna ploča abecede u kojoj je potrebno smisliti riječi i sličice i tako stvoriti svoju vlastitu abecedu. 



Što reći o ovim vježbenicama, osim dati same pohvale i preporuke. Nisam vam pisala o njima odmah jer sam željela da ih najmlađa djevojčica prvo isproba i ona je oduševljena, jako joj se sviđaju. Zadaci su zanimljivi, šaljivi i veseli, a ono što nju posebno veseli je rima kojom su prožete sve četiri vježbenice. Ne moram ni reći kako je srednja djevojčica odmah organizirala "školu" , ona je naravno učiteljica. I to ne bilo kakva, već stroga, ali pravedna. Ja bih naglasila stroga, poprilično. 

Ove vježbenice možete nabaviti na web shopu Alka scripta u kompletu po cijeni od 200 kn, a mi se od srca zahvaljujemo na recenzentskim primjercima.

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes