Pauline mačke

Napisala: Vlasta Golub

Ilustrirala: Ana Vujasić

Tvrdi uvez, 158 str.

Nakladnik: Ibis grafika

Preporučena dob: 8+


Ovaj roman za klince me baš oduševio. Kao da sam se vratila u djetinjstvo i one dane kad sam s nestrpljenjem okretala svaku iduću stranicu u knjigama koje sam gutala. Baš je zanimljiv. Okosnicu radnje čini pomalo detektivska priča. A možda mrvicu i ljubavna. 


Ljetni su praznici, a troje osnovnoškolaca, Ada, Mihael i Brankec se zabavljaju onako kako znaju. U njihovoj zgradi živi jedna vrlo neobična i osebujna osoba, Paula, vlasnica brojnih mačaka koje se uvijek motaju tu negdje, oko nogu i čini im se zanimljivim saznati nešto više o njoj. Pa odluče provjeriti njenu ostavu u podrumu i tamo pronađu ljudsku nogu. Odnosno protezu jer Paula nema jednu potkoljenicu. To ih ipak malo primiri pa nastave sa svojim ljetnim pustolovinama. Sve do dolaska njihove zajedničke poznanice Leonarde u koju su zaljubljeni svi dječaci. Pa tako i Mihael. No, Ada očito ima problem s Leonardom. Kasnije kako radnja odmiče, saznat ćemo i kakav problem. Ali to ne sprječava Mihaela da zaljubljeno skakuće oko nje. I upravo će mu jedna epizoda pokazivanja hrabrosti i spretnosti pred Leonardom priuštiti nekoliko dana bolnice. No ni to nije dovoljno da odustane. Svoju teško stečenu ušteđevinu potrošit će na parfem za Leonardu za koji će ona ustvrditi da smrdi i proslijediti ga svojoj baki. To će za Adu biti kap koja će preliti čašu. U ovom dijelu romana upoznajemo i drugu Adinu stranu. Tinejdžericu nezadovoljnu svojim izgledom jer po mjerilima koje nam nameće društvo nije klasična ljepotica savršenih mjera, duge njegovane kose i savršenog tena. Ada voli jesti, ali ju nakon svakog obroka toliko grize savjest  da se krivnje rješava povraćanjem. Nitko to ne zna, ili se barem tako čini. Bliži se i rujan, početak nove školske godine, a Ada se priprema umatajući nove udžbenike. Prekine ju Mihael koji joj govori da Brankec odlazi u Njemačku i da se moraju požuriti ako ga žele pozdraviti. Tek na oproštaju Ada shvaća da Brankec zna njenu tajnu, ali i da prema njoj gaji osjećaje jače od prijateljstva.

Ovaj roman su vrata za teleportaciju u djetinjstvo. Vruća gradska ljeta, bicikli, gradski bazeni, smišljanje aktivnosti kako ispuniti duge ljetne dane, čitanje. Mene je instant vratilo i zato hvala autorici na zanimljivom dječjem romanu koji ne oduševljava samo djecu. Hvala joj i što se dotaknula teške teme poremećaja u prehrani o kojima svakako treba razgovarati s djecom i pružati im potporu. Jako je važno da znaju da nismo svi jednaki, nismo svi "savršeni" i svoja propitkivanja, svoje grižnje savjesti i krivnje uvijek možemo otkriti osobama od povjerenja, bilo da su to roditelji, braća i sestre, učitelji...Tu je i uvijek aktualan problem društvenih mreža, lajkova i komentara koji kod djece i mladih očito ima velik, zapravo prevelik, utjecaj na poimanje i vrijednost samoga sebe. I tu trebamo biti pažljivi i često razgovarati s klincima gradeći njihovo samopouzdanje koje se neće srušiti kao kula od karata zbog jednog negativnog komentara ili nedovoljnog broja lajkova nekih njihovih fotografija.

Roman je baš napetica i mislim da će klinci biti oduševljeni njime, barem moja čitateljica jest. Iako, potajno se nadala da je Paula vještica. Moram spomenuti i preslatke, nenametljive ilustracije Ane Vujasić. Te slatke mačke baš uveseljavaju dok se čita. I ne kažem to samo zato što obožavam mačke. A ilustracija na naslovnici, odnosno koricama, je baš top i privlači pogled. Ne brinite, probali smo izbrojati sve mačke, ali bezuspješno.

Nadam se da ćete svojim starijim klincima preporučiti ovaj roman za čitanje, a ako ga želite nabaviti, možete to učiniti na web shopu Ibis grafike. Mi se od srca zahvaljujemo na recenzentskom primjerku.

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes