Atlas gradova - Put oko svijeta kroz 20 metropola

Autorica: Miralda Colombo
Ilustratorica: Ilaria Faccioli
Prevoditeljica: Paula Jurišić
88 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Profil Knjiga
Preporučena dob: 4+

Mi stvarno volimo putovati. Suprotno nekim razmišljanjima da je teško i naporno putovati s troje djece, eto, nama nije. Jedina stvar koja nas ograničava je - budžet. Nije lako pronaći povoljan smještaj za peteročlanu obitelj, a pogotovo ne avionske karte. 


Tako da smo trenutno orijentirani na destinacije dostupne automobilom. Od 20 metropola opisanih u ovom Atlasu gradova, ja sam posjetila samo Amsterdam, a suprug Prag, klinci nijednu. Ali imamo valjda još puno vremena da to promijenimo. 
Dok ne odemo na neko putovanje izvan naše lijepe Hrvatske, uživat ćemo u ovom prekrasnom albumu velikih gradova. 
Prvi na listi je grad koji nikad ne spava. Njegovo najpoznatije obilježje je Miss Liberty, francuski znak prijateljstva star više od 130 godina za koji je trebalo 214 sanduka da bi se dopremio iz Europe. Pretpostavljam da ste pogodili, to je New York, urbana džungla prošarana neboderima.
Idući je Grad svjetlosti i zaljubljenih. Pun mnogobrojnih muzeja, meka umjetnosti koju klinci obožavaju zbog Disneylanda. Ako ne volite dizala, morat ćete prijeći 1665 stuba da se uspnete na vrh Eiffelovog tornja. Sad već znate da ste u Parizu.
Vječni grad čije ulice skrivaju 2000 godina povijesti, a krase ga brojni trgovi, fontane i parkovi. Znate već onu izreku "Svi putevi vode u Rim." Pa tako i Atlas gradova. 
Ako tražite šaren i veseo grad, prepun zanimljivosti nalik sajmu na otvorenom, onda je ovaj katalonski grad baš za vas. Jer "Tko nije vidio Barcelonu, nije vidio ništa."
Grad budućnosti koji možeš razgledavati iz rikše, a koji je pun trešanja koje cvjetaju, parkova i vrtova je Tokio, u Zemlji izlazećeg sunca.
Jedan grad koji nam nije strašno daleko, a ima mostova više nego Venecija i muzeja više nego kišnih dana i koji je dugo bio podijeljen nepremostivim zidom od cigli je Berlin. 
Moja velika želja, za koju se nadam da će se i ostvariti, je posjet gradu Petra Pana, Mary Poppins i Harryja Pottera. Parkovi, muzeji, dvorci i palače, sve je to London u kojem kažu "Gospodine, kad se čovjek umori od Londona, umorio se od života."


Bilo bi lijepo skoknuti i do Cape Towna i okupati se s pingvinima, pojesti bobotie ili prošetati Nacionalnim parkom Stolna planina, vjerujem da bi uživali.
Još jedna velika želja mi je Venecija Sjevera ili blistavi grad, i to ne samo zbog Hansa Christiana Andersena. Ima nešto u tim sjevernim metropolama. Bilo bi baš lijepo vidjeti Malu sirenu uživo u Kopenhagenu bez obzira na vremenske uvjete jer "Iznad oblaka nebo je plavo." kako kažu Danci.


Grad nevjerojatne povijesti u kojem možete posjetiti Zabranjeni grad, puštati zmajeve i pojesti patku spravljenu po receptu starom 800 godina je Peking koji će oduševiti svakog posjetitelja.
Ako ožednite šetajući ovim gradom, na fontanama ćete pronaći slavine u obliku zmaja na kojima ćete se moći okrijepiti. On je prijestolnica mode, dizajna i ekonomije. On je Milano, jedinstven u svijetu.
Samba je ples koji se može vidjeti na ulicama predivnog brazilskog grada, a Ipanema i Copacabana plaže na kojima se možete okupati. Iznad njega stoji divovski kip Krista Iskupitelja visok 38 metara. Brazilci imaju riječ saudade za koju još nema točnog prijevoda, ali ona označava osjećaj nostalgije za nekim ili nečim što jako vole. Jasno vam je da se radi o Rio de Janeirou.
Pa onda skoknimo malo do carske Rusije, na kaotične prometnice s 10 traka, u najmnogoljudniji grad u Europi. Naći ćemo se na Crvenom trgu, kao suvenir kupiti babuške i zaviriti u moskovski Muzej kozmonautike.
A do nove metropole odjetrit ćemo i uploviti u zaljev, družiti se sa surferima, promatrati klokane i odigrati partiju kriketa. Posjetit ćemo Sidnejsku operu koja radi 363 dana u godini i uživati u opuštenom stilu života Australaca.
Svi koji vole dizajn, oduševit će se sljedećom metropolom. Zgrade su ovdje ukrašene karakterističnim keramičkim pločicama azulejas, a najpoznatiji je tramvaj br.28.  Rijeka Tajo na koju gleda Lisabon je tako velika da ćete pomisliti da je more.
Zlatni grad tisuću legendi koji krase mnogi mostovi preko rijeke Vltave, a najpoznatiji je Karlov, vjerojatno vam je poznat po dobrom pivu i knedlikyma. Ali tu su još mnogi muzeji, knjižnice i parkovi, a možda šetajući Pragom sretnete i čarobna stvorenja koja se zovu vodnici, oni su nestašni šaljivci iz rijeke Vltave.
Iz Praga ravno do Južne Koreje. Seul je kozmopolitski grad, jedan od najmodernijih u Aziji, s mnogim muzejima. Na tržnici Namdaemun možete pronaći najnevjerojatnije stvari, samo ne kupujte šišmiše, molim vas. U Seulu kažu: "Toplina se toplinom vraća."
San Francisco, Kalifornija. Grad mosta Golden Gate, Alcatraza i Giantsa. Ovdje možete posjetiti Japanski čajni vrt, Kinesku četvrt, razne muzeje poput Muzeja Walta Disneyja i Dok 39.
Poslije SAD-a možete upoznati grad s više od 1200 mostova i 165 kanala. Prijestolnicu Zemlje tulipana, grad sira, vjetrenjača, klompi, dragulja i poznatih slikara. Samo pazite dobro na bicikliste jer u Amsterdamu, oni uvijek imaju prednost. Ovdje možete posjetiti zaista razne muzeje i uživati u djelima Rembrandta i Van Gogha, pojesti pannenkoeken, kupiti tulipane kojih valjda ima bezbroj vrsta i boja i prošetati se parkovima. Ali zapamtite da "Nijedan sat ne kuca kao onaj u vlastitom domu."
I na kraju, svoje metropolsko putovanje završite u Varšavi, gradu Chopina i Marie Curie. Obiđite muzeje, kraljevski dvorac, palaču i park Lazienki. Bit ćete lijepo ugošćeni jer u Varšavi kažu: "Gost u kući, Bog u kući."
20 metropola predstavljeno je na jednak način, nacionalnom zastavom, pozdravom i jelom, najpoznatijim znamenitostima, osobama i kategorijama: Dječjim koracima, Zaviri u muzej, Zabranjeno roditeljima, Svi za stol!, Ispričat ću ti priču, Šetnja parkom, Slavna ličnost i U...kažu. Ovaj atlas zaista nudi niz zanimljivih informacija i može poslužiti djeci (a i odraslima) za učenje o novim zemljama i gradovima uz predivne, vesele i zanimljive ilustracije. Toliko je divnih i maštovitih detalja da ćete pri svakom čitanju naići na neki novi koji do tada niste primijetili. Na samom kraju nalazi se Karta svijeta (koliko je sati u svijetu?) na kojoj su uz pomoć već predstavljenih metropola, objašnjene vremenske zone. 


I nikako ne zaboravite riješiti kviz Upoznaj sebe na putovanju. Jeste li Sladokusac, Putnik istraživač ili Putnik s knjigom, lako ćete saznati. 
Ako već ne možemo putovati fizički u ove gradove, možemo listajući Atlas gradova. A kad bude vrijeme da ih posjetimo i osobno, bit ćemo spremni i naoružani zanimljivim informacijama. 
Atlas gradova možete nabaviti na Profilovoj Facebook stranici, a mi se od srca zahvaljujemo na recenzentskom primjerku.

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes