Mala Mara i veliko stablo

Napisala: Iva Bezinović-Haydon
Ilustrirala: Lara Žigić
32 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Turistička naklada
Preporučena dob: 3+

Voljela bih da moji klinci uvijek sa mnom imaju odnos povjerenja kakav mala Mara ima sa svojom mamom. I kad naprave nešto što nisu trebali i kad imaju neki problem, da mi se uvijek mogu povjeriti i reći mi. Nema važnijeg od iskrenosti i povjerenja između djeteta i roditelja. Nije lako naučiti prihvatiti odgovornost za svoje postupke, neki nikad ne nauče. I upravo o tome je ova priča. Iako su djeca zaigrana i znatiželjna, ovisna o novim iskustvima, neke granice moraju postojati. Mala Mara, koja se zapravo zove Martina, nije se smjela penjati na veliko stablo na livadi.


Mama je rekla da je cesta 
oko livade PREopasna
jer auti voze PREbrzo.
Da je stablo PREvisoko.
Da je Mara još PREmalena
i da ne smije tamo ići sama.
Ali zabranjeno voće je uvijek najslađe, znamo svi iz iskustva, zar ne? 
Jednog utorka kad se Mara vraćala iz škole, već je znala da će mama shvatiti da nešto nije u redu jer mame to uvijek osjete, a njoj se nije o tome pričalo. Jednostavno nije imala dobar dan u školi. I prije nego što se snašla, nalazila se pred velikim stablom. Iako je znala da to ne smije, iako je obećala mami da neće, nešto ju je vuklo gore. Mara se počela penjati i za tili čas bila je na vrhu velikog stabla. 


Odjednom je stisne 
u želucu.
Nitko ne smije 
znati gdje je bila! 
Mara se vratila kući i čim je ugledala mamu, u suzama joj je sve ispričala. Mama ju je zagrlila i rekla da je to što je napravila bilo vrlo opasno.

Ipak, istovremeno sam i
ponosna na tebe. Ne
zato što si se sama popela
na vrh stabla.
...
Bila si hrabra i
iskreno si priznala
što si napravila, a znala si
da ću se ljutiti.
Samo VELIKI LJUDI
priznaju pogrešku. 
Mara i mama su se zagrlile, a mamu ju je još zamolila da i njoj pokaže kako se popeti na veliko stablo. 


Jako lijepa priča Ive Bezinović-Haydon bliska je, vjerujem, svakoj mami i svakom djetetu. Svi su oni ponekad napravili nešto što smo dogovorili da neće, ali lijepo je znati da imaju u nas roditelje toliko povjerenja da nam to i kažu, iako postoji mogućnost da drukčije nikad za to ne bi saznali. Iva je mama troje djece, diplomirala je kroatistiku i komparativnu književnost i ovo joj je prva slikovnica za djecu. Nadamo se još mnogima!
Osim lijepe priče koju smo pročitali već puno puta i svaki put uživamo u njoj, ovu slikovnicu upotpunjuju i nevjerojatno lijepe i neobične ilustracije Lare Žigić. Možda ste već naišli na njene ilustracije pod nazivom Larchi Arts. Lara se bavi grafičkim i digitalnim dizajnom i ilustriranjem. Njene jednostavne, a maštovite ilustracije baš su lijepo dopunile priču o maloj Mari, a ono što će vaše mališane patiti vjerojatno (kao i moje) je zašto Mara nema nos i usta :) 
Predivne, nježne jesenske boje raspršene su cijelom slikovnicom, a nama je bilo zabavno i tražiti Duška, Marinog crnog psića na svakoj stranici. I sama naslovnica privlačna je sa zlatnim elementima, moje cure su uvijek očarane kad nešto svjetluca. Ono što čitanje ove slikovnice još više čini zanimljivim su rečenice u zagradama i korištenje različitih fontova te veličina slova, tu uvijek mijenjamo boju i visinu glasa pa klinci uživaju. Ovu divnu slikovnicu možete nabaviti u web-shopu Turističke naklade, a mi se od srca zahvaljujemo na recenzentskom primjerku!
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes