Predstavljamo autoricu: Silvija Šesto

Velika mi je čast što vam na početku nove godine mogu predstaviti našu poznatu i priznatu autoricu Silviju Šesto. Jako mi je drago što je pristala gostovati na blogu Malih čitača i iako vjerujem da je svima jako dobro poznata, kao i njene brojne slikovnice i knjige, možda ćete ipak saznati neke zanimljive i nove stvari o njoj kao i svježe novosti o njenom radu. Meni je uvijek zadovoljstvo čitati Silvijine slikovnice i knjige, Facebook statuse i intervjue. Pa, nadam se da ćete i vi uživati!


(PO)MALO O MENI 😀
Obična sam klinka koju su napale godine kako to već mora biti. Pišem otkad znam za sebe. Doslovno sve i svašta. Podigla sam troje djece pišući, poslom koji i nije baš popularan i plaćevrijedan u Hrvatskoj, no pisati volim, to mi je strast. Baš sam nekidan razgovarala s jednom kolegicom što bih napravila da 1. Igram igre na sreću 2. Dobijem jackpot. Pisala bih. I ništa se ne bi promijenilo, jer bez obzira što i živim od pisanja, ja živim za pisanje.
Slikovnice sam, možda malo neuobičajeno, jer većina propiše tu formu kad imaju malu djecu, počela pisati “kasno”, kad su djeca odrasla. Možda baš zbog toga. Zbog odmaka. Pisati kraći tekst za slikovnicu nevjerojatno je iskustvo. Lakonski bi netko mogao reći: ah, par rečenica i to je to. Ipak, za razliku od duljih formi, u kojima je prisutnost razuma u pisanju neizostavna, kratki slikovničarski tekst je često poput meditacije, izvantjelesne aktivnosti, iskustva. Doslovno dobivaš temu, poruku, tekst linkom s nebesa i bacaš je kao po uputama više sile na ekran. Analizirati to vrlo je teško, no osjećaš da si cijelog sebe dao u taj kratki tekst koji, ako si dobro pročitao link, pogađa sve dobne skupine, od djece do odraslih. Govorim isključivo o nenamjenskim, ne izravno edukativnim slikovnicama, jer često trpamo sve u isti koš. Nije sve ilustrirano s malo riječi slikovnica.



ZAŠTO VOLIM ČITATI
Čitanje i pisanje funkcioniraju poput zarazne bolesti. Nema lijeka iako se današnje vrijeme i nesvjesno trudi „izliječiti“ taj sjajan kanal s pomoću kojeg odrastamo u ljude kakvi bismo trebali biti. Tata mi je usadio naviku čitanja, kupujući knjige, donoseći svježe slikovnice ravno iz tiskare, a i kuća nam je bila puna knjiga, na svakom koraku knjige, slikovnice, enciklopedije. Čitala sam sve što bi mi došlo pod ruku, a u ranim godinama to su svakako bile basne, obožavala sam basne svih basnopisaca, osobito Ezopa, zatim je tu bio prisutan Zvonimir Balog kojeg je tata i poznavao, Kanižaj, Čapek, Gianni Rodari sa svojim Telefonskim pričama, Elin Pelin, Ivana Brlić Mažuranić, Ćopić… Zapravo, sviđalo mi se sve što je bilo malo pomaknuto, voljela sam plodove zaigranih autora, iščitavala u tome slast slobode. Rado sam čitala i poeziju ispred zrcala, glumatala. Zapisivala neke svoje haikue, kratke zapise, aforizme. Voljela sam se time hvaliti i uvijek bih sve pokazivala tati koji me je motivirao za dalje, a u školovanju imala sam sreće imati divne učiteljice i profesorice koje su tu motivaciju poticale dalje.
  

ŠTO VOLIM ČITATI
Hrvatska književnost za djecu i mlade u zadnjih dvadesetak godina donijela je novi val autora koji su sasvim dorasli bogatoj tradiciji hrvatske književnosti za djecu. Godišnje se producira i do 150 djela, no bojim se da mnogi autori još nisu „pročitani“, a ono što žalosti jest da smo od svih zemalja visoko na ljestvici onih koji u svojoj školskoj lektiri imaju ponajmanje domaćih autora.

Pa kad bih sad morala izdvajati autore na koje bi trebalo obratiti pozornost, bojim se nesvjesna preskakanja. Zato ću na kraju niza staviti tri točkice i zažaliti što Hrvatska nema baš niti jednog časopisa namijenjenog književnosti za djecu i mlade što uključuje i stručnu kritičku recepciju. Izdvajam tako kao kolegica kolege: Zoran Pongrašić, Nena Lončar, Nada Mihelčić, Sanja Andabaka, Vlasta Golub, Snježana Babić, Jadranko Bitenc, Ana Đokić, Vlado Rajić, Melita Rundek, Mladen Kopjar, Jelena Pervan, Branka Primorac, Nada Zidar-Bogadi…to je samo mali dio onih koje vrijedi pročitati, a popis se nastavlja, osobito onim autorima koji su napisali sjajne tekstove za slikovnice, a također manje zastupljenu teen literaturu poput Rosie Kugli, Magdalene Mrčele, Sonje Smolec, Nade Mihaljević…Nezavidno je nabrajanje! Evo nisam primjerice navela dvije Sanje, no one su toliko popularne, te mislim da su na vrhu pročitanosti.
INSPIRACIJA
Crpilište inspiracije je nepresušno. Sve oko mene je inspiracija i svako živo biće je inspiracija. Nedavno sam, u slučajnom susretu s jednim gospodinom beskućnikom, a ništa nije slučajno, prepisala, doslovno prepisala iz glave tekst koji će uskoro izaći kao slikovnica a zove se „Dijeli nas staklo“. Kad izađem iz svog omeđenog svijeta gdje živim, nameću se ideje i priče podjednako kao i u omeđenom svijetu, između kreveta, pisaćeg stola i vešmašine.
MOJA POLICA
Kad je riječ o časopisima, ponajviše sam objavljivala u Modroj lasti. Osobno ne zbrajam svoja djela, no dragi kolega čini to umjesto mene pa je do sada izbrojio 55 naslova namijenjenih djeci i mladima. Kad je riječ o slikovnicama tu su
1.PRIČA O O: zlikovnica 
2. UHVATI MI PLAVOG MEDU 
3. IRENA I PET KRISTALNIH PEHARČIĆA 
4. MOTORNE TRATINČICE
5. SLJEMENKO: svako dijete zaslužuje svoje mjesto u žičari 
6. GOSPODIN MRAK I 3 BIJELA ŠEŠIRIĆA
7. KOKO SE VRATIO 
8. MARTIN NA VRHU 
9. SIRUP PROTIV MAČJEG KAŠLJA 
10. VODIČ KROZ ŠUMU ZA NEBODERE 
11. ZELENKAPICA
12. ŽELJKO I TRI RODE
13. BALTAZAR MORA SPASITI MORE 
14. BIM I BUM 
15. BOŽIĆ S MIHAELOM
16. HEKLICA I PLETKO SPAŠAVAJU LEDENKA 
17. HORACIJEV USPON I PAD
18. MARTINA I MRKVICA GUNĐALICA 
19. MARTIN I ČAROBNA ZEBRA 
20. NEOBIČNO JAJE 
21. PALAC SIM PALAC TAM
22. JUČERDANASPUTRA : KAOBAJKE
23. DEVETA OVČICA 
24. (Z)EZOPOVE BASNE 
25. VODIČ ZA DOBRICE
26. O DEVAMA I VELIKOM SRCU ĐURĐEVCA
27. JAPAJAPAC
28. KRALJICA KOPRIVA
29. SRETNI OKLOPČIĆI
30. MIONA, DAJ ŠUTI!
32. PRUGASTA
33.PE PITA O NEBU



Dobro ste došli na promociju zadnje izašle MIONA, DAJ ŠUTI, 10.01.2020. u knjižnica i čitaonicu “Bogdana Ogrizovića”. Uz slikovnicu promovirat ćemo i istoimeni kalendar za 2020. te postaviti izložbu fotografija i ilustracija iz slikovnice. Promocija počinje u 18 sati, čašćenje i nagradna igra su tradicionalno uključeni! Ne smijem zaboraviti, da kad je riječ o slikovnicama, veliku zaslugu, zapravo jednakopravnu zaslugu imaju i ilustratori, pa im i ovaj puta zahvaljujem. Mionu je ilustrirao Boris Kugler, a fotke okinula moja kći, fotografkinja Ana s kojom često surađujem.

NOVOSTI
Uskoro iz tiska, kao što sam kazala izlazi slikovnica „Dijeli nas staklo“, zatim „Srebrenko crnpas crnpar“, neobična slikovnica o temi depresije kao bolesti 21. stoljeća a koja ne preskače ni djecu.Za malo veće uskoro će izaći zbirka priča „Tvoja priča zvuči suludo“. Jako se veselim povratku teen publici.
 

PORUKA RODITELJIMA
Živimo u doba kad su elektronički mediji najagresivniji i prema tomu najutjecajniji. Što se ne pojavi na televiziji ili bilo kojoj vrsti ekrana nije in. Velika je odgovornost javne televizije da potiče čitanje, a i u sklopu proklamirane državne kampanje, no nažalost nije tako. Na javnoj televiziji nemamo ni pet minuta sustavno posvećenih knjizi za djecu i mlade. I dok se to ne popravi, ostaje sve na roditeljima. Zajedničko čitanje preko dana ili pred spavanje, od malih nogu, sveti je zadatak. Knjiga je najjači medij i generacijskog povezivanja. Čitajući djeci otvaramo prostore upita, rasprava, istinske komunikacije. Oblikujemo početnu sirovost i pretvaramo djecu u plemenite ljude. Nema te knjige koja bi mogla djeci naštetiti. Od malih nogu treba gajiti taj čin zajedništva u užitku čitanja i komentiranja. Tim tijekom, od djece stvaramo kritička čitača, onog koji će znati izabrati i nastaviti čitalačku odiseju sam, te guštati u toj divnoj uronjenosti u svjetove i živote književnih likova.

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes