Greta i Divovi

Napisala: Zoe Tucker
Ilustrirala: Zoe Perisco
Prevela: Anda Bukvić Pažin
32 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Školska knjiga
Preporučena dob: 4+

Mene je ova slikovnica ostavila bez riječi. Ne samo zbog priče i ilustracija, već i zato što u jednom trenutku shvatite da ako ovako nastavimo, priča o našem planetu, našem domu, neće imati sretan kraj. I onda nam treba jedno dijete, jer šesnaestogodišnjakinja to još uvijek jest, da nam očita bukvicu. Sigurna sam da ne treba nikome objašnjavati tko je Greta Thunberg i kako je počela njena borba za naš planet. I što god mislili o njoj (a česte su priče da se radi samo o dobro izmanipuliranoj djevojčici) i na kojoj god strani bili, ona je ta koja se suprotstavila Divovima. Ona je ta koja je podignula svoj glas i koja se bori za svoj i naš planet. Baš kao i u ovoj slikovnici. 


Djevojčica Greta živi u predivnoj šumi punoj životinja. No, jednoga dana životinje joj se obrate s molbom za pomoć. Jer iako su oduvijek tu, Divovi su postali nezasitni. Posjekli su stabla, izgradili kuće, gradove, tvornice i od šume nije ostalo skoro ništa.



"Gramzivi su Divovi zaboravili koliko je divna šuma. Nisu vidjeli ptičice i bubice, ni lisice ni leptire koji su drhturili u sjeni. I nitko im nije rekao da prestanu jer su ih se svi bojali. Svi osim Grete."

Greta je napravila transparent. 

 

Prvih dana, Divovi ju uopće nisu primijetili i nastavili su po starom. Ali onda su se polako i drugi ljudi i životinje pridružili Greti. A onda su ih primijetili i Divovi. Bili su posramljeni i tužni. Odlučili su se potruditi promijeniti. 

"Nije prošlo dugo, a šuma je postala ljepša nego što su mogli i zamisliti."



Eh, kad bi barem to tako bilo zaista. Nije da ne može, samo se svi trebamo potruditi. Krenuti od sebe, od svojih obitelji, prijatelja i domova. Ovi naši Divovi možda nisu tako očiti, ali su tu. Vlade, državnici, industrija, velike korporacije. Novac. Valjda ćemo jednom shvatiti da se novac ne može piti i jesti. Jer kad nam požari, oluje i poplave unište planet, floru i faunu, jedino to će ostati. Ali neće vrijediti apsolutno ništa. 
Dvije Zoe su iznjedrile ovu prekrasnu slikovnicu. Zoe Tucker napisala je alegoriju koja će biti jasna svim mališanima, a Zoe Perisco je oslikala Gretu i Divove. Ilustracije su fantastične i pomno prate priču kako bi ju i najmlađi mogli razumjeti. Razlika između veličine Divova i svih ostalih je odlično oslikana, a ilustracije su toliko čarobne da bi neke od njih bile savršeni posteri ili tapete koje krase sobu. Skice koje je Zoe Perisco radila pri ilustriranju ove slikovnice možete pogledati na njenoj internetskoj stranici. 
Na samom kraju slikovnice nalazi se kratka priča o Greti Thunberg i njenom štrajku za klimu prilagođena najmanjim čitateljima te savjeti kako i najmlađi među nama mogu pomoći u borbi protiv klimatskih promjena. Jer "I najmanji među nama mogu nešto promijeniti."
Kako bi i ova slikovnica pomogla u toj borbi, tiskana je na 100% recikliranom papiru, a njenom kupnjom donira se 3% organizaciji Greenpeace u Hrvatskoj. 
Iako ova slikovnica ima sretan kraj kakvom se svi nadamo, krajnje je vrijeme da se pokrenemo jer je naša kuća zaista u plamenu.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes