Park šuma Jankovac



Već vam dugo želim napisati blog post o našem omiljenom izletištu, a vjerujem i omiljenom izletištu mnogih Slavonaca - Jankovcu. Često s klincima idemo na izlete, uglavnom po Slavoniji i Baranji i stvarno je mnogo divnih mjesta u našoj blizini koja samo čekaju da ih se otkrije i posjeti. 
Jedno od onih već otkrivenih je Park šuma Jankovac smještena u Parku prirode Papuk. Nalazi se oko 100 km (cca sat i pol vožnje) od Osijeka, na sjevernim obroncima Papuka. Postoje dva puta kojima se može doći do Jankovca, jedan je cesta iz Velike, a drugi iz Slatinskog Drenovca. Cestom iz Velike sam išla samo jednom, prije 30 godina, kada sam prvi put posjetila Jankovac sa svojim roditeljima, tetkom i sestrom. Ljetovali smo u Velikoj (tu je bazenski kompleks u kojem se možete rashladiti) u brvnarama na obroncima Papuka i usput posjetili Jankovac. Tada je ta cesta još bila neasfaltirana, a mi smo se vozili u svom plavom fići pa možete zamisliti kakva je to avantura bila popeti se na 475 m nadmorske visine.

Mama, tetka, seka i ja

Seka 

Brvnara u kojoj smo ljetovali, Velika

Od tada smo, izuzev ratnog vremena, stalni i vjerni gosti Jankovca. Teško je opisati tu prirodnu ljepotu i vjerujem da svi koji prvi puta posjete Jankovac, ostanu zapanjeni očaravajućom šumom i prekrasnim slapom Skakavcem. Ne mogu vam reći u kojem je godišnjem dobu Jankovac najljepši jer je to jednostavno nemoguće odlučiti. Ali mogu vam reći da je u proljeće Skakavac najintenzivniji i najveći, da je zimi prekrasan zaleđen i zaustavljen u vremenu, da su ujesen boje riječima neopisive, a da ćete ljeti i po najvećoj vrućini ovdje pronaći mir i osvježenje. Mene očara svaki put, djeca su uvijek oduševljena i obožavaju ići na Jankovac. Naš prvi zimski izlet na Jankovac bio je još dok nismo imali klince i snijeg je bio zaista dubok. To je bilo prvi puta da smo morali stavljati lance na kotače i bila je to prava mala avantura. Sanjkali smo se i šetali, a onda popili čaj u toplom planinarskom domu koji je otvoren još davne 1934.g. 

Planinarski dom 

Skakavac zimi

Otkad smo roditelji, imamo običaj otići na Jankovac barem jednom godišnje i tako uvijek obilježimo našu godišnjicu braka u travnju. Dok su klinci bili manji, uvijek bi nosili nosiljku jer bi ih dio puta nosili. Malenim nožicama uopće nije lako proći cijelu poučnu stazu grofa Jankovića koja je duga otprilike 2,4 km. Iako nije dugačka po kilometraži, iznimno je zahtjevna, puna je uspona i spustova, stepenica, usjeka i prolaza. Na nekim dijelovima je i poprilično skliska, pogotovo kod slapa pa je dobro imati prikladnu obuću. Park šuma Jankovac se sređuje neprestano pa je tako sada odmah uz planinarski dom i veliki dječji park sa ziplineom i ostalim klincima zanimljivim spravama, a osim u planinarskom domu, prespavati možete i u kamenoj kućici koja se iznajmljuje. Postoje označena mjesta za roštiljanje i ostale kulinarske majstorije, a ako se ne želite umoriti kuhanjem, hrana u planinarskom domu je odlična i cjenovno vrlo pristupačna. Ulaz u Park šumu se plaća 10 kn po osobi, djeca do 4 godine ne plaćaju, a u info-centru koji je divno uređen u drvenoj brvnari, možete unajmiti obične i električne bicikle i na taj način obići Park šumu.

Planinarski dom

Izvor potoka

Poučna staza

Mi obično svoj izlet podijelimo na dva dijela. Čim stignemo, krenemo stazom do slapa Skakavca i vratimo se do dječjeg parka da se klinci poigraju, potom ručamo i nakon ručka (znam da nije svima lako, ali je zdravo) krenemo na duži i teži dio poučne staze. Obiđemo grob grofa Jankovića te sve ostale info točke na poučnoj stazi i vratimo se natrag do livade ispred planinarskog doma gdje uz jezera odmorimo još malo. Mislim da je Jankovac savršen izbor za jednodnevni izlet svima koji su udaljeni do 200 km, a onima koji su malo dalje, može biti odlično vikend putovanje. Uskoro planiramo posjetiti i adrenalinski park Duboka koji je otvoren u Parku prirode Papuk da se okušamo u nečem novom. 
I još jedan savjet: ako ikako možete, posjetite Jankovac radnim danom. To je sasvim drukčiji osjećaj jer je vikendima poprilična gužva. Nama se često dogodi da kad dođemo radnim danom, budemo prvi gosti i baš uživamo u miru i tišini prekrasne prirode. Doduše, klinci brzo rastjeraju tu tišinu, ali osjećaj je neopisiv.
Uživajte u ostalim fotkama i svakako posjetite biser Papuka, Jankovac!

Slap Skakavac ljeti

Jezera u Park šumi

Kod izvora potoka

Grob grofa Jankovića

Put od slapa prema planinarskom domu

Špilje i stijene posvuda

Slap Skakavac u proljeće

Kod slapa

Put do slapa

Potok prepun potočnih rakova
Špilja na poučnoj stazi

Put je prepun mostića








Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes