Ne!

Napisala i ilustrirala: Marta Altes
Prevela: Jelena Pervan
32 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Evenio
Preporučena dob: 3+

Teško je nabrojati sve nagrade koje je dobila slikovnica Ne! španjolske autorice i ilustratorice koja živi u i radi u Engleskoj, Marte Altes, ali pokušat ću!



Našla se na listi Waterstones children's book prize 2012. i listi People's Book Prize 2012., dobitnica je Read it again! Award 2012., Nottingham Children's Book Award 2012., Silver of the Moonbeam Children's Book Awards 2012. 
(for Picture Book, 4-8 Year Old category), Altamente Recomendável FNLIJ 2013. (in Brazil for "Nâo!"), Premio Fundación Cuatrogatos 2015. i Prix Des Incorruptibles 2014-15 (Kindergarten Category). Popriličan broj nagrada koji ne začuđuje s obzirom na to da se radi o odličnoj autorskoj slikovnici. Iako u samoj slikovnici nema mnogo teksta, tek po jedna rečenica na stranici, slikovnica je vrlo zanimljiva najmlađima. A i starijima. 




Naime, tekst nam nudi jednu priču, dok ilustracije pričaju neku sasvim drugu. O čemu se tu radi? Glavni lik ove humoristične pričice za djecu je umiljati psić koji misli da se zove Ne jer mu se njegovi vlasnici koji ga jako vole i koje on jako voli uglavnom obraćaju sa: "Ne!" ili bolje rečeno: "Neeee!". On im pomaže provjeriti je li ručak dobar, pronaći blago u vrtu, zagrijati krevete, složiti novine, pospremiti rublje, a voli i lijepo izgledati za njih. Evo i sad se smijem dok ovo pišem jer je priča zaista smiješna. Iako psić misli da je jako, jako dobar, ilustracije nam kazuju suprotno. On je zapravo vrlo nestašan, baš kao i naša mješanka Dora (kućna maza i ljubimica) pa tako gricka ručak svojih vlasnika, kopa rupe po vrtu, prlja njihove krevete, razvlači novine, skida rublje sa štrika, a naravno da se voli malo uvaljati i u blato. Simpatičnost ove slikovnice je upravo u suprotnosti priče i ilustracija što će klinci vrlo brzo shvatiti i to će im biti smiješno i zanimljivo. Pogotovo kraj, koji dolazi kao vrhunac humora i na kojem ovom malenom, umiljatom psiću nije uopće jasno zašto je dobio ogrlicu na kojoj piše Floki, a ne Ne. 


Ovo  je jedna od onih slikovnica koje zovu na glasno čitanje, u vrtićima, knjižnicama, kod kuće. Čitajući ju, možete izmijeniti bezbroj glasova i jedno obično ne izgovoriti na toliko mnogo različitih načina. Klinci će uživati u tome, a vrlo brzo i zapamtiti cijeli tekst, vjerujte! Osim odlične priče i ilustracija, red je dati pohvalu i za odabrani font koji se odlično uklopio i privlači pažnju malih očiju. Svi mi koji imamo psa za kućnog ljubimca vjerojatno smo se našli u situacijama opisanima u slikovnici, znam da mi jesmo. Ali privrženost i ljubav koju nam pružaju ta dobroćudna bića nemjerljivi su i poništavaju sve njihove nepodopštine, zar ne?



Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes