Vera među knjigama

Napisala: Davorka Premec
Ilustrirala Vanda Čižmek
25 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Ibis grafika
Preporučena dob: 3+

Uvijek volim kad nam pod ruku dođu slikovnice o knjigama, knjižnicama i djeci koja vole čitanje. Još kad jednu takvu napiše knjižničarka, ne može biti ništa manje nego odlična.



Glavni lik ove zanimljive slikovnice je Vera, djevojčica koja voli čitanje i knjige. A najviše voli priču o Dvorcu budućnosti u kojem ona nije Vera, već kraljica Veronika. Vera se zna poprilično uživjeti u ulogu kraljice Veronike što rezultira smiješnim situacijama. Jednog dana, starija sestra Alma  pozove Veru da s njom ode u knjižnicu. I tako njih dvije ulaze u knjižnicu, za pultom sjedi zanimljiv knjižničar s leptir mašnom, a na pultu se uz hrpu knjiga hladi čaj.
Čak su i pečati na jednoj ilustraciji na stolu (knjižničari će razumjeti 😀). Jako nam se svidjelo kako je Vanda Čižmek ilustrirala knjižničara., pogotovo meni. Kako sam i sama knjižničarka, često sam se znala susresti s onim stereotipom o knjižničarkama, da su to uglavnom gospođe u zrelim godinama, s naočalama i obveznom punđom. E pa nisu sve takve, zapravo rijetko koje jesu. Tako je ovaj knjižničar pravo osvježenje i u priči i načinu na koji ga je ilustratorica prikazala.  Kako je Vera u knjižnicu došla gladna, sasvim uobičajeno zamoli knjižničara za jedan raketni sendvič. No tu joj on kroz priču objasni neka od pravila koja postoje u knjižnici, sve na djeci prilagođen način. Naime, u knjižnici nije prikladno jesti, kao niti penjati se po policama. Zato su knjižničari i knjižničarke tu, da uvijek pomognu malim i velikim čitateljima dohvatiti i pronaći knjigu koja ih zanima. Nakon što Vera pronađe knjigu koju želi posuditi, zajedno sa sestrom odlazi iz knjižnice obećavajući knjižničaru da  će se uskoro vratiti.
Odlična je ovo i edukativna priča koja na jednostavan način djeci pobliže objašnjava što je to knjižnica, čemu služi, koja sve pravila u njoj postoje i što je sve moguće u njoj raditi. Knjižnice su važan dio društva i izuzetno je važno da ih djeca posjećuju redovito. Težnja je i želja svih knjižničara da knjižnice postanu, onima kojima to nisu, "treći prostor" koji će uz dom i posao/školu biti sastavni i neizostavni dio njihovih života. Prije polaska u školu mališane možete učlaniti u gradske knjižnice gdje će na dječjim odjelima, osim u slikovnicama i dječjim knjigama, moći uživati i u igri s edukativnim i pažljivo odabranim  igračkama. Kad krenu u školu, važno je da posjećuju i svoju školsku knjižnicu koja je neizostavan dio odgojno-obrazovnog procesa i kao takva bi trebala imati središnje mjesto u svakoj školi.
Slikovnicu Vera među knjigama je napisala knjižničarka s dugim iskustvom rada u knjižnici Davorka Premec i nema bolje osobe od knjižničara/ke koja bi mogla kroz priču djeci približiti prostor i život jedne knjižnice. Ovo je Davorkina prva slikovnica i zaista se nadam da će ih biti još jer vjerujem da svaki knjižničar ima poprilično dogodovština i materijala za pisanje slikovnica i knjiga. Priču su odlično upotpunile duhovite i vesele ilustracije Vande Čižmek. Mi smo uživali proučavajući detalje pa su tako klinci uočili i Georga Pig i Minionse, divne knjige na policama i različite nogavice male Vere. 
Na samom kraju slikovnice, pronaći ćete rubriku Vjerovali ili ne u kojoj Vera na humorističan način objašnjava što su knjige, čitatelj i knjižnica. Mi smo se dobro nasmijali. 
Upišite vaše klince u knjižnice, ako već niste, vodite ih u knjižnice na književne susrete, radionice, kako bi posudili slikovnice i knjige. Važno je da znaju za taj prostor, da ga osjećaju svojim, i da ne misle kako se u knjižnici prodaje hrana. Kao Vera 😀
Slikovnicu Vera među knjigama možete pronaći na web shopu Ibis grafike
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes