Čarobni kalendar

Napisala: Marijana Križanović
Ilustrirala: Vanda Čižmek
68 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Ibis grafika
Preporučena dob: 4+

Mi smo već dugo vremena očarani Marijaninim pjesmama za djecu. Očito nismo jedini jer njeni stihovi koje objavim na blogu Malih čitača uvijek su rado pročitane i dijeljene. Sviđaju se ljudima, a nadam se i djeci. Često roditelji pitaju iz koje knjige su Marijanine pjesme, gdje se mogu kupiti. Kako poezija  za djecu kod nas nema baš prevelik prostor u medijima, pokušavam to makar malo promijeniti čestim objavama pjesama za djecu na blogu Malih čitača. Iako moji klinci i ja naginjemo staroj školi Grigora Viteza, Stanislava Femenića, Mladena Kušeca i drugih, ipak rado čitamo i Marijanine osmerce. A vjerujem i mnogi od vas. Čarobni kalendar je odlična prilika da djeca uživaju u pravoj dječjoj poeziji i pritom nauče mnogo novih informacija o mjesecima u godini. 



Zbirka je to pjesama za djecu koja se sastoji od 14 pjesama pisanih rimovanim osmercem koje su kao stvorene za čitanje naglas. Moji klinci su odlično reagirali na sve pjesmice, a naravno da su im najdraže one o mjesecima u kojima slave svoje rođendane. Što nas dovodi do jedne bitne stvari. Ako klinci i požele pročitati prvo pjesmu posvećenu mjesecu u kojem su rođeni, mogli bi se iznenaditi. Jer ju neće pronaći na stranici koja je označena u sadržaju. Marijana nas je obavijestila da je to tako napravljeno s ciljem da djeca ipak prođu sve pjesmice i pročitaju cijelu zbirku jer je uočila da djeca obično u knjigama potraže u sadržaju ono što ih zanima, a ostalo preskoče. Fora, zar ne? Ovako će barem morati prolistati, ako već ne i pročitati, veći dio zbirke da bi pronašli što ih zanima. Čarobni kalendar započinje pjesmom nazvanom, nemojte se iznenaditi, Čarobni kalendar 😀
To je pjesma od 14 katrena u kojoj je svaki mjesec opisan jednom strofom na koju ćete kasnije naići i u pjesmama posvećenima svakom mjesecu pojedinačno. Naslovi ostalih pjesama sugeriraju o kojim se mjesecima radi pa tako imamo : Bijeli SIJEČANJ, Zaljubljena VELJAČA, Cvjetni OŽUJAK, Šaljivi TRAVANJ, Šareni SVIBANJ, Raskošni LIPANJ, Veseli SRPANJ, Užareni KOLOVOZ, Plodni RUJAN, Mirisni LISTOPAD, Studenko STUDENI i Smrznuti PROSINAC. Posljednja je pjesma posvećena godini, naslova Oda ljepotici godini. Vjerojatno uočavate da epiteti u naslovima pjesama opisuju glavnu karakteristiku svakog mjeseca što je zapravo odlična stvar jer je klincima možda tako i lakše zapamtiti ne samo nazive mjeseci, već i njihove glavne karakteristike.
Osim što će djeca uživati u odličnoj poeziji dok budu čitala/slušala ovu zbirku, naučit će mnogo novih informacija jer je zbirka zaista edukativna i može biti koristan materijal u radu s predškolskom i mlađom školskom djecom. Kad dođe vrijeme za učenje mjeseci u godini, nema boljeg načina od učenja kroz igru i pjesmu. Djeci će se to sigurno svidjeti, a odgajateljima i učiteljima olakšati posao. I ne samo da će djeca naučiti nove informacije, moram priznati da sam i ja čitajući ovu zbirku naučila mnoštvo novih stvari. Od raznih alternativnih naziva mjeseci do toga kako su neki mjeseci dobili ime. 
Ove vesele, razigrane i lepršave stihove odlično su upotpunile ilustracije nama već dobro poznate Vande Čižmek. Zbirka je zaista bogato ilustrirana što pruža veći užitak čitanja i klincima i onome tko ju čita, ali i povlači mnoštvo dodatnih pitanja, pregledavanja i uočavanja. Mnogo je tu zanimljivih detalja i likova, a nama su najdraži prosinački vilenjak i vještica u Veljači. 
Pažljivo odabrane boje, zanimljive linije i detalj koji su primijetili moji klinci, a meni je promaknuo (ne znam jel to tako i kod vas, ali oni uvijek vide neke stvari koje ja ne vidim)-crvena ptičica koja se pojavljuje u ilustraciji svake pjesmice. I predivna jesenska naslovnica koju se mora spomenuti, divni kišobrani. 
Za kraj samo nekoliko stihova da vas uvesele i privuku da ovu divnu zbirku pročitate s vašim mališanima:


"Neka vlada radost, sreća,
neka ljubav bude veća!
Da godina svaka ima,
bilo ljeto ili zima.

Na početku jedni stoje,
drugi zadnje dane broje.
A neki nas stalno griju,
odmorni su pa se smiju.

U zanosu i svom žaru,
svi stoje u kalendaru
i pjevaju iz sveg glasa
ljepotici gordog stasa."

Zbirku pjesama Čarobni kalendar možete nabaviti na web shopu Ibis grafike.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes