Sretno srce

Napisala: Nina Vađić
Ilustrirala: Ana Kadoić
16 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Panova svirala d.o.o.
Preporučena dob: 3+

Prije nekih mjesec dana stigla nam je slikovnica Nine Vađić i Ane Kadoić. I kao da je znala da treba doći baš toga dana. Jer bio je to baš težak dan. Muž na poslu, ja u jeku PMS-a, a klinci kao da imaju motore u guzicama, divlji i neobuzdani. I onda to završi onako kako najmanje želim-mojim vikanjem. Ne vikanjem, urlanjem. Pa smo, da se svi malo smirimo, uzeli slikovnicu koja nam je stigla i krenuli na čitanje. Uvijek prvo pregledamo slikovnicu izvana. Korice, ilustracije, pročitamo malo. Kad sam počela čitati tekst na stražnjim koricama, počela sam plakati. A ne plačem često zbog knjiga, pogotovo ne zbog slikovnica. Ali toga dana, nakon svega, nisam si mogla pomoćiš Na fotografiji možete pročitati što piše na koricama, da ne prepisujem sve. Jer baš sve je važno, svaka riječ. Imam to fotkano i spremljeno u mobitelu da me, kad je težak dan, podsjeti na ono što je važno.


Ovo je priča koja na jednostavan način prenosi djeci važnu poruku i zbog koje ćete se na kraju naježiti. Ja jesam, a to je uvijek znak da se radi o odličnoj priči! 
Ovo je priča o jednom malom sretnom srcu koje traži svog vlasnika ili svoju vlasnicu. Rodilo se jedne divne noći u jednoj divnoj priči. Na svom putu susrest će krijesnicu, ježa, cvrčka, zeku, orla i konjića, ali nitko od njih neće biti vlasnik tog malog sretnog srca.


Dok mu konjić ne kaže kako misli da pripada ljudima. I srce, svo sretno, stigne do grada. Šetalo je ulicama i ugledalo jednu divnu djevojčicu. No djevojčica počne vikati i plakati. Mama ju je pokušala utješiti, no ona se okrene. I tada srce shvati. Ono je sretno, a djevojčica nema svoje sretno srce. Prije nego što sretno srce postane njeno, djevojčica mu mora obećati nekoliko stvari:

"Kada se naljutiš, potraži me i ja ću te odljutiti.
Kada se rastužiš, potraži me i ja ću te razveseliti.
Kada si tvrdoglava, pozovi me i ja ću ti pokloniti osmijeh.
Samo tako možeš biti moja i samo moja djevojčica, a ja mogu biti tvoje i samo tvoje srce!"



Divna priča za klince, a ja bih rekla i kratak priručnik za roditelje. One koji to već jesu, one koji će tek postati. Osvijestit će u njima, u nama, ono što je važno. A to je da djeca tako malo uče slušanjem, a tako mnogo promatranjem i oponašanjem. I nikada to ne smijemo zaboraviti. 
Autorica ove prekrasne priče je Nina Vađić, naše slučajno otkriće. Na preporuku naše knjižničarke tete Đurđe posudili smo u knjižnici slikovnicu Ti nisi kao mi, Nine Vađić i Ane Kadoić, i ostali oduševljeni. Ne znam kako ovakve odlične slikovnice stalno prolaze ispod radara, ali evo tu smo mi, da podijelimo svoje oduševljenje sa svima vama! I tako se klupko razmotalo. Javila nam se sama autorica sa željom da nam pošalje Sretno srce. I sada ono ima počasno mjesto na našoj polici sa slikovnicama. 



Nina Vađić je, kako kaže, vrlo rano progovorila, s malim zakašnjenjem prohodala i zadržala taj redoslijed kroz život do danas. Diplomirala je na Učiteljskom fakultetu i postala teta. 2015.g. pobijedila je na natječaju "Piširiši" sa svojom slikovnicom Crvena jabučica. Za istu slikovnicu, iste godine, dobila je i pohvalu Nagrade Grigor Vitez.
Da ne ostane sve na priči, odličnom dojmu pridonose i sasvim neobične i drukčije ilustracije Ane Kadoić. Ana je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički odjel, smjer grafika. Poslijediplomski studij je završila na Rijksakademie van Beeldende Kunsten u Amsterdamu, a boravila je i na studijskim stipendijama u Parizu i Beču.  Od 2003.g. se aktivno bavi ilustracijom za djecu te je ilustrirala preko 30 slikovnica i školskih udžbenika. 2005.g. dobila je nagradu "Ovca u kutiji" za ilustracije slikovnice Semafor Filip, 2011.g. nagradu "Lice knjige" za ilustracije slikovnice Kod bake i 2015.g. nagradu "Piširiši" za ilustracije slikovnice Crvena jabučica. Nas je već dobila svojim ilustracijama u slikovnici Ti nisi kao mi. Tako jednostavne, a pričaju tako važnu priču i šalju tako važnu poruku. 
U ovoj slikovnici Ana je koristila kombinaciju tehnike kolaža i crtanja odnosno slikanja. Razne krpice, flis, sve ćete to vidjeti na ovim divnim ilustracijama. Jako su nam se svidjele i unutrašnjosti korica s tradicionalnim materijalima, karirano i točkasto. A naslovnica tek. Jedno malo, pokrpano, ali sretno srce na žutoj podlozi. Odlično su se uklopile Anine ilustracije jer s pričom Nine Vađić čine jednu zaokruženu cjelinu, savršenu slikovnicu. Drage Nina i Ana, hvala vam za ovu divotu od slikovnice! Veselimo se novima!
I na kraju, što da vam kažem osim: pročitajte s vašim mališanima ovu slikovnicu i pazite na svoja srca jer srca su stvorena da budu sretna!

Share:

2 komentara :

  1. Pozdrav! Gdje se može kupiti ta knjiga? I ja imam troje malih čitača..odn. najmanja će to tek postati, vjerujem, a zaista bih ovu željela imati u našoj maloj biblioteci. Zapravo, zbog sebe prvo.. ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdrav! Slikovnicu možete potražiti na facebook stranici nakladnika Sretno srce 😉

      Izbriši

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes