Priče iz cijeloga svijeta

Ilustrirali: Beatriz Castro, Begona Corbalan, Beth Hughes, Elena Iarussi, Martina Peluso, Sara Ugolotti
Prijevod: Anda Bukvić Pažin
160 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Znanje
Preporučena dob: 3+

Prvo što sam pomislila kad smo pročitali ovu dječju knjigu bilo je kako je ona best buy i kako ćemo ju često kupovati kao rođendanski ili bilo koji drugi poklon. Jer cijena od 79 kn za 20 priča u knjizi tvrdog uveza zaista je odlična.


Priče koje se nalaze u ovoj zbirci su: Anansi svijetu donosi priče, Lav Bhubesi, Finn MacCool i divov put, Kako je klokanica dobila tobolac, Kako nadmudriti medvjeda, Gorski kralj, Kako je Maui  ukrotio Sunce, Dječak iz breskve, Biseri i gušteri, Seljakova tajna, Majmun i grašak, Ptice duginih boja, Lukava Zečica, Mudra Kornjača, Kralj Lisac, Thorovo vjenčanje, Lludd i Llefelys, Vatra, Plašt od zlatne kose i Orao i kit.
Ispod svakog naslova je istaknuto s kojeg je kontinenta, države ili dijela svijeta priča. Pa ih tako ima iz Indije, Rusije, Poljske, Španjolske, Japana, Skandinavije, Novog Zelanda, Australije, Sjeverne i Južne Amerike, Afrike, Irske, Walesa, Bliskog Istoka, Kine, nordijske mitologije i inuitskog naroda.
Sve priče su kratke, po nekoliko stranica, pa su tako prigodne za čitanje mališanima od 3 godine, a možda čak i ranije. Maji su se jako svidjele, a nema još 3 godine. Priče su vrlo zanimljive i živopisne, kao i ilustracije pa lako privlače dječju pažnju. Mojima je uvijek zanimljivo i to što je tekst pisan različitim veličinama fonta, malo ukoso, malo sa strane pa im i to privuče pažnju.
Sama zbirka počinje, prigodno, pričom o pauku Anansiju koji je, kako bi svijetu mogao donijeti priče,morao prvo savladati četiri opasna stvorenja. Pa je tako jedan mali pauk lukavo nasamario pitona, leoparda, stršljenove i nevidljivu vilu. I svijetu donio radost, škrinju s pričama iz cijeloga svijeta.
Nama se nekako najviše svidjela posljednja priča Orao i kit (zapravo, meni se najviše svidjela, shvatit ćete zašto) u kojoj su glavni likovi dječak i njegove dvije sestre (kako prigodno, zar ne?) koje ga zadirkuju pa on poželi da ih odnesu orao i kit. I to se zaista dogodi pa dječak, preplašen za svoje sestre, kreće u potragu. Uspije spasiti jednu i njih dvoje zajedno odlaze spasiti drugu sestru koju zatočenu drži kit. Nakon borbe s kitom, zajedno odlaze kući i uz vatru dogovaraju da se više nikad neće svađati. Pitam se dokle 😀
Odlična zbirka s divnim pričama, odličnim prijevodom Ande Bukvić Pažin i vrlo zanimljivim ilustracijama u kojima će uživati i mali i veliki. Evo, Interliber kuca na vrata, a ovo je jedna od dječjih knjiga koju svakako vrijedi imati u kućnoj biblioteci.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes