O zecu koji se volio smijati

Napisao: Grigor Vitez
Ilustrirao: Peter Škerl
Tvrdi uvez, 70 stranica
Nakladnik: Ibis grafika
Preporučena dob: 7-12 godina

Razmišljam što bih vam mogla napisati o Grigoru Vitezu, a da već ne znate. O književniku po kojem je nazvana najstarija nagrada koja se dodjeljuje književnicima i likovnim umjetnicima za njihova djela za djecu objavljenima u jednoj izdavačkoj godini. O književniku po kojem su nazvani mnogobrojni vrtići i osnovne škole u Hrvatskoj (moji klinci su ponosni što idu upravo u osječku Grigoricu). Taj poznati književnik, ponajprije dječji, smatra se začetnikom moderne hrvatske književnosti za djecu i s pravom nosi tu titulu. Češće ćemo ga u osnovnoškolskim čitankama prepoznati kao pjesnika, a svi znamo napamet njegove najpoznatije pjesmice Kako živi Antuntun, Dohvati mi tata mjesec i Kad bi drveće hodalo. Malo manje su poznate i njegove priče za djecu. Nepravedno, jer  njegov bridak humor i fantastična moć pripovijedanja uvlače vas u čudesne priče u kojima se isprepliće stvarno i fantastično.


U dječjoj knjizi O zecu koji se volio smijati, u reizdanju Ibis grafike, nalaze se tri priče: O zecu koji se volio smijati, Olovka iz sna i Priča o Suncu, koju je Bodo po svoj prilici izmislio, koje su prvi put objavljene 1964.g. u knjizi Bajka o glinenoj ptici. 
Često je Grigor Vitez govorio da nadahnuće za svoje pjesme i priče pronalazi u uspomenama iz djetinjstva i svojoj kćeri Olgici. To je vidljivo i u ovoj zbirci priča, kojima je zajednički element fantastično, nerealno. 
Prva je priča o Zekanu Dugouhovu, zecu koji se baš jako volio smijati čak i onda kad to nije bilo prikladno. No taj će ga njegov smijeh izbaviti pogibelji kad se jedan Vuk Mrkajlović namjeri na njega. Jedan mudri i humoristični zec ostavit će velikog, strašnog vuka u strahu i uvijek na oprezu, osramotivši ga pred cijelom šumom.


Druga je priča o Veljku, zapravo Velimiru, i jednoj neobičnoj olovci koju bi svatko poželio imati u svojoj pernici. Naime, ta čudesna olovka piše rukopisom osobe koja joj zada zadatak. Pa tako ta olovka može u trenu napisati maštovitu zadaću ili misli koje se sami ne usuđujemo zapisati. A i pomoći će Veljku i njegovim prijateljima iz družine PETKO da rasvijetle krađu za koju je nepravedno optužen njihov prijatelj Vedran. Iako će pravi kradljivac Puba baciti čudesnu olovku u rijeku, dječacima neće biti žao jer će svog prijatelja osloboditi krivnje.


Treća je priča o dječaku Bodi i njegovoj avanturi i prijateljstvu sa Suncem. Bodo priča o svom doživljaju na moru kada je vodio razgovor sa Suncem pitajući ga zašto ne svijetli i noću kao i danju. Maštovita priča o dječjoj mašti, o nestvarnom i čudesnom.


Prekrasne su sve tri priče i pročitat ćete ih sa svojim mališanima u jednom dahu ili će ih oni pročitati sami. Zbirka je namijenjena klincima nižih razreda osnovne škole, a font je poprilično velik i prilagođen malim čitateljima. 
Vrhunske ilustracije Petera Škerla, slovenskog ilustratora i slikara, dobitnika brojnih nagrada, te zagasite boje koje dječji prelaze preko crnih linija, uvući će vas u maštovit svijet Grigora Viteza. Vjerujem da će, kako mališane, oduševiti i sve odrasle i vratiti vas, makar na tren, u djetinjstvo da osjetite onaj dječji mir i bezbrižnost. 
Dječju knjigu O zecu koji se volio smijati možete kupiti na web-shopu Ibis grafike po cijeni od 99 kn. A možete ju osvojiti u nagradnom darivanju na Facebook stranici Malih čitača. Sretno svima!
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes