Marijana Križanović: Panda Vanda na Sljemenu

Ilustracije: Davor Schunk
34 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade
Preporučena dob: 3-6 godina


Već sam vam prije pisala kako moji klinci jako vole rimu. A i ja sama. Ima nešto u toj melodičnosti i ritmičnosti što zadržava njihovu pažnju dok im čitam, a ja imam osjećaj da mi riječi lakše silaze s usana kad su rimovani stihovi u pitanju. Još kad se radi o rimovanim osmercima koje Marijana Križnović piše, onda našoj sreći nema kraja.  Marijana i Mali čitači povezani su od samog početka. Od samog početka bloga i Marijanine prve slikovnice Iz života jednog mrava traje naša divna suradnja i čast nam je što smo među prvima imali prilike pročitati Marijanine stihove i priče, neke i prije samog tiska. Tako je i ova slikovnica stigla do nas ravno iz tiskare, još mirisna i svježa.


Osvježavajuća svakako, jer ipak je do nas doskijala jednog ljetnog, sparnog dana, prepuna snijega i zime. Odmah smo ju pročitali. Klinci su na slici naravno prepoznali tetu Marijanu koja ju je napisala i uživali u dogodovštinama jedne male pande Vande koja odluči postati skijašica pa kreće na Sljeme u skijašku školu. Unatoč svim poteškoćama, hladnoći i padovima, Vanda je uporna i vježba svakodnevno kako bi bila spremna za natjecanje. Pomaže joj trener koji ju bodri i savjetuje.


Ne mogu reći da znam baš puno o skijanju. Jednom sam kao petnaestogodišnjakinja prošla školu skijanja za početnike u Slovačkoj, ali više se sjećam tuluma koje smo svaku večer imali, nego svog skijaškog umijeća. Na završnom natjecanju sam bila diskvalificirana jer mi se otkopčala pancerica, a ja sam u ljutnji opsovala i pobacala štapove sa strane. Nisam baš neki uzorni sportaš. Pratila sam, naravno, uspjehe Janice i Ivice Kostelića, koji je napisao prekrasan pogovor za ovu slikovnicu, ali sam svejedno potražila pomoć gospodina Gugla kad smo naišli na neke skijaške pojmove. Malo smo se educirali, a klinci su zaključili da bi bilo dobro da ove zime odemo skijati. Pa sad proučavam skijališta u Slavoniji jer nije sva Slavonija ravna.
I tako dolazi dan natjecanja, a Vanda zahvaljujući svom trudu i silnom vježbanju pobjeđuje i osvaja zlatnu medalju. 

"Skijašica sad je slavna,
u društvu će biti glavna.
Prijatelji svi će znati:
trud i napor se isplati!"



Panda Vanda na Sljemenu je poučna priča koja će najmlađima ukazati na važnost truda i rada kako bi postigli nešto što smo si zacrtali kroz vesele, rimovane osmerce Marijane Križanović i zanimljive ilustracije Davora Schunka, ilustratora, dizajnera, scenografa, fotografa, filmaša i autora, rođenog Virovitičanina. 
Odlično je to osmislio Davor Schunk te pandi Vandi udahnuo život veselim i jarkim bojama, a sve na svijetloplavoj podlozi zimskog pejzaža. Prepoznat ćete na prvoj ilustraciji Zagreb i bana Jelačića, a na kasnijima Sljeme i crveni spust.



Vesele, razigrane i humoristične ilustracije obogatile su ovu rimovanu odu snovima i uspjehu za koji je potrebno puno odricanja, rada i truda. Pogotovo u sportu.
Pročitajte s vašim mališanima ovu divnu slikovnicu, razgovarajte o tekstu i ilustracijama. Iznenadit će vas te male, pametne glavice, sigurna sam. Do skijanja!
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes