Maljković Zoran: Ured za izgubljene stvari

Ilustrirao: Marko Jovanovac
Tvrdi uvez, 16 stranica
Nakladnik: Mozaik knjiga
Preporučena dob: 4-8 godina

Čim sam pročitala kratak opis ove slikovnice na njenim zadnjim koricama, već sam znala da će nam se svidjeti. Priča za shvaćanje važnosti čitanja i učenja, tako piše, a s naslovnice vas zovu knjige, tramvaj, grad, jedan dječak, njegov djed i vesele boje. Simpatičan je i sam početak slikovnice gdje dijete može napisati svoje podatke u slučaju da slikovnica završi u Uredu za izgubljene stvari. A onda kreće priča. 



Priča je to o jednoj višegeneracijskoj obitelji koja živi u domu punom knjiga, a čiji najstariji član-djed i najmlađi član-dječak, svake subote odlaze u knjižnicu posuditi novu hrpu knjiga za sljedeći tjedan.
No baš te subote morali su do Ureda za izgubljene stvari na okretištu tramvaja jer je djed zaboravio bakine čizmice u tramvaju. Pošteni nalaznik ih je vratio pa se djed i dječak kući vraćaju sa čizmicama, a usput saznajemo da je mama zaboravila ključeve od auta dok je bila na tržnici, tata ključ od podruma dok je pecao, baka naočale, a dječak bilježnicu iz hrvatskog. Baka i djed navečer dolaze kod dječaka i njegovih roditelja, jedu palačinke, piju čaj i gledaju kviz. Svatko zna neki odgovor, kao i najmlađi član obitelji.
I na samom kraju slikovnice saznajemo ono što ju čini tako divnom i posebnom u moru ostalih. Postoje stvari koje možemo izgubiti i pronaći u Uredu za izgubljene stvari, a postoje i one koje su u nama, koje povećavamo s godinama, koje nitko ne može ukrasti, koje idu s nama gdje god mi idemo, koje što ih je više, nije ih teže nositi. Sve te stvari pročitane u knjigama i časopisima, naučene u školi, kod kuće, koje zapamtimo dok gledamo TV emisije i kvizove, kojima nas je naučio život-sve je to naša prtljaga, naše znanje koje nam nitko ne može ukrasti. 
Nevjerojatno je kako autor na jednostavan, djeci blizak način, priča priču o razlici između materijalnog i nematerijalnog, o vječnim obiteljskim vrijednostima, o međugeneracijskoj solidarnosti,  o važnosti čitanja i učenja i onoga što se nalazi među koricama svih tih divnih, debelih knjiga, o znanju kao nečem čemu svi trebamo stremiti i što se isplati. Još je nevjerojatnije kad znamo da mu je ovo prva slikovnica za djecu. Urednik nakladničke kuće Mozaik knjiga, Zoran Maljković, više od 20 godina uređuje knjige, slikovnice i dječje knjige domaćim i stranim autorima. Piše priče za djecu i objavljuje ih u dječjim časopisima, a ovo je prva njegova objavljena slikovnica. Nadamo se još mnogima.
Ilustracije Osječanina Marka Jovanovca, dizajnera, ilustratora i tipografa su divne. Šaljive i vesele, točno prate priču i okupiraju klince detaljima. Moji su odmah skužili da je mamin ključ ostao na patlidžanima, a tatin na mačkinom repu, dok je meni trebalo vremena da shvatim o čemu pričaju. Ali sam zato ja odmah primijetila naljepnice na stolu u Uredu za izgubljene stvari, Zagija i I💙OS.
I unutrašnje strane korica su prekrasne, pune polica s knjigama i igračkama i lijepo uklopljenom posvetom autora na okviru za fotografije. Pregledali smo detaljno i naselje u kojem živi dječak, saznali što sve ima u parku blizu njegove kuće te pregledali knjige na policama kojih je u slikovnici puno, puno.
Ovo je prva slikovnica za djecu koju je Marko Jovanovac ilustrirao, kaže da su njegova djeca u procesu stvaranja bila "najstroži" kritičari pa vjerujem da je i zato slikovnica tako odlična. Jer svi znamo kako su djeca bolno iskrena. I nadamo se još mnogim slikovnicama. A glavne likove ove slikovnice možete upoznati u Uredu za izgubljene stvari gdje možete i naručiti slikovnicu ukoliko ne budete te sreće u nagradnom darivanju na Facebook stranici Malih čitača.
Vjerujem da će klinci uživati u čitanju ove slikovnice kao što su i moji te kroz to čitanje shvatiti kolika je važnost učenja i znanja. A vjerujem da će se i vama odraslima svidjeti, da će vas podsjetiti kako nekad previše razmišljamo o materijalnom, uopće ne razmišljajući o našoj "prtljazi". Punite je i dalje jer vam ju nitko ne može oduzeti, a isplati se. Itekako se isplati!
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes