Maja Šimleša: Suli u avanturi-prijateljstvo

Ilustracije: Sven Nemet
36 stranica, meki uvez
Nakladnik: Profil
Preporučena dob: 3-6 godina

Zanimljivu su naslovnicu odabrali za ovu slikovnicu autorica i ilustrator. Barem mislim da su ju oni odabrali. Meni je na prvi pogled bila mrvicu čudnjikava-žirafa bez glave, ali moje klince to uopće nije omelo. Jer glava joj uz njen duuuugi vrat jednostavno nije stala na naslovnicu (njihovo objašnjenje 😊). 



A onda nas je iznenadila Sulina profilna fotka na unutarnjoj naslovnoj stranici. Divna žirafa velikih, širom otvorenih očiju i dugih, dugih trepavica. Pronašli smo ju. I avantura zvana Prijateljstvo je mogla započeti.


Moram priznati da sam ja prije samog čitanja slikovnice bila pomalo skeptična. Bezobrazno je od mene što sam već unaprijed imala mišljenje o slikovnici koju nisam pročitala, znam, ali ne mogu si pomoći. Često sam takva 😁. Ali možda je to i dobro jer me ova slikovnica totalno iznenadila i oduševila. O klincima da i ne pričam. A ispod Suline profilne fotke je i uvod u priču koji ide ovako:

"Slijedi neobična priča slatka, 
bila jednom žirafa dugovratka..."

Baš su vesele i lako čitljive rime kojima Maja Šimleša opisuje Suli i njene avanture. Milozvučne, rekli bi neki. Suli je, naime, jedna mlada žirafa koja još nema svoga stada, gladna i usamljena, u potrazi za krdom koje će ju primiti kao svoju. 
Prva stanica gdje će se Suli pokušati uklopiti je stado zebri. No, zebre baš i nisu previše gostoljubive i ne žele Suli u svom stadu zbog njenih dugih nogu i vrata te smeđeg krzna. 

"Uskoro utihne sva galama
i Suli ponovno ostane sama.
Zebre je u stado primiti neće.
Ajme, koje li nesreće!"

Suli ne gubi nadu i dalje traži stado koje će ju primiti. Tako zastane kraj bivola pokušavajući ih imitirati stavom i grickanjem trave. Ali ni bivoli ju ne žele kraj sebe, a jedan od njih joj objasni stvari:

"Nije da nam smeta,
al` mislim da je prava šteta
mučiti se tako i jesti travu
kad visoko možeš podići glavu.

Dugačak vrat velik je dar
i u njemu se krije tvoja čar.
Vjeruj mi, samo je u tome stvar.

I ne obaziri se na tuđe ružne riječi.
Ti znaš što možeš i to je put k sreći."



Tko bi rekao da su bivoli tako empatični i mudri. Suli nastavlja dalje i u očaju prilazi čak i lavovima, no ta je avantura  trajala vrlo kratko. Pokušala se sprijateljiti i s majmunima, ali ni kod njih nije naišla na zajedničku želju za prijateljstvom te je nastavila lutati sama. Sreća joj se osmjehnula kad je upoznala slona. To je slon, koji za razliku od drugih, zna bonton. Slon joj objasni za što joj služe dugi vrat i noge.

"Zašto se Suli, pobogu, tuži,
napokon zna čemu visina služi!
Vrat joj ne smeta, to je sad jasno,
a za slastan obrok nikad nije kasno.
Od radosti sad pršti, trči, skače
i sočno lišće zadovoljno žvače."

Slon i žirafa Suli nastavili su razgovarati dugo u noć, a sve su ih životinje iz savane došle slušati. Njihovo neobično prijateljstvo privuklo je i slavne fotografe pa svi znaju za žirafu Suli i njene prijatelje. 

"A ako znaš koji je tvoj dar,
i ti ćeš naći prijatelja par."

Zanimljiva i poučna slikovnica o potrazi za prijateljstvom, ali i o nekim dubljim pitanjima prihvaćanja, različitosti i pripadanja koja će zagrijati srca vaših mališana, ali i vas samih. Jako volim slikovnice koje donose lijepe poruke i pouke, a pogotovo one koje i odrasle osobe natjeraju na promišljanje o životu. A ovo je jedna od takvih. Na dječji, veseo i duhovit način opisan je pokušaj uklapanja jedne mlade žirafe u društvo. Svi mi, ponekad svjesno, a ponekad i podsvjesno, težimo tome da se uklopimo, da budemo s onima koji su slični nama. A da ni sami ne znamo zašto. Različitost je ta koja obogaćuje nas, naša prijateljstva i svijet u kojem živimo. I to je ono čemu trebamo učiti djecu. Da smo svi posebni, drugačiji i da prihvaćanjem različitosti i mi postajemo bolje osobe. Tome nas uči i Suli. Jer, iako sam ja sa svojim ukalupljenim načinom razmišljanja očekivala kraj u kojem će Suli pronaći krdo žirafa koje će ju odmah prihvatiti, ovakav kraj je upravo savršen i poseban. Suli je ponašla divne prijatelje, drugačije i lijepo joj je s njima. 
Ovo je Majina prva slikovnica, a na samom kraju te slikovnice možete saznati kako je ona nastala. Svi mi koji imamo djecu, nećake, nećakinje, male prijatelje i prijateljice, znamo izmišljati svoje priče kako bi ih zabavili. Tako je i autorica u dugim vožnjama automobilom svojoj djevojčici vrijeme kratila pričajući o neobičnoj mladoj žirafi Suli. I evo, upravo ta Suli oživjela je na stranicama slikovnice iz pera simultane prevoditeljice i profesorice Maje Šimleše. 
Prekrasan joj je i šaren svijet stvorio akademski slikar Sven Nemet koji osim što slika, ilustrira, crta, fotka, radi stolne i videoigre, stripove i crtiće. Njegov zanimljiv intervju možete pročitati u Magazinu GKR
Nijanse boja koje je Sven Nemet koristio u Suli u avanturi su baš posebne, od boje lavande do žarko crvene, a životinje su zanimljivog izgleda. Iako su sve ilustracije predivne, meni je najljepša na samom kraju slikovnice gdje Suli i društvo sjede oko logorske vatre dok na nebu sjaji pun mjesec i mnoštvo zvijezda. 


Zanimljiv je font slova koji je korišten u slikovnici kao i format same slikovnice. Niti premalen, niti prevelik, a ipak mrvicu veći od uobičajenog. Taman za znatiželjne male ruke.
Zahvaljujući Profilu, netko će od vas dobiti priliku osvojiti Suli za svog mališana pa trkom na Facebook stranicu Malih čitača i sudjelujte u nagradnom darivanju 😉





Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes