Božićne slikovnice vol.2

Kako smo prije Božića odlučili otići do knjižnice vratiti posuđene slikovnice i knjige i opskrbiti se novim naslovima za početak školskih i vrtićkih praznika, za oko su nam zapele još neke božićne slikovnice pa smo ih posudili i evo, u toplini svog doma ih oduševljeno čitamo iščekujući Božić.

Ela Peroci: Božićni snjegović
Oslikala Marsela Hajdinjak
Sa slovenskoga preveo Zoran Maljković
20 stranica, tvrdi uvez
Nakladnik: Mozaik knjiga
Preporučena dob: 3-6 godina

Ela Peroci vjerojatno vam je poznata kao autorica nadaleko poznate Mace Papučarice. Teško da netko za nju nije čuo. Najpoznatija slovenska dječja spisateljica, ovjenčana mnogim nagradama. Pisala je realistične, ali i mnoge fantastične priče za djecu i mlade. Ela Peroci je govorila da s djecom dolazi i novi svijet, a inspiraciju je crpila iz svoje obitelji.
Božićni snjegović je jedna divna, blagdanska slikovnica koja nosi poruku pomaganja bližnjem i da je sreća onda kad usrećimo nekog drugog. Pa makar i samom svojom pojavom.



U drvarnici je završilo jedno raskićeno božićno drvce. Sam je, na vrhu drvca, ostao Snjegović od vate sa šeširom od sivog papira. Navečer ga je obasjao Mjesec. Prekrasan žuti Mjesec, s plavim očima i kapicom na glavi. 


Obasjao ga je kroz prozor drvarnice na kojem se već uhvatila paučina, a prašnjave knjige i crvene jabuke su čekale da ih netko uzme u ruke. Snjegović je Mjesecu ispričao kako mu je divno bilo na Badnjak kad je zasjao na vrhu božićnog drvca uz sve ostale prekrasne ukrase i staklene kuglice. Baka, djed, mama i tata su otvarali svoje darove kao i jedna mala crnokosa djevojčica. Razveselila se lutki koja ju je dočekala ispod bora, krupnih očiju, rumenih usana i crvene haljinice. Svi su bili sretni. Snjegović nije ni slutio da još netko živi u kući. No, onda je mama prišla košari u kutu. U košari je ležalo malo dijete, djevojčica. I pružala ručice prema majci. Svi su otišli u drugu prostoriju, samo je malo dijete ostalo u košari plačući. Snjegović se rastužio. Razmišljao je kako da razveseli dijete. Tako razmišljajući, zaspao je. Probudio se baš kad je mama hranila dijete. Stalno je razmišljao kako da razveseli dijete i da mu dar, ali nije uspio. I sad se našao u drvarnici, na raskićenom božićnom drvcu. Mjesec mu se smiješio, iz kuta je izašao mali mišić, pregrizao konac kojim je Snjegović bio privezan za bor i oslobodio ga. 


Izašao je kroz prozor u vrt. Vrtnom stazom stigao je do ulaznih vrata. Krenuo je stubama, no umorio se i zaspao. Ujutro su ga pronašla djeca, crnokosa djevojčica ga je uzela i u sobi ga spustila djetešcetu u košari, pravo u ruke. Dijete je zagugutalo i stisnulo ga uz obraz. I sve je bilo baš kako treba biti.
Prekrasna priča s lijepom porukom i lijepe ilustracije poznate i nagrađivane ilustratorice Marsele Hajdinjak oraspoložit će vaše mališane i vas i priuštiti vam pravo blagdansko raspoloženje. 
Baš u ovo vrijeme kad svi razmišljaju što će kupiti bližnjima, ova slikovnica i jedan maleni snjegović od vate podsjetit će nas što je bit Božića. Usrećiti i pomoći, a ne skupi darovi pod božićnim drvcem.

Kako moji klinci jako vole Berenstainove Medvjediće, a dosad nismo čitali božićnu slikovnicu o njima, odlučili smo i to promijeniti.
Stan, Jan i Mike Berenstain: Medvjedići spašavaju Božić
S engleskoga preveo Luko Paljetak
42 stranice, meki uvez
Nakladnik: Algoritam
Preporučena dob: 3-6 godina

Medvjedići spašavaju Božić još je jedna slikovnica kojom se djeci pokušava  prenijeti koliko je Božić važan, ali da je još važnije kako ćemo ga proslaviti. 


U današnjem vremenu konzumerizma teško je ostati imun na reklame, želje i natjecanje. Pa tako i u gradu gdje živi obitelj Medvjedić.

"Al` čini se da ljubav
za Božić danas ne pali, 
da Božić danas tek znači:
guraj se, kupuj, navali!"

Sve je uhvatila predbožićna groznica, kupuje se, troši, kiti, natječe. Mama Medvjedić je jako tužna zbog toga i prisjeća se kako je bilo prije. Božić je bio vrijeme za pokazivanje pažnje prema drugima. Ali netko drugi je još tužniji zbog toga u što se Božić pretvorio. Djed Božićnjak odlučuje otići u potragu za pravim duhom Božića kako bi mogao nastaviti raditi ono što najbolje zna. Vijest o tome da je Djed Božićnjak nestao svi prihvaćaju s nevjericom, ni ne pomišljajući da su svi zajedno za to krivi. Jedino je Mami Medvjedić to jasno pa nagovori svoju obitelj da proslave Božić onako kako se to prije radilo, skromno i u ljubavi i pažnji prema drugima. 


To ne ostane neprimijećeno, a obitelj Medvjedić svojim postupcima vrati Djedu Božićnjaku nadu i vjeru u pravi duh Božića. 


Možda će vam biti malo neobično što je ova slikovnica, nakon svih uobičajenih o obitelji Medvjedić, pisana u rimi. No odlično ju je preveo Luko Paljetak tako da se zapravo niti ne primijeti da se radi o prijevodu. Odlične ilustracije i divna svevremenska poruka neka vam budu dovoljna preporuka za čitanje ove slikovnice u ovo predblagdansko doba.

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes