Noelia Blanco: Dolina mlinova

Ilustratorica: Valeria Docampo
S francuskoga prevela: Mirna Šimat
36 stranica, tvrdi uvez
Nakladnik: Znanje
Preporučena dob: za sve generacije

Kad sam prvi put vidjela naslovnicu ove slikovnice, ostala sam očarana. Baš kao što nakladnik kaže u svojoj reklami za slikovnicu: očarat će vaše mališane. E pa očarala je mene. I njih, naravno. Ali mene totalno. Prvo što sam ja primijetila, bile su ilustracije. Dvostrane, divne, ilustracije od kojih se naježite.





Ako ste s vašim klincima čitali Veliku tvornicu riječi, prepoznat ćete stil argentinske ilustratorice Valerije Docampo. Boje, ljudi, detalji, jednostavno ne možete ne zamijetiti njezin potpis.
A priča ide ovako:

"U Dolini mlinova
živjeli su muškarci, žene i djeca
nalik na sve ostale.
A onda su jednoga dana stigli Savršeni strojevi."



Kako su ti strojevi bili savršeni, sve je s njima postalo savršeno. Bio je dovoljan pritisak gumba kako bi proživjeli savršen trenutak, pojeli savršenu poslasticu... Više nije imalo  smisla poželjeti nešto od zvijezda padalica. I tako su stanovnici Doline mlinova prestali sanjati.
Stanovnici Doline su bili toliko zaokupljeni svojim Savršenim strojevima da nisu ni primijetili kad je Vjetar prestao puhati i kad su mlinovi stali. Međutim, bilo je u selu nekoliko skrivenih snova. Pa tako i Anin.

"No svaki put kad zadjene iglu u tkaninu,
ona mašta kako veze čipku od mora,
gumbe od zvijezda, ogrtače od oblaka..."

A Ana, Ana je prekrasna. Duge crvene kose u haljini petrolej boje. Budna svake noći nakon što Savršeni strojevi uspavaju selo. Jedne noći ugleda Čovjeka Pticu u daljini, tamo gdje spavaju mlinovi. U hlačama iste boje kao i Anina kosa. To ih povezuje, kao i odbijanje da stisnu gumb za savršeni život. On otkrije Ani svoj san.

"Pokušavam poletjeti. Želim plesati s oblacima,
vidjeti svijet naglavce!"

Ana mu odluči pomoći i sašiti kostim za letenje. No, to nije bio nimalo lak zadatak. Jer kako će podići diva u zrak kao da je perce. Prije dolaska Savršenih strojeva, dok je još Vjetar puhao, mještani su znali odlaziti u Vrt Maslačaka kako bi zaželjeli svoje želje. I Ana odluči otići tamo. Ubere maslačak, zaželi želju i puhne. A lagani povjetarac zarumeni joj obraze, pomiluje kosu...
Ovo mi je najljepša ilustracija u slikovnici koja ujedno krasi i naslovnicu. Ana razbarušene vatrene kose, s malačkom u ruci, u polju bijelih maslačaka.






Vjetar joj otpuše maslačak koji je ona slijedila do vrha planine i ondje pronađe Vjetrove vlasi zapetljane u Vjetrov češalj. Pomoću njih je sašila kostim za Čovjeka Pticu o kojem je sanjala.
Pred zoru, Vjetar probudi mlinove i prospe seoskim ulicama sve zaboravljene želje. Jedan za drugim, pogase se Savršeni strojevi. Svi slave povratak Vjetra i snova, a iznad njih leti Čovjek Ptica s krilima iz svojih snova.
Divna priča, pomalo filozofska,a opet tako današnja i primjenjiva. Puna nade i snova. Pokazuje nam da ako zaboravimo svoje snove, više se i ne trudimo. A tako malo nam treba da ih ostvarimo. Malo volje i strpljenja. Samo da malo podignemo svoj nos iz pametnih telefona, tableta, računala i ostalih gadgeta-Savršenih strojeva. Sreća i snovi nisu u tim strojevima koji čine sve da naš život bude savršen. Sreća je nešto drugo, a ponekad je potreban samo dašak vjetra da shvatimo koji su naši snovi i da ih počnemo slijediti. 
Prekrasnu i poetičnu priču je napisala Noelia Blanco, argentinska spisateljica za djecu i mlade, koja je mnogo putovala Latinskom Amerikom i Europom kao pripovjedačica i učiteljica glazbe za djecu. Objavila je mnogo kratkih priča i prevela nekoliko dječjih priča s engleskog i talijanskog jezika na španjolski. 2010.g. preselila se u francuski Lyon gdje trenutno živi i stvara. 
Nadam se da će u budućnosti objaviti još slikovnica jer je iznimno talentirana.


Poetičnost teksta koja se savršeno upotpunjuje ilustracijama  zagasitih boja i korištenjem različitih tehnika osigurava ovoj slikovnici čitanje opet i opet. I ne samo mališanima, već i nama odraslima.
Nas da podsjeti koliko je važno sanjati i snove pokušati ostvariti, a njima da pokaže da se snovi mogu ostvariti. Čak i oni najluđi. Uživajte, znam da hoćete!


Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes