Kęstutis Kasparavičius: Podvodna priča

Ilustracije autorove
Prevela: Mirjana Bračko
32 stranice, tvrdi uvez
Nakladnik: Ibis grafika
Preporučena dob: 3-6 godina

Kada nekoga nazovemo majstorom ilustracije i slikanja, onda je to u slučaju  Kęstutisa Kasparavičiusa  i više nego opravdano. Iako ćete možda slomiti jezik dok pročitate njegovo ime i prezime, u ilustracijama ovog divnog litavskog umjetnika ćete uživati. I klinci i vi. I ne samo ilustracijama, već i priči. Jednom je Kasparavičius rekao kako prvo naslika svoju priču, a tek onda ju ispriča. Dobro, možda to nije rekao samo jednom, ali sam ja jednom tako pročitala. On prvo vidi slike, a tek onda riječi. Njegove su priče originalne i zanimljive, a likovi, medvjedi, zečevi, kornjače, ribe, se često nađu u izazovnim situacijama. Leteći zečevi i jagode koje govore svakome su zanimljivi. Kako malima koji još ne znaju čitati, tako i velikima kojima je Kasparavičiusov humor osvježavajuć i neiscrpan izvor zabave i smijeha. Za svoje je ilustracije i slikovnice već puno puta nagrađivan u svim dijelovima svijeta, a napisao je i ilustrirao preko 50 slikovnica. 1984.g.ilustrirao je svoju prvu slikovnicu, a ostalo je, kako kažu na njegovoj službenoj stranici-povijest. Dosad je na hrvatski jezik prevedeno desetak njegovih slikovnica i niti s jednom nećete pogriješiti. Prva njegova slikovnica koju smo mi pročitali bila je Budalaste priče, podjednako zanimljiva i smiješna i klincima i meni.


Zahvaljujući Ibis grafici, dobili smo priliku pročitati Podvodnu priču i opet nas Kasparavičius nije razočarao. Ovo društvance šarenih ribica koje sanja o zasluženom godišnjem odmoru oduševilo je i klince i mene.

"Usred modrog mora, gdje je vode tako mnogo da ti čak treperi pred očima, živjelo je jato riba.
Bilo ih je ukupno osam: Prugić, Zebrica, Pjegić, Trbonjica, Trakica, Šarenko, Mrljica i Bodljić."

To jato riba imalo je važnu ulogu. Kad bi se, nakon oluje, more smirilo, ribice su bile te koje bi zapele iz petnih žila da ga očiste i da sve bude kao i prije oluje. No ribice nisu imale vremena za odmor pa su o zasluženom godišnjem odmoru samo sanjale. Već dok budete čitali imena ribica, klinci će ih vrlo lako prepoznati na ilustraciji. Velike i male, točkaste i prugaste, svaka ljepša od druge. U toj družini snagator je bio Prugić, Zebrica je bila brižna, Pjegić dovitljiv, Trbonjica spora, Trakica mudra, Šarenko spretan, Mrljica brza, a Bodljić je bio malen.


Njegov zadatak je bio izletjeti iz mora visoko u zrak, stresti se i rastjerati oblake kako bi sunce ponovno zasjalo. Međutim, Bodljić je jednom izletio tako visoko da je u padu natrag u more došao do samoga dna. I tamo je udario o uspavanu Hobotnicu koja se jako naljutila, promijenila sve boje lica i pokušala uhvatiti naše veselo društvo ribica. No to joj nije uspjelo. Iako je imala osam nogu, na svakoj je imala cipelu pa su joj ribice pomogle skinuti ih.


Njeni su se pipci ukočili u cipelama pa ih nije mogla micati. Ribice su počele perajama i repićima škakljati Hobotnicu koja se veselo nasmijala. Poželjela im je vratiti uslugu pa ih je upitala može li im ikako pomoći. A ribicama je pala na pamet divna ideja. Zamolile su Hobotnicu da ih zamjeni jednom godišnje kako bi one mogle otići na godišnji odmor. I ona je pristala.


Sigurna sam da će se vašim klincima i vama svidjeti ova neobična podvodna priča. Istini za volju, svatko od nas voli svoj godišnji odmor, zasluženi ili ne. A ribice iz ove priče zaista su ga zaslužile marljivo čisteći more nakon svake oluje kojih je bio popriličan broj. I kad su se najmanje nadale, pronašle su rješenje. Iako njihov prvi susret nije dobro prošao, Hobotnica je na kraju pomogla ribicama da odmore kako bi se na svoj posao vratile svježe i odmorne. San snova svih radnika 😁
Zahvaljujući Ibis grafici, još će netko uživati u Podvodnoj priči Kęstutisa Kasparavičiusa. Na Facebook stranici Malih čitača u tijeku je nagradno darivanje pa zaigrajte! Možda baš vi osvojite ovu predivnu slikovnicu za svoje mališane.

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes