Steve Smallman: Matovilko, operi svoju zlaćanu kosu

Ilustrirao: Neil Price
Prevela: Silvija Martić
24 stranice, meki uvez
Nakladnik: Turistička naklada
Preporučena dob: 3-6 godina

Bajke koje su pošle po krivu su serija slikovnica u izdanju Turističke naklade koje su mi se odmah na prvi pogled svidjele. Čim sam vidjela naslovnice i same naslove, znala sam da to mora biti nešto zanimljivo 😊. I ne samo da su zanimljive i zabavne, već i vrlo poučne. Naime, radi se o problemskim slikovnicama koje su iznimno pogodne za čitanje djeci predškolskog uzrasta i pomoću kojih se djeci lakše obrazlažu neki problemi i životne situacije. O kojim se problemima radi, opisat ću vam u posebnim osvrtima na svaku slikovnicu iz serije. Moram napomenuti da ih je srednja cura nosila u vrtić i da njene tete i djeca iz skupine dijele naše oduševljenje.
Autor teksta je Steve Smallman, poznati i nagrađivani britanski spisatelj za djecu koji je isprva samo ilustrirao dječje slikovnice, a onda se okušao i u pisanju. I sva sreća da jest. Dosad je napisao preko 50 slikovnica objavljenih na različitim jezicima. Mnogo vremena provodi posjećujući škole, knjižnice i festivale gdje čita svoje priče i slika pred publikom. I u tome jako uživa. Jako je sretan što može raditi sve te zanimljive stvari, zvati ih poslom i biti plaćen za to 😊. Sam kaže da se uopće ne osjeća kao da radi jer sve to obožava, a onda nije nimalo čudno što piše divne slikovnice za djecu.
No, da vam kažem nešto o ovoj našoj bajci koja je krenula po krivu.


Kao i svaka prava bajka, i ova počinje onom poznatom Jednom davno...
Tako je jednom davno živjela djevojka po imenu Matovilka čija je kosa bila jako, jako duga. Sviđa mi se što je tekst u slikovnici tiskan velikim tiskanim slovima pa ga mogu čitati i početnici, a i što veličina fonta naglašava koliko je duga bila Matovilkina kosa.


Svi većinom znaju kako bajka ide dalje. Vještica je držala Matovilku zatvorenu u kuli, a po njenoj dugoj zlaćanoj kosi bi se penjala i spuštala. Kako bolno je to bilo za Matovilku čija je kosa zahtijevala puno truda i vremena za održavanje pa se Matovilki to jednostavno više nije dalo.


Sanjarila je o kraljeviću koji će ju spasiti, a jednog se dana on i pojavio. E tu priča malo skreće s onog dobro poznatoga i utabanoga puta. Marko mu je bilo ime, no kad je vidio Matovilkinu prljavu kosu, pobjegao je glavom bez obzira. Nakon nekog vremena pojavio se Zvonko, drugi kraljević, koji je imao rukavice kako bi se lakše popeo. No njega su napale uši pa se i on izgubio. Čak ni vještica nije mogla podnijeti Matovilkinu masnu i prljavu kosu pa je odlučila pobjeći. Na kraju bajke pojavljuje se kraljević Mirko koji je odlučio spasiti Matovilkinu kosu. Cijeli dan ju je prao, češljao i sređivao kako bi bila čista, sjajna i zlaćana. Nakon zahvale, Matovilka pretpostavi da se kraljević želi njome oženiti na što on odgovori: "Ne, hvala. Ali bih te rado ošišao." E tu sam se baš dobro nasmijala pa sam morala i klincima objašnjavati što je smiješno 😁. Mirko je ošišao Matovilku i od njene kose napravio brkove i perike za sve ćelave ljude u kraljevstvu "...koji su živjeli sretno i dlakavo do kraja života!"
Kakav divan dlakavi kraj i sasvim drukčiji od one klasične bajke gdje se kraljević i Matovilka vjenčaju i dobiju hrpu djece. Nemojte zamjeriti, ali meni je ovaj nekako draži. Valjda zato što je realističniji. Što uopće ne znači da ne volim happy endove. Dapače, jako ih volim 💓
Na kraju slikovnice postoji dio-Nakon čitanja. Odlična stvar za razgovor s klincima, mnoštvo je pitanja i prijedloga, a sve s ciljem da prepoznaju problem te nauče o važnosti osobne higijene što i je tema ove slikovnice. Mnoge djevojčice žele dugu, duuuugu kosu, ali ne znaju koliko vremena i truda traži njeno održavanje pa je ovo odlična prilika da saznaju koliko je teško odžavati jako dugu kosu.
Na početku same slikovnice postoji list na koji se može upisati kome pripada slikovnica što se klincima uvijek jako sviđa jer mogu naznačiti svoje ime i prezime.
Ono što me je poprilično oduševilo sam ostavila za kraj. Radi se, naravno, o ilustracijama. Kad sam pročitala ime ilustratora, nije mi ništa značilo pa sam odlučila malo proguglati i saznati tko je Neil Price. Kaže da je, čim je bio dovoljno star da je mogao pokupiti komadiće krede, otkrio strast stvaranja umjetničkih djela. I ona se zadržala i motivirala ga kroz njegovo školovanje sve do diplome iz ilustracije na University College Falmouth. Tom strašću vođen, danas uvodi male čitatelje u uzbudljive i zamišljene svjetove. I stvarno, čovjek zbori istinu.



Jer ako posjetite njegovu službenu internetsku stranicu, ostat ćete zapanjeni tim pravim umjetničkim djelima iz zamišljenih i uzbudljivih svjetova. I dok u ovoj slikovnici gledate Matovilkinu duuuugu, zlaćanu kosu i vještičino izobličeno lice s groznim nosom, shvatit ćete o kakvom se majstoru ilustracije radi.
I poželjet ćete sve slikovnice iz ove serije, kao mi, vjerujte mi na riječ!
A upravo ovu Matovilko, operi svoju zlaćanu kosu! možete osvojiti u nagradnom darivanju na Facebook stranici Mali čitači. Pa požurite 😉




Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes