Laure Monloubou: Vještičin ormar

Preveo: Ivan Ott
24 stranice, tvrdi uvez
Nakladnik: Školska knjiga
Preporučena dob: 3-6 godina

Ovo je jedna od slikovnica koja je trebala biti dio Vještičjeg tjedna, ali kako je naša draga teta knjižničarka tada bila na zasluženom odmoru, a zamjene ju nisu mogle nigdje pronaći, kao ni mi sami, došla je na red malo kasnije. I jako nam se svidjela. Iako se vještica zapravo uopće ne pojavljuje u slikovnici, sam njen spomen u naslovu, bacio je moje klince u trans. Možda sama naslovnica djeluje malo strašno u crnoj boji i s ogromnim crvenim slovima naslova i imena autorice, ili sam samo ja strašljiva 😁, ali radi se o jednoj divnoj slikovnici.


Znate one situacije kad bi svašta nešto napravili, htjeli bi da sve bude brzo gotovo i tražite prečace, lakše načine pa uglavnom sve završi katastrofom. E o tome se radi u ovoj slikovnici.
U vještičinoj kući žive pas Ernest, mačka Sofija i ostali vještičini mezimci. Jednog je jutra vještica, prije nego je odjurila na posao, ostavila Ernestu popis stvari koje mora obaviti dok se ona vrati. Na popisu su bili sljedeći zadaci: napraviti doručak, pomesti kuhinju, oprati suđe, nabrati maline i zaliti ruže. Sasvim obični zadaci koje bi Ernest lako obavio da se nije uplela vragolasta vještičina mačka Sofija.


Ona se sjetila da bi iz vještičina ormara mogli uzeti metlu koja će sama pomesti kuhinju pa su to i učinili, no metla nije htjela stati. Pomela je podove, stropove i zidove. Potom su krenuli oprati suđe, a Sofija se sjetila da je u vještičinom ormaru čarobni štapić pa su ga uzeli. A on je sve oprao i obojio kuhinju sjajnim duginim bojama. Maline su pokušali ubrati vještičinim šeširom, a ruže zaliti s pomoću vještičinog kišnog praha.


Ernest se jako zabrinuo kako će sve ove neobične stvari objasniti vještici kad su se iz kišnog praha do stropa nadvili tmurni oblaci i započela je oluja koja je riješila sve Ernestove probleme. Kako? Saznat ćete ako sa svojim klincima pročitate ovu sjajnu i zanimljivu slikovnicu francuske autorice Laure Monloubou, rođene u Parizu, koja je prvo započela sa crtanjem i ilustriranjem, završivši školu Emile Cohl, a kasnije i s pisanjem knjiga i slikovnica. Trenutno živi u Lyonu gdje piše i ilustrira.
Tekst slikovnice je prilagođen djeci od 3 do 6 godina, zanimljiv i jednostavan s humorističnim elementima, a ilustracije su predivne. Meni je naslovnica, osim što je pomalo strašna, divna. Ta životinjska družina ispod svjetla lampe, a okolo mrak. Ilustracije detaljno prate radnju priče pa je i klincima lakše popratiti sve neobične doživljaje ove vesele vještičje družine koja smišlja kako riješiti sve zadatke s vještičinog popisa, a uz što manje truda i rada. Kako i mi svi ponekad poželimo, zar ne 😉
Uživajte u čitanju s vašim mališanima!
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes