Stan i Jan Berenstain: Medvjedići i kućanski poslovi

S engleskog preveo: Vanja Čučković
32 stranica, meki uvez
Nakladnik: Algoritam

Vjerojatno ste već svi čuli za Berenstainovu obitelj Medvjedić. Mama, Tata, Braco, Seka i Medena Medvjedić likovi su problemskih slikovnica slavnoga spisateljsko-ilustratorskoga para Berenstain.


Stan i Jan Berenstain rođeni su 1923.g.u Philadelphiji, a upoznali su se kao studenti na Piladelphia College of Art. Svidjeli su se jedno drugom i shvatili da vole isti tip literature, umjetnost i glazbu. Razdvojio ih je 2.svjetski rat, nakon kojeg su se vjenčali i počeli raditi kao pisci i ilustratori na stripovima.
Nakon što su postali roditelji, odlučili su se okušati u pisanju dječjih knjiga. Prva je objavljena 1962.g. pod naslovom Lovci na med. U iduće 53 godine, objavljeno je preko 200 slikovnica o obitelji Medvjedić, a prodane su u preko 250 milijuna primjeraka. Usput je došlo do nekih promjena, 1974. u slikovnicama se pojavila Seka Medvjedić, a najmanja beba Medena došla je 2000.g. Janin i Stanov sin Mike od 1992.g. aktivno sudjeluje u pisanju i ilustriranju slikovnica o obitelji Medvjedić. Nakon što su Stan i Jan preminuli, Mike je nastavio s pisanjem i ilustriranjem slikovnica o svim temama. Berenstainovi Medvjedići su, osim u slikovnicama, zaživjeli i kao crtani likovi, lutke, likovi na puzzlama, igrama i odjeći.
Mali čitači su pročitali već popriličan broj slikovnica o obitelji Medvjedić i jako su im se svidjele. Kao i meni 😉. Radi se o problemskim slikovnicama pa se priče i razgovor o problemima mogu primijeniti na gotovo sve aspekte obiteljskog života i odnosa između djece i roditelja. Zadnja slikovnica koju smo pročitali je Medvjedići i kućanski poslovi. I sami kod kuće imamo sitnih problema oko dogovora o pospremanju igračaka i stvari za sobom pa nam je ova slikovnica dobro došla.



"Kada ih se zamoli
da naprave ono što ne vole,
većina će medvjeda
otezati koliko im dozvole."

Čini mi se po ovome da su moji klinci medvjedi, a ni tata im nije daleko 😛
Sigurno se i većina vas našla u situaciji da klinci otežu sa pospremanjem igračaka ili drugih stvari koje obavezno ostavljaju za sobom. Ako niste, onda ste, moram vam reći, pravi sretnici. 
Braco, Seka i Tata Medvjedić bili su odlični u većini stvari. Ali postojala je jedna stvar u kojoj nisu bili dobri-to su bili kućanski poslovi. Uvijek su imali neke isprike kako bi izbjegli te strašne kućanske poslove. Tako je Mami Medvjedić, umjesto da im prigovara o kućanskim poslovima, lakše bilo da ih napravi sama. No, Mama Medvjedić postajala je sve mrzovoljnija pa je Tata Medvjedić odlučio sazvati obiteljski sastanak. Odlučili su malo olabaviti s kućanskim poslovima. Malo po malo nered je preuzeo njihovu kuću u stablu. Svi su se zabavljali, ali živjeti u neredu nije bilo zabavno. Pa je tata opet odlučio sazvati obiteljski sastanak. Ovaj put bez Mame.  Dogovorili su se da će sve počistiti i pospremiti. I tako su dočekali Mamu Medvjedić u čistoj i urednoj kući.


Slikovnice o obitelji Medvjedić poučne su, a ilustracije su slatke i zanimljive jednako i djeci i odraslima. Kod nas je prevedeno mnoštvo naslova, a neki od njih su: Medvjedići idu u školu, Medvjedići kod zubara, Medvjedići šeću s duhovima, Medvjedići uče o istini, Medvjedići i proste riječi...
Slikovnice su namijenjene klincima od 3 do 6 godina, pročitajte ih sa svojim mališanima i uživajte u poučnim pričama o ovoj neobičnoj obitelji Medvjedić!
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes